İstanbul'da o tarihte ekmeğin fiyatı 15 TL oluyor! Giderler her ay artıyor, fırıncılar kazan kaldırdı

İstanbul'da o tarihte ekmeğin fiyatı 15 TL oluyor! Giderler her ay artıyor, fırıncılar kazan kaldırdı

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, İstanbul'da artan maliyetler nedeniyle bir ekmeğin fiyatının 15 TL olacağı tarihi açıkladı. İşte, ekmeğe zam yapılacak tarih...

İstanbul'da girdi maliyetlerindeki artış fırıncıları zor duruma soktu. Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, 15 Mayıs 2024 tarihinden sonra İstanbul'da ekmeğin kilogram fiyatının 60 TL'ye çıkabileceğini belirtti.

İSTANBUL'DA EKMEĞE ZAM YAPILACAK MI?

Cihan Kolivar, ekmeğe yapılması beklenen zamla ilgili şunları söyledi:

"Maliyetler şimdi eskisi gibi değil. Eskiden un fiyatları, elektrik fiyatları, doğal gaz biliyorsunuz üç dört ayda bir artardı. Şimdi öyle değil ki her ay artıyor. Mazot haftada bir artıyor bazen. Biz dağıtımlı mazotla yapıyoruz. Yani fırıncının, hele de kapasitesi olmayan fırınlar ki İstanbul'un yüzde 100'ü öyledir.

Kapasite çok düşük. Ben fırınımdaki işçiyle aynı işçi, aynı kira, aynı sigorta, aynı yakıtla 12-13 bin ekmek yapabilirim. Ama şimdi 2 bin 500-3 bin ekmek yapabilirim. Maliyet ne kadar fark ediyor görebiliyor musunuz? Diyelim şimdi 800 liradan aşağı un yok. Yüzde 10 zam yapıyor, 80 lira ediyor.

Fırıncı 400 çuval un işlerse 32 bin lira. Günde 1000 lira oynuyor. Aylık unun artışı 32 bin liraya çıkıyor. Ya sen şimdi una yüzde 10 zam geldi diye sen ekmeğe zam yapamıyorsun ki hemen. Bizim de fırıncının da en son istediğidir zam. Çünkü satamıyoruz ekmeğimizi."

İSTANBUL'DA EKMEĞE NE ZAMAN ZAM YAPILACAK?

15 Mayıs'a dikkat çeken Cihan Kolivar, "Ayın 15'inden itibaren İstanbul'da ekmeğin kilosu 60 lira. Ama bu bazı bölgelerde yani böyle fakir olan bölgelerde de 50 lira ile 60 lira arası değişecek. Ekmeğe şöyle yansıyacak, mesela o bölgelerde 250 gram ekmek 12,5 lira olacak. Ama alım gücü yüksek olan, kiraların fazla olduğu Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy, Üsküdar gibi merkezi yerlerdeki ilçelerde 250 gram 15 lira olacak" diye konuştu.

Cihan Kolivar, kaçak fırınlardan da şikayet ederek, "İstanbul'da alabildiğine yasadışı, kaçak fırın var. Bizim bütün sıkıntımız onlarda. İstanbul'un sahibi yok. İstanbul'da 500 tane üretim izni olmayan fırın var" dedi.

Cihan Kolivar, ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde Ticaret Bakanlığı'ndan olumlu görüş alınması zorunluluğuna ilişkin karara da tepki göstererek, kararın hukuka aykırı olduğu belirterek iptal edilmesi için Danıştay'a başvurduklarını ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN