Bakan Koca'dan, 'Aşıya rağmen vefat sayısı neden artıyor?' sorusuna cevap

Bakan Koca'dan, 'Aşıya rağmen vefat sayısı neden artıyor?' sorusuna cevap

Sağlık Bakanı Koca, vatandaşın gündeminde olan, "Aşılamanın bu kadar artmasına rağmen ölü sayısı neden bu kadar fazla" sorusuna rakamlarla cevap verdi. İlk iki doz aşıyı yaptırdığı halde (Sinovac aşısı) üçüncü dozu yaptırmamış olanların hastane yükünün 5 kat fazla olmasına da dikkat çeken Koca, üçüncü dozun hayati önem taşıdığına işaret etti.

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında şu ana kadar toplamda 50 milyondan fazla kişi aşı oldu. Aşılanmaya rağmen kovid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısının geçen seneye göre daha fazla olması vatandaşlara kafa karışıklığı yaşattı.

Gündemdeki, "Aşılamanın bu kadar yaygınlaşmasına rağmen, vefat sayıları neden bu kadar fazla" sorusunu Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, Bakan Koca'ya yöneltti.

Bakan Koca, soruya, aşılı olanlarla olmayanların yoğun bakım ve vefat oranlarını yansıtan rakamlarla cevap verdi. Koca'nın verdiği rakamlar, ölüm sayısının bu kadar çok olmasının, gerçekten de, aşılarını yaptırmamış ya da tamamlamamış olanlarla doğrudan ilişkili olduğunu açıklıyor." şeklinde yanıtladı.

Bakan Koca, ilk iki doz Sinovac aşısını yaptırdığı halde üçüncü dozu yaptırmamış olanların hastane yükünü 5 kat artırmasına dikkat çekti.

"AŞININ DOZU DA VEFAT SAYISIYLA DOĞRUDAN İLİŞKİLİ"

Acet, Bakan Koca ile diyaloğunu şöyle aktardı:

"Yoğun bakım ve vefat oranları, iki doz aşısını olup üzerinden 14 gün geçirmiş olan bu grupta yüzde 10. (14 gün kullanılan aşının koruyuculuk sağlaması için geçmesi gerektiği düşünülen süre) Ayrıca bu grup içinde olup da vefat edenler arasında 60 yaş üstü ve ek hastalığı olanların sayısı çoğunlukta

Aşılamada bu aşamaları geçirmemiş olanların sayısı ise 27 milyon. (Birinci doz aşıyı yaptırmamış olanlar, birinci dozu yaptırdığı halde ikinci doz aşıyı yaptırmamış olanlar, ikinci doz aşıyı da yaptırdığı halde, 14 günü geride bırakmamış olanlar bu gruba giriyor"

yeniiiii.jpg

Yeni Şafak yazarı Acet, "Her gün bir sürü insanın hayatını kaybetmesinin sebebini bu rakamlar ortaya koyuyor. Aşı olanlar arasında da hayatını kaybedenler oluyor ama günlük vefat sayısının bu kadar yüksek olmasının birinci sebebi, aşılarını yaptırmamış ya da tamamlamamış olanlar" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, aşıların koruyuculuğu hakkında şunları söyledi:

Kullanılan aşıların bir süre geçtikten sonra koruyuculuk özelliği azalmaya başlıyor. Türkiye, aşılamaya Sinovac’la başladığı için, ilk dönemde iki doz aşılamasını yaptıranlar için üç-dört ay aradan geçtikten sonra üçüncü doza ihtiyaç duyuluyor. diyerek konuşmasını sonlandırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN