Sahada başka masada başka

Sahada başka masada başka

İdlib’te 6’ncı çatışmasızlık gözlem üssünü kurmak için ilerleyen TSK konvoyunun güzergahı önce Rus uçaklarınca bombalandı, ardından İran destekli gruplar ve rejim güçlerince havan atışları ile taciz edildi. Konvoy güvenli alana çekilirken bir kriz de Suriye’de çözüm için kurulan Soçi’de yaşandı. Rejim bayrağı nedeni ile ayrılmak isteyen Suriye muhalefeti krizini Dışişleri çözdü.

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

TSK ve ÖSO güçlerinin Afrin’i YPG/PYD ile IŞİD’den temizleme operasyonu sürerken, rejim İdlib’in güneyinde muhaliflerle çatışmayı sürdürüyor. Rejimin Türkiye’nin Zeytin Dalı harekatını fırsat bilerek İdlib’e ilerleme girişimi Türkiye’nin gözetim üssü hamlesiyle karşılandı. Soçi’de Suriye’nin geleceği açısından önem taşıyan Ulusal Diyalog Kongresi’nin toplanacağı günün gecesi rejim güçleri TSK konvoyunun güzergahına yönelik saldırı gerçekleştirdi. Karar’ın güvenlik bürokrasisi kaynaklarından aldığı özel bilgilere göre TSK’nun 6’nci gözetim noktasını kuracağı Güney Halep’in El Iys bölgesine ilerleyişi sırasında konvoy güzergahının önüne havan saldırısı yapıldı. TSK saldırının yapıldığı noktayı havadan ve top atışıyla yaklaşık 20-25 dakika süreyle vurdu. TSK’nın karşılık vermesi sonrası Rusya ile kurulan koordinasyonla  kriz atlatıldı. Bölgeye kontrol amaçlı SİHA’lar sevkedildi. TSK’nun askeri konvoyunun bölgeye yakın bir noktada beklediği öğrenildi. Ancak 6’ncı gözetim noktasının planlandığı şekilde olacağı belirtildi.

Türkiye’nin Astana zirvesinde alınan kararlar gereği çatışmasızlığın sürdürülmesi amacıyla İdlib’de belirlenen noktalarda gözetim üssü kurması planlanmıştı. Türkiye Afrin’deki terör örgütü YPG/PYD varlığı nedeniyle İdlib’in kuzeyindeki gözetim noktalarına öncelik vermişti. Rusya ise Türkiye’nin İdlib’deki gözetim üslerini en kısa sürede kurmasını desteklediğini açıklamıştı. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin İdlib’de gözlem noktalarını hızla kurması gerektiğini ifade etti.

18-01/31/screenshot_2.jpg

KONVOYA İKİNCİ SALDIRIDA SİVİL ŞEHİT

İdlib’teki Türk konvoyunu hedef alan rejim provokasyonunun ardından bir saldırıda YPG’den geldi. Konvoyu hedef alan bombalı araç saldırısında bir sivil görevli şehit oldu, bir asker ve bir sivil görevli yaralandı. TSK’dan yapılan açıklamada, 30 Ocak 2018 tarihinde İdlib kuzeyinde intikal halinde olan konvoya, bölücü terör örgütü mensubu silahlı teröristlerce bombalı araçla saldırı düzenlendiği, konvoyda görevli bir sivilin şehit olduğu, bir asker ile bir sivil görevli personelin yaralandığı bildirildi.

BAYRAK KRİZİ SOÇİ’Yİ SALLADI

Soçi’de dün toplanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi öncesinde rejim bayrağı gerginliği yaşandı. Havaalanına ve kongre merkezine yerleştirilen rejim bayraklı resim ve logolara, Türkiye’den giden muhalefet heyeti tepki gösterdi. Muhalefet heyeti bu durumu protesto ederek ülkeye giriş yapmak istemedi ve havalanından ayrılmadı. Riyad destekli muhaliflerin catı örgütü Muhalefet Yüksek Konseyi’nin de protesto ettiği kongre bu krizle ciddi bir meşruiyet sorunu ile karşı karşıya geldi. Sabah saat 10:00’da başlaması gereken kongrenin açılışı ertelenmek zorunda kaldı. Rus Dışşileri Bakanı Sergei Lavrov acil olarak Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt çavuşoğlu ile iki telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığının Rusya ile yaptığı görüşmeler sonunda kriz muhalefet heyeti kendisini temsil etme yetkisini Türk heyetine vermesiyle aşıldı. Krizin aşılmasının ardından kongre iki saat ecikmeli olarak başladı. Kongre’de ilan edilmesi beklenen anayasa komisyonunun oluşturulmasına dair çalışmaların Türkiye tarafından takip edileceği bildirildi.

52 KİŞİNİN KATİLİ KONGERE’YE KATILDI

Soçi’deki ikinci skandal ise sosyal medyadan ortaya çıktı. Türkiyede başta 52 vatandaşın hayatını kaybettiği 2013’teki Reyhanlı katliamı nedeniyle arananlar listesinde olan THKP-C lideri Mihraç Ural’ın da kongreya katılması Ankara’nın tepkisini çekti. Dışişleri Bakanlığı, Mihraç Ural’ın Soçi Kongresi katılımcıları arasında görülmesi üzerine Rusya’dan izahat istedi. Heyet, ismi daha önce Türkiye’ye tevdi edilen davetliler listesinde yer almayan bu kişinin Kongre’de hazır bulunmasından duyulan rahatsızlığı kayda geçirdi ve izahat istedi.  Rus makamları, konuyu ivedilikle inceleyeceklerini ve sonuçla ilgili bilgi vereceklerini bildirdi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN