Son dakika! Almanya'dan Türkiye'ye 'Oruç Reis' tepkisi: Ankara ziyaretini iptal edip uyardı

Son dakika! Almanya'dan Türkiye'ye 'Oruç Reis' tepkisi: Ankara ziyaretini iptal edip uyardı

Son dakika haberi... Oruç Reis'in yeniden yola çıkmasına bir tepki de Almanya da geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Oruç Reis'in, Doğu Akdeniz'e göndereceğini açıklamasından birkaç saat sonra Ankara'ya planlanan ziyaretini iptal etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye'nin araştırma gemisi Oruç Reis'i yeniden Doğu Akdeniz'e göndermesinin ardından Ankara ziyaretini iptal etti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Maas'ın sadece Atina ve Lefkoşa'ya gideceğini duyurdu. Gazetecilerin, Maas'ın neden Türkiye'ye gitmediği sorusuna, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bakanın planlarının yalnızca Yunanistan ve Kıbrıs'ı kapsadığını tekrarladı.

Maas'ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından Atina ve Lefkoşa'yı ziyaret edeceği belirtilmişti. 

"TÜRKİYE PROVOKASYONDAN KAÇINMALI"

Ankara'ya gitmeyeceği duyurulan Mass, bir Türkiye'ye Doğu Akdeniz için çağrı yaptı. Maas, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de provokasyondan kaçınması gerektiğini belirterek ülkesinin AB üyesi Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi ile dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

Kıbrıs ve Yunanistan'ı kapsayan resmi ziyaret öncesinde uçağa binmeden önce açıklama yapan Maas "Ankara eğer hep tekrarladığı üzere görüşmelerin sürmesiyle ilgileniyorsa, uluslararası gerginliğin yumuşaması ve provokasyon arasındaki etkileşimi sona erdirmelidir" diye konuştu.

Türkiye'ye müzakerelere açık olmasını isteyen Maas, Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki tartışmalı alanlarda gaz arayışını sonlandırması çağrısında bulundu.

02-004.jpgDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, en son 8 Ekim'de Slovakya'da bir araya gelmiş, ikili ve bölgesel meseleleri görüşmüşlerdi.

MİÇOTAKİS İLE GÖRÜŞECEK

Mass'In bugün akşam saatlerinde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmesi bekleniyor.

Almanya, Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan Doğu Akdeniz gerginliğinin sona ermesi için arabuluculuk görevini üstlenmişti.

Mass, Ağustos ayı sonunda Ankara ve Atina'yı ziyaret ederek Doğu Akdeniz'de gerginliğin azaltılması mesajı vermişti.

AB DE ORUÇ REİS KARARINA TEPKİLİ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Türkiye'nin Akdeniz'deki yeni Navtex duyurmasını 'üzüntü verici' olarak değerlendirdi.

Borrell, AB liderlerinin yeni Navtex duyurusunun ardından 15-16 Ekim'deki toplantıda Doğu Akdeniz'deki son gelişmeleri ele alacaklarını söyledi.

Ekim ayının başında yapılan AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikasını değiştirmemesi durumunda yaptırım seçeneğinin 'derhal' uygulanacağı duyurulmuştu.

01-006.jpg

Oruç Reis'in yeniden demir almasına Yunanistan da tepki göstermişti. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas "Oruç Reis gemisi bölgede var oldukça Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapamayız" açıklaması yapmıştı. 

Doğu Akdeniz'de Yunanistan'la gerginliğine neden olan Oruç Reis araştırma gemisi dün yeniden demir almıştı.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin çalışma yürüteceği alan için 22 Ekim'e kadar sürecek yeni NAVTEX duyurulmuştu.

İlana göre, geminin görevi 12 Ekim'den 22 Ekim'e kadar sürecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN