Vücut geliştireyim derken canınızdan olmayın!

Vücut geliştireyim derken canınızdan olmayın!

Vücut geliştirme sporu için kullanılan ve sporcularda aşırı kas büyümesi sağlayan steroidler, bilinçsizce kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Uzmanlar bu ilaçların ölüme götürebileceği konusunda ise hemfikir.

Vücut geliştirme için kullanılan ilaçlar gençlerin hayatını karartıyor. Sokak satıcıları, spor salonları ile bazı eczanelerden çok kolay temin edilebilen ve bilinçsizce tüketilen "çok hızlı kas gelişimi, güç artışı" vaatleriyle satılan steroid kürleri tehlike saçıyor.Uzmanlar, steroidlerin doktor kontrolünde alınmaması halinde ölüme kadar varan sonuçlar doğurabileceğini konusunda bas bas bağırmaya devam ediyor.

CNNTürk'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre; Steroidin endokrin hücreler tarafından vücuda salınan çok önemli bir hormon olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Göral, "Vücutta steroid eksikliği oluşan durumlarda (böbrek üstü bezi ve hipofiz yetmezlikleri) mutlaka kullanılır. Yine bazı otoimmün hastalıklar ile romatizmal hastalıklarda, damar iltihaplarında, kanser hastalıklarında, astım ve bazı alerjik durumlarda da kullanılır.

Ayrıca anabolik steroidlerin, vücut geliştirme ve atletik performansın artırılması gibi medikal olmayan durumlar için kötüye kullanımı var.

BİLİNÇSİZ STEROİD KULLANIMI HANGİ RAHATSIZLIKLARA NEDEN OLUR?

Bilinçsiz kullananlarda, karaciğer hasarı, kolesterol seviyelerinde zararlı değişiklikler, kalp kası zararı, hipertansiyon gibi yan etkiler gelişebilir. Damar sertleşmesine bağlı, kalp krizine yol açabilir. Ayrıca hormonal dengesizlikler sonucu, memede büyüme ve kısırlık oluşabilir. Kesinlikle, doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Anabolik steroide ne kadar çok yükselirseniz, ileride o kadar çabuk çökersiniz" dedi.

Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu ise steoroidlerin özellikle vücuttaki enflamasyonu gidermek için tedavi amaçlı kullanılması gerektiğini vurgulayarak farklı amaçlarla kullanılması halinde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını şöyle anlattı:

"Steroidler eğer tıbbi endikasyon dışı kullanılıyorsa, öncelikle karaciğer metabolizmasını bozar. Damar içerisinde iyi kolesterolü düşürür, kötü kolesterolü yükseltir. Damarlarda tıkanmaya yol açıp, beyin, böbrek hasarına neden olabilir. Dolasıyla kas büyütmek amacıyla alan steroidlerin vücutta bir anda beklenmedik birçok yan etkiye neden olduğu görüyoruz. Ani kalp durmasına kadar birçok hasar görüyoruz. Sporcuların hatalı dozda kullandığı steroidlerin 10-20-30 yıl sonra parkinson alzheimer ve demans gibi birçok hastalığa neden olduğunu biliyoruz. İnternet sitelerinde steroidler çok yaygın. Ama bu ürünlerin internette satılması yasal değil. Bu tip ilaçlar mutlaka bir doktor reçetesiyle tıpki antibiyotik gibi satın alınabilmeli.”

STEROİD KULLANIMININ YAYGIN OLDUĞU ÜLKELER

Steroid kullanımı, özellikle vücut geliştirme sporunun yaygın olduğu ülkelerde yaygın bir sorun. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmaya göre, vücut geliştirme sporcularının yaklaşık %30'u steroid kullanıyor. Türkiye'de ise bu oranın %10 civarında olduğu tahmin ediliyor.

STEROİD KULLANIMINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Steroid kullanımının yaygınlığını önlemek için, öncelikle bu konudaki farkındalığın artırılması gerekiyor. Sporcular ve gençler, steroidlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini bilmeli. Ayrıca, steroidlerin internette yasa dışı olarak satıldığının bilinmesi ve bu konudaki denetimlerin artırılması da önemli.

Steroid kullanımının önlenmesi için, sporculara ve gençlere yönelik eğitici programlar düzenlenebilir. Ayrıca, internette steroid satışı yapan sitelere yönelik denetimler artırılabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN