Caretta carettaların yuvalama alanına yapılan çardaklarla ilgili ilginç açıklama

Caretta carettaların yuvalama alanına yapılan çardaklarla ilgili ilginç açıklama

Antalya'da, denize sıfır şekilde inşa edilen 700 çardak için caretta carettaların yuvalarına zarar verdiği ve 1'inci derece sit alanında olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alındı. Aksu Belediyesi ise ocak ayında yapılması beklenen yıkım için yeni tarih verdi. Kumköy Kültürü Koruma Geliştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Kaya, "Deniz kaplumbağalarına kesinlikle zarar vermiyoruz. Onları koruyoruz. Ancak alan sit alanı ilan edilince yapılacak bir şey kalmadı. Yıkılacak'' açıklamasında bulundu.

Antalya'nın Aksu ilçesindeki 1,5 kilometrelik Kumköy sahili, geçen yıl Mart ayında Cumhurbaşkanı kararı ile 'nesli tükenme tehlikesindeki deniz kaplumbağalarının yuvalanma alanı' ilan edildi.

Özellikle Aksu ve Serik ilçelerindeki binlerce kişinin yaz tatilini geçirdiği Kumköy sahilindeki çardaklarla ilgili ocakta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca alınan yıkım kararı Aksu Belediyesi'ne gönderildi.

Kararı duyan bazı tatilciler, bölgeye gelerek çardaklarını söktü fakat aradan aylar geçmesine rağmen kalan diğer çardaklara konulmadılar. Aksu Belediyesi konu ile ilgili olarak yeni bir adım attı. Daha önce 29 Ocak olarak açıklanan yıkım kararının, bu kez 29 Nisan'da uygulanacağı bölgeye asılan pankartla bildirildi.

'MECBUREN ARTIK YIKILACAK'

Çardak sahiplerinin bir araya gelerek kurduğu Kumköy Kültürü Koruma Geliştirme ve Yaşatma Derneği'nin başkanı Abdullah Kaya da yıkımın kesin olarak gerçekleşeceğini açıkladı. Bazı tatilcilerin çardaklarını sökerek götürdüğünü ve kendilerine 'Ne zaman tatil yapabiliriz?' sorusunun sorulduğunu belirten Kaya şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanlığı'ndan karar geldi, yıkılacak. Devletimize karşı gelmeyiz. Aksu Belediyesi ile görüştüm. Yıkımın kesin olduğunu söylediler. Bizler, deniz kaplumbağalarına kesinlikle zarar vermiyoruz hatta koruyoruz ancak alan sit alanı ilan edilince yapılacak bir şey kalmadı. Mecburen artık yıkılacak"

Öte yandan deniz kaplumbağalarının yumurtalarına zarar verdiği gerekçesiyle daha önceki yıllarda araç girişinin yasaklandığı kumlukta, sürüş yapıldığı ve geride lastik izlerinin kaldığı görüldü. Özellikle bu sürüşlerin deniz kıyı çizgisine yakın yerlerde yapılmasının, yuvalara ve yumurtalara zarar verdiği biliniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN