‘Siber Kızıl Ordu’ ABD’nin kalbinde

‘Siber Kızıl Ordu’ ABD’nin kalbinde

Rusya, Amerikan başkanlık seçimlerini nasıl ‘hack’ledi? FBI’ın raporunda, Rus istihbaratı, dünyanın en iyi bilgisayar korsanları ve diplomat görünümlü ajanlardan oluşan ‘siber ordu’ yapılanması ortaya kondu. Rapora göre Ruslar siyasi kurumlardan altyapı tesislerine pek çok yere sızdı.

ABD’de 8 Kasım’da düzenlenen ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kazandığı başkanlık seçimlerinin ardından, Washington ve Moskova arasında başlayan ‘siber saldırı’ gerginliği, ABD yönetiminin 35 Rus diplomatı sınırdışı etmesiyle doruk noktasına ulaştı. ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’nın seçimlerde siber saldırılar ve yalan haberler yoluyla Trump için çalıştığını öne sürüyor. Moskova ise bu iddiaları reddediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün yaptığı açıklamada iddiaları ‘mesnetsiz’ olarak niteledi. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) hazırladığı raporda, konuya ilişkin önemli ayrıntılar yer aldı.

Rusya’nın seçimlere müdahale faaliyetlerinin, siber saldırılar ve yalan haberler olmak üzere iki ayağı var. FBI’ın tespitlerine göre, doğrudan Rus istihbaratı tarafından komuta edilen iki grup, 2015 yazında ve 2016 ilkbaharında olmak üzere iki kez Demokrat Parti’nin sistemlerine sızdı. Sızılan kurumlar arasında ayrıca düşünce kuruluşları, üniversiteler, siyasi organizasyonlar, kritik önemdeki altyapı tesisleri de var.

Bilgisayar korsanları, sızma için temel olarak ‘phishing’ (balık avlama) diye tabir edilen yönetmi kullanıyor. Buna göre önce dünyanın çeşitli bölgelerinden IP adresleri ele geçiriliyor. Daha sonra bu adreslerden, güvenilir bir kurumdan gönderilmiş gibi yollanan e-postalardaki kısaltılmış bağlantılara tıklanıldığında, sızmanın ilk adımı gerçekleşiyor. Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’ın, Dışişleri Bakanı olduğu dönemdeki e-posta yazışmaları bu şekilde çalınmış ve Wikileaks sitesine servis edilerek kamuoyuna açılmıştı. Ardından FBI’ın, seçimde üç gün önce Clinton hakkında bu konuda kapatılan soruşturmayı yenilemesi, seçim sonucuna büyük etkisi olan bir eylem olarak değerlendirilmişti. ve ekibinin itibarını zedelemeye yönelik yalan haberlerse sosyal medyada ‘bot’ olarak adlandırılan binlerce hesabın yanısıra Rusya’ya bağlı medya organları tarafından yayılıyor.

Amerikan hükümetinin aldığı tedbirlerdeki bir diğer dikkat çekici nokta ise sınırdışı edilen 35 diplomatla ilgili. Hükümete göre Bu isimler, diplomat kisvesinde ajanlık yapmakla suçlanıyor. Maryland ve New York eyaletlerinde Rus temsilciliklerine ait kapatma kararı çıkarılan iki yerleşke ise siber saldırılar için üs olarak kullanılıyor. Demokrat Parti’ye yapılan siber saldırıların ana karagahı ise Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU. ABD, bu kurumun en üst düzey dört ismine, siber saldırı emirlerini verdikleri gerekçesiyle yaptırım uygulayacağını açıkladı. FBI ayrıca, Rusya’nın siber ordusunun komuta kademesini oluşturan ‘hacker’ları da belirledi. 48 kullanıcı adı, FBI tarafından hazırlanan raporda yer aldı.

Rusya’nın, dünyanın en iyi bilgisayar korsanlarından oluşan bir ‘siber ordu’yu nasıl kurduğu ise bir başka merak konusu. Kendisine Rus hükümeti tarafından hacker’lık teklifi yapılan, ancak bunu reddeden siber güvenlik uzmanı Aleksandr Vyarya, siber ordunun nasıl eleman topladığını New York Times gazetesine anlattı. Buna göre Rus devleti, üniversite öğrencilerinden bilgisayar korsanlarına, siber güvenlik uzmanlarından bilgisayar programcılarına pek çok kişiyi özel olarak takibe alıyor, onları ‘siber ordu’nun üyesi yapmaya çalışıyor. Hatta zaman zaman bu eleman toplama faaliyeti, sosyal medyaya konulan sıradan iş ilanları üzerinden yapılıyor. Rus ordusuna çalışan askeri firmalar, hacker adayları ile devlet arasında aracı işlevi görüyor.

‘MİSİLLEME YOK, KREMLİN’E BEKLERİZ’

ABD yönetiminin, 35 Rus diplomatı sınırdışı etme hamlesine Moskova’dan ilginç bir yanıt geldi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un aynı sayıda diplomatı sınırdışı ederek misilleme yapma önerisinde bulunmasına karşın Rusya lideri Putin, “Bu sorumsuz diplomasiyle aynı seviyeye düşmeyeceğiz” diyerek hiç kimseyi sınırdışı etmeyeceklerini söyledi. Putin ayrıca Kremlin’de yapılacak yılbaşı kutlamalarına Rusya’daki bütün Amerikalı dipomatların çocuklarının davetli olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise “Bunlar iktidar değil, dış politikanın beceriksiz ve dar görüşlü grubu. Bugün Obama bunu resmen kabul etti. ABD halkı kendi başkanı tarafından aşağılandı. Bu gruptan bir tek Dışişleri Bakanı Kerry’e üzülüyorum. Sayın Kerry, ABD’nin bu zorlu zamanlarında dayanışma sözleri sarf etmek isterim. Siz ülkenizin dış politikasının çökmesini önlemek için elinizden geleni yaptınız. Fakat bir Rus atasözünde dendiği gibi, ayakkabıyı kamçılasanız ne olur ki…” ifadelerini kullandı.

SIRADAKİ HEDEF ALMANYA MI?

ABD hükümetinin, Rusya’nın başkanlık seçimlerine siber saldırılarla müdahale ettiği yönündeki bulgularının ardından, önümüzdeki yıl ekimde seçime gidecek Almanya da benzer bir endişe yaşıyor. Alman parlamentosu Bundestag’daki istihbarat komitesinin en kıdemli üyesi Hans-Christian Ströbele, geçen yıl Bundestag’a yapılan bir siber saldırıda, kendisine ve diğer milletvekillerine ait verilerin çalındığını açıkladı. Financial Times gazetesine konuşan Alman güvenlik kaynakları, saldırının arkasında Rusya’nın olduğunu söyledi. Geçen ay Almanya’nın en büyük telekomünikasyon şirketine düzenlenen ve 900 bin bilgisayarın internetsiz kaldığı saldırının ardından, Başbakan Angela Merkel, “Rusya’nın doktrini bu. Bununla mücadele etmeyi öğrenmeliyiz” demişti. Alman istihbarat örgütü BND’nin şefi Bruno Kahl da “Ülkemizde siyasi belirsizlik yaratmak için siber saldırılar yapıldığına dair kanıtımız var” demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN