Son dakika! Bakan Akar'dan tatbikat açıklaması: Diyalogdan ve çözümden yana olduk

Son dakika! Bakan Akar'dan tatbikat açıklaması: Diyalogdan ve çözümden yana olduk

Son dakika haberi! Milli Savunma Bakanı Akar, Doğu Akdeniz'deki tatbikatların iptaline ilişkin yaptığı açıklamada, diyalog sürecine katkı sağlamak amacıyla son ilan edilen Navtex’leri karşılıklı iptal talebinde bulunduk, Yunanistan da kabul etti dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından açıklamada bulundu.

Toplantıda bölgesel, küresel konularla savunma ve caydırıcılık konularının ele alındığını aktaran Akar, “Türkiye olarak bütün görüşlerimizi ifade ettik. Özellikle NATO faaliyetleri çerçevesinde dile getirilen konular arasında bölgemizde, ülkemizde ve sınırlarımız ötesinde yaklaşık 8 milyon Suriyeli kardeşimiz hayatlarını idamesi için gayret gösterirken diğer taraftan Kovid- 19 ile mücadelemiz devam ediyor” dedi.  

Doğu Akdeniz'deki tatbikatların iptaline ilişkin de konuşan Bakan Akar, "Biz, Ege ve Doğu Akdeniz’de sorunların çözümünde daima hukuktan, diyalogdan ve siyasi çözümden yana olduk" dedi. 

Önce Yunanistan'ın sonra da Türkiye'nin Navtex ilan ettiğini hatırlatan Akar, şu ifadeleri kullandı: 

"Bugünkü gelişmeleri değerlendirdik toplantının genel akışına, prensiplerine uygun bir şekilde bir teklif ortaya koyduk. ‘İyi niyet göstergesi olarak, diyalogu artırıcı bir katkı sağlamak maksadıyla bu Navtex’imizi iptal edebiliriz, siz de ederseniz.’ 

Bunu son derece olumlu bulan Sayın Genel Sekreter teklifimizi destekledi. Daha sonra da Yunan mevkidaşımız da bunu desteklediğini, olumlu yaklaştığını ifade ettiler."

İşte Akar'ın açıklamalarından satır başları: 

Tüm bunlarla birlikte diğer tehdit, risk ve tehlikelere rağmen başlatmış olduğumuz operasyonların da kesintisiz şekilde devam ettiğini de ifade ettik.  

Ayrıca NATO’ya karşı karada, denizde ve havada yaptığımız bazı taahhütler var. Bu operasyonlarımız kesintisiz şekilde devam ederken bunları da eksiksiz, aksaksız ve başarılı bir şekilde arkadaşlarımızın yerine getirdiğini de orada gerekli somut bilgileri ortaya koyarak sayın bakanların dikkatlerine sunduk. 

“BARIŞ VE İSTİKRARIN ŞARTI, ERMENİSTAN’IN BURAYI BİR AN ÖNCE TERK ETMESİ” 

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gelişmelerin toplantı gündeminde yer aldığını dile getiren Bakan Akar, şöyle konuştu: 

Barış ve istikrarın sağlanması için neler yapılması gerektiği konusundaki değerlendirmelerimizi ifade etme fırsatı bulduk. 

Bizim söylediğimiz temel konu, Güney Kafkasya’daki barış ve istikrarın sağlanmasının temel şartı, Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan’ın öz topraklarından çıkması ve burayı bir an önce terk etmesi. Bu hususu da konuşmalar sırasında dile getirdik. 

“FİKİRLERİMİZİ HER YERDE SÖYLEDİK, SÖYLEMEYE DEVAM EDİYORUZ” 

Akar, Ege ve Akdeniz’deki gelişmelere ilişkin Türkiye’nin sorunların çözümünde uluslararası hukuktan, iyi komşuluk ilişkilerinden, diyalogdan ve siyasal çözümlerden yana olduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görüşmesi sonrasında kararlaştırılan Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasındaki ‘Ayrıştırma Usullerinin’ ele alındığı teknik toplantıların NATO Karargahı’nda yapıldığını anımsatan Akar, şunları kaydetti: 

Bu toplantıları bizim ön koşulsuz olarak kabul ettiğimizi, dolayısıyla komşumuzun da aynı şekilde ön koşulsuz olarak toplantıya katılmasını bekliyoruz. Bu konudaki fikirlerimizi her zaman, her yerde söyledik söylemeye devam ediyoruz. 

Diğer taraftan da bugün 8’incisi yapılması gereken bu toplantının ertelenmesinden duyduğumuz hayal kırıklığını da toplantı sırasında ifade etme fırsatı bulduk. 

Biz diyaloğu, görüşmeleri, uluslararası hukuku desteklediğimizi, iyi komşuluk ilişkilerinden yana olduğumuzu ifade ederken Türkiye’nin hak ve menfaatlerinin korunması ve kollanması konusunda azimli ve kararlı olduğumuzu da herkesin bilmesi lazım. Bunları Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere ilgili bakanlarımız ve ilgili kurum kuruluşlarımızın yetkilileri ifade etti, etmeye devam ediyor. 

“DİYALOG VE SİYASİ ÇÖZÜMDEN YANA OLDUK” 

Türkiye’nin hak ve hukukunun çiğnendiği hiçbir oldubittiye göz yummayacaklarına işaret eden Bakan Akar, şu açıklamalarda bulundu: 

Biz, Ege ve Doğu Akdeniz’de sorunların çözümünde daima hukuktan, diyalogdan ve siyasi çözümden yana olduk. 

NATO Genel Sekreteri de konuşmasında diyalog konusunu destekler açıklamalar yaptı. Komşumuz tarafından daha önce 29 Ekim’i kapsayacak şekilde bir Navtex ilan edilmiş, biz de buna karşılık 28 Ekim’de Navtex ilan etmiştik. 

Bugünkü gelişmeleri değerlendirdik toplantının genel akışına, prensiplerine uygun bir şekilde bir teklif ortaya koyduk. ‘İyi niyet göstergesi olarak, diyalogu artırıcı bir katkı sağlamak maksadıyla bu Navtex’imizi iptal edebiliriz, siz de ederseniz.’ 

Bunu son derece olumlu bulan Sayın Genel Sekreter teklifimizi destekledi. Daha sonra da Yunan mevkidaşımız da bunu desteklediğini, olumlu yaklaştığını ifade ettiler. 

NATO Karargahı’ndaki Daimi Temsilciliğimiz ve Askeri Temsilciliğimizdeki arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışıyorlar, önümüzdeki günlerde işlemlerini tamamlamalarını bekliyoruz ve konuyu takip ediyoruz. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN