İç yağlanmayı önleyen kişniş ile kalıcı kilo verin

İç yağlanmayı önleyen kişniş ile kalıcı kilo verin

'Viseral yağ' olarak da bilinen iç yağlanmayı durdurarak kalıcı kilo vermek mümkün. Akdeniz coğrafyasına özgü olan kişniş bitkisinin yaprakları, tohumları, çiçeği ve meyvesi iç yağlanmayı önlemede adeta doğal ilaç. İşte, sindirime de yardımcı olan kişnişin sağlığa faydaları...

Fazla kilolardan kurtulmak zahmetli bir süreç gibi görünse de aslında doğru besinleri tüketerek bunu kolaylaştırmak mümkün. Özellikle organların iç yağlanmasından kaybedilen kilo, daha uzun süreli ve kalıcı zayıflama sağlıyor. İnsanları kalp krizi ve metabolik bozukluk tehlikesiyle karşı karşıya bırakan bu yağlanma süreci, aslında taze kişniş bitkisiyle ortadan kaldırabilir.

kisnis-nedir-ocak-2021.jpg

KİŞNİŞ ZAYIFLATIR MI, ETKİLERİ NELER?

Tüketebileceğiniz farklı birkaç besin, metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermeyi kolay hale getiriyor.

Vücudun özellikle orta bölümünde bulunan viseral yağlanma, diğer adıyla iç yağlanma, iltihaplanmayı tetikleyen sitokin adı verilen bir proteinin daha fazla üretmeye neden olabilir.

Bu durum ise kronik rahatsızlık riskini de artırarak yaşam kalitesini düşüren önemli bir durum. Uzmanlar ise bu konuda en iyi sonuçları elde etmek için metabolizmanın hızlanmasını sağlayan kişnişin oldukça etkili olduğunu dile getiriyor.

KİŞNİŞ NEDİR?

'Kizni' diye de bilinen 'kişniş' bitkisi, bilimsel adıyla 'coriandrum sativum L' olarak adlandırılır. Aynı zamanda Çin maydanozu olarak da bilinir. Daha çok rutubetli ortamları seven bu bitkinin tohumu kurutularak toz haline getirilir ve baharat ya da ilaç niyetiyle kullanılır. Maydanozgillerden olan kişnişin yaprakları maydanoz bitkisini andırır. Ülkemizin hemen hemen tüm bölgelerinde yetişse de Burdur, Isparta ve Konya'da oldukça yaygındır.

KİŞNİŞ NASIL KULLANILIR?

Ağustos ve eylül aylarında olgunlaşan bu bitki toplanarak gölgeli ve havadar bir bölgede kurumaya bırakılır. Daha sonra bitki sapından tutularak sallanır ve tohumları dökülür.

En son ise toz haline getirilir ancak toz haline getirirken ihtiyacımız kadarını toz haline getirmek doğru bir yaklaşımdır. Çünkü tüm tohumlar çekilecek olursa zamanla aromasını kaybedebilir. Toz haline gelmeyen tohumlar ise güneş görmeyen bir kısımda saklanmalıdır. Güzel aromasından dolayı genellikle çiğ ya da kurutulmuş şekilde kullanılır. 11 yağ içeriğine ve 6 asit tipine sahiptir.

2022-02-02-142855.jpg
Kişniş yaprağı

KİŞNİŞ NEYE İYİ GELİR?

Kişniş yaprakları, tohumları, çiçeği ve meyvesi, sindirime yardımcı olan yüksek bir antioksidan içeriğine sahip. Bu bitki üstelik şeker hastalığını önleyen, kanserle savaşan ve antioksidan etkileri ile geniş bir tıbbi fayda sağlar.

Sağlık psikologu olan Ieva Kubilite, kişniş suyunun hızlı kilo vermek için oldukça popüler olduğunu belirtiyor. Metabolizmanızı artırarak hızlı çalıştıran kişniş, daha hızlı bir frekansta daha fazla kalori yakmasını sağlıyor. Limon suyu ile bir araya getirerek daha lezzetli hale getirebileceğiniz bu yiyeceği, düzenli olarak tüketebilirsiniz.

KİŞNİŞİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Journal of Agriculture & Biology adlı dergide yayınlanan bir çalışmada kişniş tohumlarının diyet takviyesi ile birlikte ne kadar etkili olduğunu dair bir araştırma yapıldı. Kemirgenler, ya standart yem ile ya da ezilmiş kişniş tohumları ile takviye edilmiş standart bir yem ile beslendi.

Beş hafta sonra, kemirgenler arasında yağlanma düzeyi konusunda belirgin bir farklı olduğunu tespit etti. Araştırmacılar, kişniş ile diyet takviyesi karaciğerin lipit içeriğini etkilemediğini fakat viseral yağ dokusundaki tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri miktarında önemli miktarını artırırken, diğer yağ asidi türlerinde büyük bir azalma olduğunu fark etti.

Kişnişin bu çalışma sonunda iç yağ dokusundaki omega 3 ve omega 6 oranlarının arttığı tespit edildi. Üstelik bu çalışmanın Journal of Animal and Veterinary Advances dergisinde yayınlanan daha ileri araştırmalar ile tutarlı olduğu ortaya çıkmıştır.

KİŞNİŞ TOHUMUNUN ZAYIFLAMAYA ETKİLERİ

Çalışmanın bulguları, kişniş tohumunun hipolipidemik ve antioksidatif işlevini doğruladı. Hayvanın diyetine yüzde iki ila dört oranında kişniş tohumu eklemek, karın bölgesindeki yağ birikiminin önemli ölçüde azalttı.

Yukarıda bahsedilen her iki çalışma da hayvanlar üzerinde yapılması nedeniyle daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyuluyor. Fakat genel anlamda kişnişin metabolizmayı yoğun oranda artırması, sağlıklı kilo verme sürecinde büyük bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Bununla birlikte yapılan önceki araştırmalar da kişnişin kan şekerini yönetmeye yardımcı olan insülin salgısını düzelterek metabolizmayı hızlandırdığını ortaya koymuştu.

2z3dq9a7so.jpeg

KİŞNİŞİN FAYDALARI

* Kişnişte hem 11 uçucu bitki yağından biri olan sineol hem de linoleik asit bulunur. Bu bileşenlerin romatizma ve artrit karşıtı özellikleri vardır. Bunlar sayesinde şişlikleri iyileştirmede büyük rol oynar.

* Kişnişin dezenfekte, zehir giderici, antiseptik, mantar karşıtı ve antioksidan özellikleri sayesinde ise egzama, kuruluk ve mantar iltihabı gibi cilt sorunlarında kullanılması da yararlıdır.

* Kişnişte bulunan linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, stearik asit ve askorbik asit (C vitamini) kandaki kolesterol seviyelerini düşürmede çok etkilidir.

* Kişnişte bulunan borneol ve linalol gibi bitki özü bileşenleri sindirime, böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olurken aynı zamanda ishalin azalmasına da yardımcı olur.

* Yüksek demir oranı olan kişniş, anemi görülen kişiler için çok faydalıdır. Kandaki demir oranının düşük olması nefes darlığına, kalp çarpıntısına, aşırı yorgunluğa ve bilişsel işlevlerde düşüşe sebep olabilir.

* Birçok araştırma kişnişin, mevsim alerjilerinin ve bahar nezlesinin rahatsız edici etkilerini azaltmaya yarayan yoğun antihistamik özellikleri bulunduğunu göstermektedir.

* Kişniş yağı da bitkilerle, böceklerle, gıdalarla ya da diğer maddelerle temastan kaynaklanan alerjik tepkileri azaltabilir.

* Kişnişte bol miktarda antioksidan, A vitamini, C vitamini ve fosfor gibi mineraller bulunur. Bütün bu bileşenler görme bozukluklarına yarar sağladığı gibi gözlerdeki kasılmaları da azaltır.

* Kişniş yaprağında karoten bulunur. Bu, bileşen gözü etkileyen birçok hastalığa karşı etkili olduğu gibi yaşlanmakta olan hastalardaki görme bozukluğu etkilerini bile geriletebilir.

* Kişniş göz nezlesi içinde etkilidir. Bu yüzden göz bakımı ürünlerinin çoğunda kullanılmaktadır.

* Kişniş doğal bir afrodizyaktır. Bundan dolayı libido yükseltici olarak da bilinir.

kisnis-nedir.jpg

KİŞNİŞLİ DOMATESLİ MAKARNA TARİFİ

Malzemeler:

1 paket makarna
2 adet kuru soğan
3 adet domates
1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çorba kaşığı baharat karışımı
1 çorba kaşığı taze kişniş
1 çorba kaşığı un
2 çay bardağı süt
4 çorba kaşığı tereyağı

Baharat karışımı:

4 çay kaşığı kişniş tohumu
1 çay kaşığı kimyon tohumu
1 çay kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı zencefil tozu
1 çay kaşığı kakule
3/4 çay kaşığı tarçın
1 adet defne yaprağı

KİŞNİŞLİ DOMATESLİ MAKARNA YAPILIŞI

Tüm malzemeyi mutfak robotuyla toz haline getirin. Makarnanın hazırlanışı; 5 lt. suya tuz ekleyerek kaynatın. Kaynayan suya makarnayı ilave edin ve kapağı açık olarak tekrar kaynamaya bırakın. Arada sırada kontrol ederek 10 dakika haşlayın. Haşlanan makarnayı süzün. Ayrı bir tavada tereyağında, küp doğranmış soğan, sarımsak ve domatesi 10 dakika kavurun. Unu ekleyerek 5 dakika kavurun. Süt ve baharatları ilave ederek 3-4 dakika pişirin. Süzülmüş makarnayı sosa ekleyerek karıştırın. Kişniş serperek servis yapın.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN