Son dakika! Çavuşoğlu: Pompeo Menbiç için 'gelin bitirelim' dedi

Son dakika! Çavuşoğlu: Pompeo Menbiç için 'gelin bitirelim' dedi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Pompeo ile yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu "Yol haritası uygulanırsa YPG Menbiç'ten çekilecek. Uygulanmazsa Türkiye müdahale edecek. Pompeo 'gelin bitirelim' dedi. S-400 konusunu baştan sona konuştuk, yaptırımlar gündeme geldi" dedi. ABD cephesinden yapılan açıklamada ise sürece destek mesajı verildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, yol haritası uygulanmadığı takdirde Suriye'nin kuzeyindeki YPG'li teröristlere Türkiye'nin müdahale edeceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Menbiç'te Fransız askeri mevcudiyetinin bulunmadığını ve Türkiye'nin ABD ile hareket edeceğini söyledi. Türk Bakan, Patriot ve diğer hava savunma sistemleri konusunda iyi tekliflerin Türkiye tarafından değerlendirmeye alınacağını ifade etti.  Bununla birlikte Çavuşoğlu, S-400 konusunda sürecin tamamlandığını belirtti. 

18-04/27/avusoglu.jpg

YA YOL HARİTASI UYGULANIR YA DA...

Çavuşoğlu'nun açıklamasından satırbaşları:

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmemizde daha önce Suriye ile ilgili çalışma grubumuzun ön mutabakatı sağladığı yol haritasının bir an önce iki bakan tarafından onaylanması konusunda teyitleştik.

Münbiç modelini Suriye'nin diğer kesimlerinde, özellikle Fırat'ın doğusunda uygulayacağız. Böylelikle (ABD ile) ikili ilişkilerimizde gerginliği yol açan bir konuda da birlikte adım atmış olacağız. Yol haritası uygulanırsa YPG Menbiç'ten çekilecek. Aksi takdirde biz Afrin'de olduğu gibi teröristlere müdahale etmek durumundayız.

BRUNSON DAVASI

Bakan, FETÖ soruşturması kapsamında rahip Andrew Brunson'a ilişkin gazetecilerden gelen soruya, "Tutuklu rahip konusu hukuki bir konu. Yaptırım gibi konular gündemimizde olmamalı" dedi. 

S-400 SAVUNMA SİSTEMİ

Bakan Çavuşoğlu, Pompeo görüşmesinde Rusya'dan S-400 alınması konusunun da gündeme geldiğini belirterek, "S-400 konusunda süreci anlattık. "İhtiyacımız var" dedik. S-400 süreci yaptırım kararından önce tamamlanmıştı. S-400'le ilgili süreç tamamlandı" açıklamalarını yaptı. 

ABD CEHPESİNDEN İKİLİ MEKANİZMAYA DESTEK AÇIKLAMASI

Türkiye'nin ardından ABD'nin yaptığı açıklamada, müttefiklik ve yakın iletişimin öneminedestek verildiği aktarıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nauert, Menbiç'te ortak yol bulmak için kurulan mekanizmaya destek verildiğini söyledi. Nauert, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun gözaltındaki çalışanlar için endişesini dile getirdiğini belirtti.  

ABD'li sözcü Nauert, görüşmede müttefiklik ve yakın iletişimin önemine vurgu yapıldığını da ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN