20 metrekarelik dükkanında üretiyor 37 yıldır bu işe gönül veriyor. Reşik üretimi ile dünyaya bile nam salıyor, kullananlar ne mantar sorunu yaşıyor ne de kaşıntı. Urartulardan günümüze ulaşan yöresel motiflerle süslüyor hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen taleplere yetişmek mümkün olmuyor.
Van'da 20 metrekarelik atölyesinde 37 senedir ayakkabı tamirciliği yapan Mecit Emen, tarihi asırlara dayanan keçi kılından yapılan ve urartulardan kalma yöresel motifleri kullanarak elde ettiği Reşik adlı yöresel ayakkabılarla hem Türkiye'de hem de yurt dışında yankı uyandırıyor. Unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek olarak görülen reşik ayakkabıların ter, kaşıntı, mantar, koku yapmadığını belirten Emen, su geçirmediğini vurgulayarak birçok Avrupa ülkesinden sipariş aldığını söyledi. Keçi kıllarından ip haline getirilerek işlenen ayakkabıların ham maddesi olarak koyun yünü kullandığını belirten Emen, ürettiği reşik ayakkabıları yıllardır satıyor.
37 YILDIR ÜRETİYOR
Van'da 37 yıllık hayatını vermiş olduğu ayakkabı tamirciliği mesleğini yürüten Mecit Emen, 26 yıl önce reşik ayakkabı üretimine başladığını söyledi. Emen, "20 metrekarelik bir alanda babamdan kalmış bu mesleği icra ediyorum.'Reşik' adı verilen ayakkabıyı önce Van'a, sonra Türkiye’ye, şimdi de Avrupa ülkelerine tanıtıyoruz. Bizi arayanlara sipariş üzerine gönderiyoruz. Keçi kılından yapılan bu ayakkabılar koku, ter, kaşıntı ve mantar yapmıyor. Yazın serin, kışın da sıcak tutuyor ve su geçirmiyor.” dedi.
Emen, Bahçesaray'da yaşayan bir kadın tanıdığını taban kısmını yapması için kendisine getirdiği sırada reşik yapmayı öğrendiğini belirtti. Yıllar içerisinde üretime başladığını söyleyen Emen, şu anda İsviçre, Avustralya, Almanya'ya gibi birçok farklı ülkeden sipariş aldığını söyledi. 4 kişilik bir ekiple birlikte çalıştığını söyleyen Emel, taleplerin istenen kadar olmasa da günümüz koşullarında son derece iyi bir yol kat ettiğini belirtti. Emen, ürünlerde Urartu ve yöresel motifleri kullandığını da dile getirdi.