Son dakika! Can Dürdar'a 27 yıl hapis cezası

Son dakika! Can Dürdar'a 27 yıl hapis cezası

Son dakika haberi... MİT TIR'ları davasında yargılanan gazeteci Can Dündar, 'casusluk' ve 'silahlı terör örgütüne yardım' suçlarından 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Son dakika haberi... MİT TIR'ları davasında yargılanan gazeteci Can Dündar, 'casusluk' ve 'silahlı terör örgütüne yardım' suçlarından 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde kapalı yapılan duruşmaya, Can Dündar'ın avukatları katılmadı. Duruşmada, müdahil Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli İstihbarat Teşkilatını (MİT) avukatları temsil etti.

REDDİHAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ

Duruşmada, sanık avukatları tarafından daha önce yapılan ve üst mahkemeye gönderilen reddihakim talebinin reddine yönelik karar okundu.

Ayrıca sanık avukatlarının UYAP üzerinden mahkemeye dilekçe göndererek, esasa dair savunma yapmayacaklarına yönelik bildirimde bulundukları tutanağa geçirildi.

SAVCI MÜTALAASINI TEKRAR ETTİ

Cumhuriyet Savcısı, Dündar'ın, 'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek' suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar, 'örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçundan da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasına ilişkin esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti.

KARARDA ALT SINIRDAN UZAKLAŞTIRILDI

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Dündar'ın, 'devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek' suçundan 18 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Dündar'ın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte yardım ettiğini belirten mahkeme heyeti, sanığın suç tarihinde toplumda tanınan gazetenin (Cumhuriyet) genel yayın yönetmeni olması nedeniyle suça konu haberlerle örgüt lehine toplumda algı oluşturduğunu ve suça konu haberlerinden sonra örgüt tarafından bu haberlerin eş güdümlü olarak kullanılmaya başlanıldığını anlattı.

Dündar'ı 'örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar veren heyet, 'bilerek ve isteyerek yardım eden' sıfatı nedeniyle cezayı önce 5 yıl 10 aya düşürdü, suçu Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında olması nedeniyle de artırarak 8 yıl 9 aya çıkardı.

İNDİRİM UYGULANMADI

Sanığın yargılama sürecinde yurt dışına kaçtığını, halen firari olarak arandığını, yargılama sürecinde sosyal medyadan yayınladığı videolar ve yaptığı paylaşımlarla pişmanlık duymadığının anlaşıldığını belirten mahkeme heyeti, yeniden suç işlemeyeceğine dair olumlu kanaat oluşmadığı gerekçesiyle Dündar'ın cezalarında herhangi bir indirime gitmedi.

Mahkeme heyeti, Can Dündar hakkında ayrıca, 'devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak' suçundan yasal unsurlar oluşmadığı gerekçesiyle beraat hükmü kurdu.

AVUKATLARI SON DURUŞMAYA KATILMADI

Can Dündar'ın avukatları, bugünkü son oturuma katılmamıştı.

Mahkemeye dilekçe sunan Dündar'ın avukatları Bahri Bayram Belen, Tora Pekin ve Abbas Yalçın "Mahkeme heyetinin süreklilik gösteren tutum ve davranışları, işlem ve kararları nedeniyle mevcut mahkeme heyeti karşısında -bu aşamada- esasa dair bir savunma yapmayı uygun, gerekli ve doğru bulmuyoruz" açıklaması yapmıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen Ağustos ayında MİT TIR'ları davasında yargılanan Can Dündar'ın kaçak sayılmasına ve kendisine ait gayrimenkullere el konulmasına karar vermişti.

YARGITAY 5 YILLIK CEZASINI BOZMUŞTU

​Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olarak çalıştığı dönemde yayınlanan MİT TIR'ları haberi nedeniyle 'Devletin gizli bilgilerini açıklamak' suçlamasıyla yargılanan gazeteci Can Dündar, 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.

Dündar hakkında verilen hapis cezası kararı ise daha sonra Yargıtay tarafından bozulmuştu. Kararın bozulmasının ardından Dündar, 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar yargılanmaya başlanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN