SON DAKİKA!.. Faiz mevduatlarında vergi sıfırlandı, altın ve dövizde indirim

SON DAKİKA!.. Faiz mevduatlarında vergi sıfırlandı, altın ve dövizde indirim

Son dakika haberi... Türk lirası mevduatlarının faiz getirisinden yapılan vergi kesintisi, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda sıfırlandı. Döviz ve altın alım işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi de binde 2'ye indirildi.

Merkez Bankası'nın politika faizini yükseltilmesi ve BDDK'nın takas (swap) işlemlerinde limitleri yükseltilmesinin ardından bir "normalleşme" adımı da dün açıklanan Orta Vadeli Program'ın ardından Cumhurbaşkanı Kararı'yla geldi. Döviz ve altın alım işlemlerinde uygulanan yüzde 1'lik kambiyo vergisi, binde 2'ye düşürüldü. Vadeli mevduat hesaplarından alınan stopaj yıl sonuna kadar vade süresine göre %5, %3 ve bir yıldan uzun süreli mevduatlarda sıfır olarak yeniden belirlendi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, 31 Aralık 2020 tarihine kadar açılacak; vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile altı aya kadar (altı ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 5.0, bir yıla kadar (bir yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 3.0, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0.0, enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0.0 vergi uygulanacak.

Aynı karara göre katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarından alınan vergiler; vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile altı aya kadar (altı ay dahil) hesaplarda yüzde 5.0, bir yıla kadar (bir yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 3.0, vadesiz ihbarlı ve özeml cari hesaplar ile altı aya kadar (altı ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 5.0, bir yıla kadar (bir yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 3.0, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0.0 olarak uygulanacak.

DÖVİZ VE ALTIN İŞLEMLERİNDE ALINAN VERGİ İNDİRİLDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, döviz ve altın alım işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi binde 2'ye indirildi. Kambiyo işlemlerindeki BSMV oranı Mayıs ayında yüzde 0,2'den yüzde 1'e yükseltilmişti. Kararda, "Banka ve sigorta muameleleri vergisi nispetlerinin tespitine ilişkin 28/8/1998 tarihli ve 98/11591 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın 1'inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan "%1 (yüzde 1)" ibaresi "binde iki" şeklinde değiştirilmiştir" denildi. 

BAKAN ALBAYRAK'IN ORTA VADELİ PROGRAMI DA RESMİ GAZETE'DE

Dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Orta Vadeli Program'ın (OVP) onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan, 2021-2023 dönemlerini kapsayan OVP'nin onaylanması hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

ORTA VADELİ PROGRAMIN İÇERİĞİ

Bu kapsamda, dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından 'Yeni Ekonomi Programı' başlığıyla açıklanan programa göre, büyüme hedefleri bu yıl için yüzde 0v3 olarak öngörülürken, 2021'de yüzde 5.8, 2022 ve 2023 yılları için de yüzde 5 olarak belirlendi.

YEP'te enflasyon hedefleri ise bu yıl için yüzde 10.5, gelecek yıl için yüzde 8, 2022 yılı için yüzde 6, 2023 yılı için yüzde 4.9 olarak yer aldı.

Bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının bu yıl yüzde 4.9, 2021'de yüzde 4.3, 2022'de yüzde 3.9 ve 2023 için yüzde 3.5 olarak hedeflendiği programda, işsizlik oranı hedefleri de bu yıl sonu için yüzde 13,8 olarak belirlendi. Bu hedef gelecek yıl için yüzde 12.9, 2022 yılı için yüzde 11.8 ve 2023 yılı için ise yüzde 10.9 şeklinde sıralandı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN