Son basın toplantısında siber saldırı mesajı

Son basın toplantısında siber saldırı mesajı

ABD Başkanı Obama, görev süresinin son basın toplantısında da Rusya’nın Amerikan başkanlık seçimlerine müdahalesi konusunu gündeme getirdi. Moskova’nın siber saldırılarına misilleme yapacakları uyarısını yineleyen Obama, Çin’i de hedefine koydu.

ABD’de 20 Ocak’ta görevi Donald Trump’a devredecek olan Başkan Barack Obama, geleneksel yıl sonu basın toplantısında medya mensuplarının karşısına çıktı. Toplantıda en geniş biçimde yer alan konu, Rusya’nın ABD’de 8 Kasım’a yapılan başkanlık seçimlerine siber saldırılarla müdahale ettiği iddialarıydı. Toplantıyı izleyen basın mensupları, Obama’ya Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’ın seçimleri kaybetmesinde bu siber saldırıların payı olup olmadığını sordu. Bu soruya doğrudan ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ şeklinde yanıt vermeyen Obama, “Uzman kişilerin bu konuyu tartışmayı sürdürmesi için çabalayacağını” söylemekle yetindi. Demokrat Parti liderlerinin e-postalarına girildiğinin teyit edilmesinin ardından yönetiminin ilgili kişilere haberi ilettiğini söyleyen Obama, bunu yaparken bir ima ya da yorumda bulunmadıklarının altını çizdi. Obama, bu tavrının nedeni olarak ‘seçim sürecinin zarar görmemesi kaygısını’ gösterdi. Bu olayın özenli ve karmaşık bir casusluk olayı olmadığını söyleyen Obama, Demokrat Parti’nin çalınan e-postaların çoğunun rutin, bazılarının gizli içerikte mesajlar olduğunu hatırlattı.

SEÇİMİ RUSYA MI BELİRLEDİ?

Obama, Moskova’nın seçimlere yönelik siber saldırılarda bulunduğunun belirlenmesinin ardından eylül ayında Rusya lideri Viladimir Putin’i aradığını, bu görüşmenin ardından yeni bir siber saldırının gerçekleşmediğini söyledi. Obama, Putin’in yanısıra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’le de bu konuda bir görüşme gerçekleştirdiğini kaydetti. Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale etmesi konusu, son günlerde ABD’de tekrar gündeme taşındı. Önce hafta içinde Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA), seçimlerde Rus müdahalesini tespit ettiklerini açıkladı, Obama bu konunun soruşturulması talimatını verdi. Obama ardından Rusya’ya “Kendi seçtikleri yer ve zamanda misilleme yapacaklarını, yapacakları eylemlerin kısmen kamuoyu tarafından bilineceğini, bazılarınınsa gizli kalacağını” ifade etti. Obama, yıl sonu basın toplantısında da bu tehdidini yineledi. ABD’de başkan seçilen Donald Trump ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu. Seçim sürecinde  Obama yönetiminde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde, resmi e-posta yazışmalarını kişisel hesabı üzerinden yaptığı gerekçesiyle hakkında FBI soruşturması bulunan Hillary Clinton’ın, sözkonusu e-postaları bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilmişti. ABD hükümeti, e-postaların Wikileaks sitesi tarafından yayımlanmasının ardından bu olaydan Rusya’yı sorumlu tutmuştu. FBI, daha önce kapattığı soruşturmayı yayımlanan postalar nedeniyle yeniden açtığını duyurmuştu. Hillary Clinton, seçimlerin ardından yenilgisinin bir numaralı sebebi olarak FBI’un bu hamlesini göstermişti.

‘PUTİN, OBAMA’NIN TEHDİDİNİ CİDDİYE ALSA İYİ OLUR’

ABD Başkanı Obama’nın, Rusya’ya ‘siber misilleme’ tehdidinde bulunmasından sonra,
Washington’ın nasıl bir hamle yapabileceği merak konusu oldu. Alman Deutsche Welle televizyonuna konuşan siber güvenlik uzmanları, Rusya’nın bu tehdidi ciddiye alması gerektiğini belirtti. Daha önce İngiliz istihbaratında çalışan Nigel Inkster “Bence ABD bir şeyler yapmak zorunda. Bir seçim sürecine müdahale, herhangi bir Amerikan hükümetinin yanıtsız bırakabileceği bir şey değil” dedi. Oxford Üniversitesi’nin Siber Çalışmalar Programı lideri Lucas Kello ise “Bunu ciddi bir tehdit olarak değerlendiriyorum. ABD’li yetkililer Rusya’yı, bu daha önce eşi görülmemiş saldırı nedeniyle cezalandırma niyetlerini defaatle dile getirdi” diye konuştu. Öte yandan Kello, ABD bir misilleme yapacaksa bunu ancak Obama yönetiminin yapabileceğini, böyle bir hamle içinse zamanın azaldığını belirtti. Obama hükümeti, 20 Ocak’ta hükümeti Donald Trump’a devredecek. Trump ise Rusya’nın seçimlere müdahale ettiği iddialarını reddediyor.

TRUMP’IN ‘BAŞKANLIK’ GAFI TWITTER’I SALLADI

ABD’de başkan seçilen Donald Trump, Twitter’daki gaflarına bir yenisini ekledi. Çin’in ABD’ye ait bir insansız denizaltıya el koymasını eleştiren Trump, İngilizce’de ‘benzeri görülmemiş’ anlamına gelen ‘unprecedented’ sözcüğü yerine, ‘unpresidented’ yazdı. ‘Başkan’ anlamına gelen ‘president’ ile ‘un’ olumsuzluk ekinin birleşiminden oluşan ve bir anlamı olmayan bu sözcük, Twitter’da en çok konuşulan konu oldu. 20 Ocak’ta koltuğuna veda edecek Başkan Obama ise halefi Donald Trump’a da eleştirilerde bulunarak, Trump’ın ayrıştırıcı söylemlerinin ABD’nin temel değerlerine zarar verdiğini savundu.  Obama, ayrıca “Yaptığım işten çok gururluyum. Şu anda başladığım güne göre daha iyi bir başkan olduğumu düşünüyorum” diye konuştu.

FBI’DAN İTİRAF GİBİ ‘RUSYA’ AÇIKLAMASI

ABD’de seçim sürecinde en çok tartışılan isimlerden biri, FBI şefi James Comey’di. Hillary Clinton hakkında, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde resmi yazışmalarını kişisel e-posta hesabından yaptığı gerekçesiyle soruşturma açan, ancak yaz aylarında bu soruşturmayı kapatan Comey, sözkonusu yazışmaların basına sızması üzerinde seçimlerden birkaç gün  önce bu soruşturmayı yeniden açtığını duyurmuştu. Comey’in bu hamlesi, başkanlık seçimlerine müdahale ettiği yönünde tepkilere neden olmuştu. Washington Post’un hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre Comey, önceki gün Ulusal İstihbarat Direktörü John Brennan’la yaptığı görüşmede CIA’nın bulgularına katıldığını ve Clinton’ın e-postalarının Ruslar tarafından çalınarak basına sızdırıldığını belirtti. Aynı Comey, bundan üç gün önce Trump’la yaptığı görüşmede, Rusya’nın seçimleri etkilemediğini söylemişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN