Karbonatlı su içmek sağlıklı mı? Uzmanlar son zamanların modası konusunda net konuştu...

Karbonatlı su içmek sağlıklı mı? Uzmanlar son zamanların modası konusunda net konuştu...

son zamanlarda karbonatlı suyun sağlıklı olduğu iddia edilirken bir grup da suya karbonat katınca sanıldığının aksine zararlı olduğunu iddia ediyor. Peki karbonatlı su yararlı mı yoksa zararlı mı? Bu yazımızda bu hayati sorunun yanıtını bulacak ve ona göre karar vereceksiniz.

Karbonatlı su, karbondioksit gazının suda çözündüğü sudur. CO2 suda çözündüğünde, karbonik asit (H2CO3) adı verilen zayıf bir asit üretilir ve bildiğiniz gibi asitler suyun pH değerini düşürürler.

KARBONATLI SUDAKİ EKSTRA ASİT SAĞLIK İÇİN KÖTÜ MÜ?

Suya eklediğimiz karbonatın mide ülseri geliştirme şansını artıracağına dair teoriler vardı. Doğru değil.

Başka bir teori, karbonatlı su tüketmenin osteoporoza yol açabileceğidir. Doğru da değil.

Ancak karbonatlı suyun dişlerimize zarar vermesi mümkündür. Asitlik diş minesine zarar verebilir.

Mine, dişlerimizin bütünlüğünü korumaya yardımcı olur ve dişlerimizin renk değiştirmesini önler. Ne yazık ki, nineyi bir kez kaybettiğinizde sonsuza dek yok olur. Özellikle karbonatlı sudan diş minelerine zarar verebilir. ayrıca sodaya eklenen şekerler dişlerimizin hasar görmesini hızlandırabilir.

MADEN SUYUNDAKİ DOĞAL TATLAR SAĞLIKLI MI?

Bazı maden suyu şirketleri, ürünlerine “doğal tatlar” katar. Sorun şu ki, bunun gerçekten ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Bu doğal tatlardan biri sitrik asit olursa, bu içeceği daha asidik hale getirir. Bu katkı pH'ı düşürebilir ve diş minesine daha fazla zarar verebilir.

Neyse ki, diş minesinin hasar görmesini önlemenin yolları var.
Karbonatlı su içtikten sonra dişlerinizi en az 30 dakika fırçalamayın. Bunun nedeni, bu şeyi tükettikten sonra diş minenizin daha zayıf olabilmesi ve dişlerinizi fırçalamanın ona daha fazla zarar verebilecek olmasıdır.

Yemekle birlikte karbonatlı su tüketin. Bu, pH'ın dengelenmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, gün boyunca bu suları yudumlamayın. Karbonatlaşma dişlerimizle ne kadar çok temas ederse, diş minesine o kadar çok zarar verebilir.

KARBONATLI SU TÜKETİMİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER...

Karbonatlı su içmek, vücudu nemlendirmeye hizmet edebilir. Ama dikkatli olun ve bunu su ihtiyacınızın tamaını karşılamak için kullanmayın. Sade suyun her zaman en iyisi olduğunu aklınızdqn çıkarmayın.

İçme suyunuzun lezzetini artırmanız gerekiyorsa, biraz taze dilimlenmiş limon veya misket limonu ekleyin (endişelenmeyin, suyun PH'ını o kadar düşürmezler). Veya biraz nane yaprağı, başka otlar veya salatalık ekleyin.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN