Son dakika! Elazığ ve Malatya'da evi yıkılan depremzedelere 41 bin lira ödenecek

Son dakika! Elazığ ve Malatya'da evi yıkılan depremzedelere 41 bin lira ödenecek

Son dakika haberi.. Elazığ ve Malatya'da evi yıkılan depremzedelere 41 bin lira ödenecek. Deprem bölgesindeki son tabloyu aktaran İçişleri Bakanı Soylu "İçişleri Bakanı Soylu "Orta hasarlı evler için hemen 5 bin lira acil yardım ödeneği, 27 bin lira uzun vadeli faizsiz güçlendirme kredisi vereceğiz" dedi. Soylu, köylerde yıkılan evler için ise 16 bin lira destek vereceklerini açıkladı.

Deprem bölgesindeki son tabloyu aktaran İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "İçişleri Bakanı Soylu "Orta hasarlı evler için hemen 5 bin lira acil yardım ödeneği, 27 bin lira uzun vadeli faizsiz güçlendirme kredisi vereceğiz" dedi. Soylu, köylerde yıkılan evler için ise 16 bin lira destek vereceklerini açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyamn Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Elazığ Valiliği'ndeki kriz merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Soylu'nun açıklamaları kısaca şöyle:

"Bugün itibarıyla hem Malatya'da hem de Elazığ'da kamu kurumları çalışmaya başladı. Vatandaşlarımıza kira yardımı yapacağımızı söyledik. Ancak şehir içerisinde bu kadar kiralanacak evin bulunmamasına da tedbir olarak bir taraftan barınma merkezlerimiz var. Şehir Hastanesi'nin şantiyesi vardı, ona yeni yataklar aldık. Yaklaşık 500 kişilik bir barınma da orada tesis edilecek.

"BİN AİLELİK GEÇİCİ KONAKLAMA MERKEZİ YAPACAĞIZ"

İl Özel İdaresine ait Elazığ merkez Aşağı Holpenk'teki bir arazide konteynerden müteşekkil yaklaşık 1000 ailenin barınabileceği geçici konaklama merkezi yapacağız. 10-15 gün içerisinde inşallah hazırlayacağız. Konteynerler hazır. Bunların hepsi yeni. AFAD'ın elinde bulunan konteynerler. Hemen buraya sevkini de başlatıyoruz. Elektrik, sıcak su, tüm altyapısıyla beraber bunu sağlayabilecek yeni bir tedbir alıyoruz. Malatya'da yaklaşık 5 bin kişilik bir konteyner kentimiz var. Onun da tüm revizyonunu bundan 3-4 ay önce yapmıştık.

EV YIKILAN DERPEMZEDELERE 41 BİN LİRA ÖDENECEK

Ağır hasarlı ve yıkacağımız yerlere 30 bin lira, acil kira ödeneği olarak da yaklaşık 11 bin lira toplam 41 bin lira destek vereceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının teknik ekiplerince, ağır hasarlı olan ama eşyaları alınabilecek durumda olduğu tespit edilen evlere yaklaşık 11 bin lira kira yardımı gerçekleştireceğiz. Tespit edilen orta hasarlı evlere de 5 bin lira acil yardım ödeneği, artı 27 bin lira da uzun vadeli faizsiz güçlendirme kredisi vereceğiz. Köyde yıkılan evlerin tamamına, eğer köyde oturuyorsa 11 bin lira acil yardım vereceğiz. 5 bin lira da eşya yardımı gibi destek ortaya koyacağız. Toplam 16 bin lira yardım yapacağız.

"18 YARALI YOĞUN BAKIMDA"

Depremde Elazığ'da 35, Malatya'da 4 olmak üzere 39 vatandaşın hayatını kaybettiğini aktaran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da hastanelere müracaat eden bin 607 kişiden 86'sının tedavilerinin devam ettiğini söyledi.

Bu yaralılardan 18'inin yoğun bakım servisinde olduğunu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını belirten Koca, şöyle konuştu:

"Özellikle çadırlarda ve yerleşim yerlerinde acil ikinci basamak sağlık hizmeti vermek üzere yaygın sahra üniteleri açmaya başladık. Bütün ilçelerde mobil sağlık ekipleri hizmet vermeye devam ediyor. İl merkezinde acil ikinci basamak sahra üniteleri var. Bunları daha da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Taburcu ettiğimiz hastalara evde bakım hizmetine başladık. Çadır ve toplu alanlarda kronik hastaların tespitini ve ilaca erişimini sağladık. Ayrıca psikososyal destek planlandı. Bunun dışında, Azize Çelik'in genel durumu iyi, bilinci açık. Tedbir amaçlı tedavisi yoğun bakımda devam ediyor. Eşi ve iki çocuğuna gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra serviste takipleri devam ediyor. Genel durumlarının iyi olduğunu söyleyebiliriz. 2,5 yaşındaki Yüsra Yıldız ve annesi Ayşe Yıldız'ın tedavileri de devam ediyor. Yüsra'nın bacaklarında hafif ezikler vardı, ödem nedeniyle bir müdahale yapılmıştı. Tedbiren yoğun bakımda tedavisi devam ediyor, annesinin bugün diyalize alınması planlanıyor."

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Elazığ'daki depremden cezaevlerinde bulunanların etkilenmediğini, mahkum ve tutukluların sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Bakan Gül kısaca şunları kaydetti: "Tüm cezaevlerindeki mahkum ve tutukluların sağlık durumları iyidir, etkilenen olmamıştır. Sivrice Cezaevi'nde bulunanlar tedbiren iki cezaevine nakledilmiştir. Tüm hizmetler, adliye, otopsi hizmetleri vatandaşlarımızın kimlik tespitleri, ölüm sebepleri de titizlikle yerine getirilmiştir. Deprem esnasından itibaren Türk Ceza Kanunu (TCK) anlamında suç teşkil eden tüm hususlarla ilgili Ankara, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığımız soruşturmalarını büyük bir titizlikle devam ettirmektedir. Birliğimize, beraberliğimize kasteden her türlü fiil, davranış titizlikle takip edilmektedir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN