Selçuk Özdağ'dan Adalet Bakanı Gül'e: Kürtçe tercümana izin verin

Selçuk Özdağ'dan Adalet Bakanı Gül'e: Kürtçe tercümana izin verin

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Adalet Bakanı Gül'ün, "Mahkemelerde Kürtçe'ye 'bilinmeyen bir dil' deniyor. Sen bin yıldır konuşulan bir dile nasıl bilinmeyen dil dersin?" sözlerini, "Devletin ciddiyetinden uzak, tribünlere oynamaya yönelik bir açıklama" diyerek bir çağrıda bulundu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, cezaevinde bulunan ve bir süre önce sağlık sorunu yaşayan HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın durumu ile ilgili açıklamada, mahkemelerde Kürtçe ile ilgili 'bilinmeyen dil' denilmesini eleştirdi.

"TASVİP ETMEDİĞİMİZ MARJİNAL TUTUMLAR OLABİLİYOR"

Mahkemelerde Kürtçe'ye 'bilinmeyen bir dil' denmesini eleştiren Gül, "Diyarbakırlı bir anne Kürtçe konuşuyor. Kürtçe konuşuyor ama 'bilinmeyen bir dil.' Ya sen bin yıldır konuşulan bir dile nasıl bilinmeyen dil dersin? Bu örnekler bağnaz, marjinal kesimlerde kaldı. Türkiye'de yaşam tarzından dolayı ötekileştirilen, ayrımcılığa-ayrıcalığa uğrayan tablo eskide kaldı. Buradan çok dersler çıkarıldı. Fakat buna rağmen marjinal hiç tasvip edemediğimiz tutumlar olabiliyor. Ama bir konsensus var.

"2023'ÜN TEMEL VİZYONU, ÖZGÜRLÜK OLACAK"

50 yıldır anne oğluyla konuşmuş, diline, inancına engel oluyorsun. Bu konudaki inkar, asimilasyon politikaları geçmişte çok uygulandı. Bunların bir daha yaşanmaması hem hukukun hem siyasetin çıkardığı önemli derslerdir. Vatandaşımızın ekmeğini büyütmek ve özgürlüğünü artırmak 2023'ün temel vizyonu" diye konuştu.

GELECEK PARTİSİ'NDEN GÜL'E ELEŞTİRİ

Manisa 24-25 ve 26. dönem milletvekili, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı tecrübeli siyasetçi Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Adalet Bakanı Gül'ün sözlerini 'devlet ciddiyetinden uzaklık ve tribüne oynama' olarak değerlendirdi.

"DEVLET CİDDİYETİNDEN UZAK"

Twitter'dan paylaşımda bulunan Özdağ, Abddulhamit Gül'e şu soruları yöneltti:

5 Mart 2013 tarihinde hükümetin yürürlüğe koyduğu düzenlemeyle mahkemelerde Ana dilde savunma yapılabilmesinin önü açılmıştır. (Tercüman isteme) Bu vesileyle bugün Adalet Bakanı Sn. Abdülhamit Gül'ün: 'Mahkemelere gidip Diyarbakırlı bir anne Kürtçe konuşuyor. 'Bilinmeyen bir dil' ya sen bin yıldır konuşulan bir dile nasıl bilinmeyen dil dersin?' demesi devlet ciddiyetinden uzak bir yaklaşım olup tamamen tribünlere (!) oynama refleksidir.

"KANUNU UYGULAMAYANLARA İŞLEM YAPILMALI"

Sn. Adalet Bakanı, uhdesinde bulunan yargı faaliyetlerinin icra edildiği kurumun başındaki kişi olup şikayet etmek yerine gereğini yapmak durumundadır. 5 Mayıs 2013 yılında çıkarılan kanunu uygulamayanlara gerekli işlemi başlatmalıdır.

"HSK SORUŞTURMA BAŞLATTI MI?

Şikayet ettiği uygulamaya imza atan söz konusu hakim yada yargı mensubu hakkında şikayetin ötesinde yetkisini kullanarak bir inceleme talimatı vermiş midir? Ayrıca HSK, bu konuda herhangi bir disiplin incelemesi veya soruşturması başlatmış mıdır?

"ADALET, DEĞERSİZLEŞTİRİLECEK BİR KAVRAM DEĞİLDİR"

Yoksa devlet adamları ve yetkili makamda bulunanlar, bir kısım vatandaşların hassasiyetleri üzerinden adeta 'tavşana kaç tazıya tut' diyerek sadece siyaset mi yapmak zorundadırlar. Adalet; siyaset üzerinden yıpratılacak ve değersizleştirilecek bir kavram değildir.

20-01/04/2020-01-04_192524-vert.jpg

NE OLMUŞTU?

Bilindiği gibi anadilde savunma yapılması ile ilgili tasarısı 2013 yılında TBMM'de yasallaşmasından sonra KCKTM Ana davasında Kürtçe savunmaya izin verildi.

Diyarbakır'da KCK'ya yönelik 2009'da 5 dalga halinde yapılan operasyonlar kapsamında haklarında dava açılan ve aralarında BDP'li 3 milletvekili ile 12 belediye başkanının bulunduğu 152 sanıklı davanın duruşmasında tutuklu sanık avukatlarından Mehmet Emin Aktar söz alarak, anadilde savunmaya ilişkin yasanın Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe giren kanun kapsamında, Kürtçe savunma için tercüman atamasının zorunlu olduğunu belirtmişti.

Talabi kabul eden mahkeme, Türkçe bilen sanıkların tercüman ücretini sanıkların, bilmeyenlerin tercüman ücretlerinin ise devlet tarafından karşılanmasına hükmedilmişti.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN