Bakan Koca'dan sağlık teşkilatına 'nöbet' uyarısı

Bakan Koca'dan sağlık teşkilatına 'nöbet' uyarısı

Ankara Şehir Hastanesi'ndeki nöbetini devrettikten sonra trafik kazasında vefat eden doktor Rümeysa Berin Şen'in kaybı dikkatlerin hastanelerdeki çalışma saatlerine çevrilmesine neden oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık teşkilatına 'nöbet' uyarısı yaptı. Koca, 81 ile gönderdiği yazıda, 'Mecburi haller dışında yoruma açık değildir' dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, asistan hekim Rümeysa Berin Şen’in 36 saatlik nöbet sonrası geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından 81 il sağlık müdürlüğüne “Uzmanlık Eğitimi Görenlerin Nöbet Hizmetleri” başlıklı resmi bir yazı gönderdi. Yönetmelik ve genelgelerde yer alan "Gece nöbeti tutanlara ertesi gün görev verilmez" ve "Uzmanlık öğrencilerinin nöbet uygulaması üç günde birden daha sık olmayacak şekilde düzenlenir" hükümlerini hatırlatan Koca, "Kurallara hakkaniyetli bağlılık için azami hassasiyetin gösterilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim" dedi.

Ankara Şehir Hastanesi’nde görevli asistan hekim Rümeysa Berin Şen, 23 Ekim’de nöbet çıkışı geçirdiği trafik kazası sonucunda yaşamını yitirmesinin ardından, asistan hekimlerin nöbet saatlerinin çokluğu ile ilgili protestolar meydana gelmişti. Fahrettin Koca da 27 Ekim’de yaptığı basın toplantısında, bazı kliniklerde asistanların 36 saat çalıştığı iddialarının doğru olduğunu söylemiş ve "Değişmesi gereken, yapılması gereken çok şey var. Öncelikle adil uygulamanın takipçisi olacağız" demişti.

Doktor Rümeysa Berin Şen'in acı ölüm haberi duyanları kahretti

Sağlık Bakanı Koca, bugün 81 il sağlık müdürlüğüne konu ile ilgili resmi bir yazı gönderdi. Koca, yazısında şunlara yer verdi:

"MECBURİYETLER DIŞINDA YORUMA AÇIK DEĞİLDİR"

“Bilindiği üzere, yataklı tedavi kurumlarımızda hizmetlerin günün 24 saati kesintisiz yürütülmesi esastır. Sağlık hizmetlerinde sürekliliğin sağlanması amacıyla normal çalışma saatleri dışındaki hizmetler, personel sayısı ve hizmetin niteliği de dikkate alınarak vardiya veya nöbet şeklinde yürütülür. Fakat hekimlik nitelikli emek, yüksek dikkat gerektiren bir meslek olduğu için çalışma saatlerinde insanı fiziken, ruhen zorlayan uygulamalardan kaçınılması gerekir.

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde, 'Nöbet hizmetleri, yataklı tedavi kurumlarının tiplerine, yatak ve personel kadrosuna, yer ve önemine, faaliyetinin çokluğuna göre ayrı ayrı hükümlere tabidir' hükmü ile hemen ardından, (e) bendinde, 'Gece nöbeti tutanlara ertesi gün görev verilmez' hükmü yer almaktadır. Mecburiyetler dışında yoruma açık değildir.

"ALIŞKANLIKLAR YERİNE KURALLARA HAKKANİYETLİ BAĞLILIK İÇİN AZAMİ HASSASİYETİN GÖSTERİLMESİ..."

Bakanlığımıza bağlı eğitim ve araştırma hastanelerindeki uzmanlık öğrencilerinin eğitime alınması, çalışma usul ve esasları 26.04.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği' kapsamında yürütülmektedir. Uzmanlık eğitimi görenlerin nöbet hizmetleri, bu yönetmeliğin 11'inci maddesinin beşinci fıkrasında, 'Uzmanlık öğrencilerinin nöbet uygulaması üç günde birden daha sık olmayacak şekilde düzenlenir' hükmü ile belirlenmiştir. Bakanlığımızın 21.10.2016 tarihli ve E.02-4523 (2016/19) sayılı genelgesinin 3'üncü maddesinde de bu hususa özen gösterilmesine dikkat çekilmiştir.

Bu çerçevede, ilinizin, Bakanlığımıza bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde eğitim gören uzmanlık öğrencilerinin çalışma şartları ve nöbet hizmetlerinin yukarıda anılan mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülmesi, iş yükü dağılımında alışkanlıklar yerine kurallara hakkaniyetli bağlılık için azami hassasiyetin gösterilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN