Faydaları saymakla bitmiyor: Kansere karşı mucize besin

Faydaları saymakla bitmiyor: Kansere karşı mucize besin

Sağlıklı yaşam için beslenme düzeninin önemine vurgu yapan Uzman Diyetisyen İlksen Sena Akın Ünlü, bağışıklığın güçlenmesi için sebze ve meyvelerin içerdiği besin değerlerinden bahsetti. Gebelerin folik asit açısından menülerine brokoliyi eklemelerini öneren Ünlü, bu yeşil sebzenin kansere karşı da mücadele eden özelliklerini anlattı.

Dünya, koronavirüs (Kovid-19) etkisi altında olduğu bu günlerde, herkesin hayatında sağlıklı beslenmek daha da önemli bir yere sahip oldu. Zinde bir yaşam için beslenme önerilerinde bulunan Uzman Diyetisyen İlksen Sena Akın Ünlü, KARAR.COM'a anlattı. Bağışıklığın güçlenmesinin yolu, sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçiyor diyen Ünlü, sebze ve meyvelerin zengin vitamin, mineral ve lif içerikleri sayesinde çok faydalı olduğunu anlattı.

Son yıllarda yoğun olarak sürdürülen araştırmaların, sebze ve meyvelerde bulunan biyoaktif bileşenlerin çeşitli hastalıklara karşı koruduğunu gösterdiğini söyleyen Ünlü, bu bileşenlerin genellikle bitkilerde savunma mekanizması olarak görev yapan, aynı zamanda bitkilere özgü renk, koku ve tat özelliklerini sağlayan antioksidan etkisi olan bileşikler olduğunu vurguluyor.

kk.jpgUzman Diyetisyen Diyetisyen İlksen Sena Akın Ünlü

'BROKOLİ KANSERE KARŞI SAVAŞÇI'

Uzman Diyetisyen Diyetisyen İlksen Sena Akın Ünlü, brokolinin içeriğinde birçok biyoaktif bileşen barındıran çok zengin bir sebze olduğunu ve brokolinin 'sülforafan' isimli metabolitler sayesinde insanlarda bağışıklık sistemi enzimlerini harekete geçirerek başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı koruduğunu belirtirken özellikle kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu, önleyici olduğuna ve 'quercetin' adı verilen doğal antibiyotik içerdiğine dikkat çekti.
Brokolinin mükemmel bir C vitamini deposu olduğunu belirttiği sözlerinde Ünlü şunları söyledi:

İLAÇ GİBİ BESİN

''Lifli yapısı ve içerdiği beta karoten sayesinde sağlıklı bir bağırsak florası için vazgeçilmez bir besindir. Çok iyi bir kalsiyum deposudur. Bu da brokoliyi kemik sağlığımız için önemli bir besin kaynağı yapıyor. 1 bardak sütten alacağımız kalsiyumu 100 g brokoliden alabiliriz. İnek sütü proteini ve laktoz intoleransı olan bireyler için brokoli alternatif bir kalsiyum kaynağıdır.

GEBELERE FOLİK ASİT DESTEKÇİSİ

Gebelik döneminde de bol bol brokoli tüketmekte fayda var. 1 kâse brokoli yaklaşık 100 mcg folik asit içerir.

NASIL SAKLANMALI?

Brokoliyi buzdolabında 3-5 gün taze taze tüketilebilir. Yazın da tüketmek için bol bulduğumuz kış mevsiminde kilitli poşetlerde çiğ olarak derin dondurucuya atarak yaklaşık 6 ay saklayabilirsiniz. Dondurulmuş brokolide vitamin değerinin yaklaşık yüzde ellisi azalacaktır fakat faydalı bileşenlerinde hiçbir kayıp olmayacaktır.

bbb-001.jpg

BROKOLİ MÜCVER TARİFİ

Uzman Diyetisyen Ünlü sözlerine brokolinin faydalarını anlatmanın yanı sıra mucizevi bu sebze ile mücver tarifi de verdi:

''250 g brokoli
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tambuğday unu
1-2 diş rende sarımsak
2 yemek kaşığı mısır unu
50 g kadar tulum peyniri veya kars kaşarı rendesi
1 çay kaşığı deniz veya kaya tuzu
Birer tutam Karabiber, pulbiber, zerdeçal

Brokolileri küçük çiçekler halinde ayırın ve 6-7 dk kadar buharda haşlayın. Geniş bir kapta yumurtayı çırpın, unu, rende peyniri, sarımsağı ve baharatları ekleyip karıştırın. Brokolileri ekleyip püre eziciyle taneleri kalacak şekilde ezin. Küçük bir fırın kabını zeytinyağı ile yağladıktan sonra karışımı dökün ve 190 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin ve dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun.''

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN