Son dakika! Fransa'dan ateşkes açıklaması: İlk görüşme Cenevre'de yapılacak

Son dakika! Fransa'dan ateşkes açıklaması: İlk görüşme Cenevre'de yapılacak

Son dakika haberi... Fransa, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ konusunda başlayan çatışmaların sonlandırılıp ateşkes sağlanması için ilk görüşmenin yarın Cenevre'de yapılacağını duyurdu.

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Fransa Parlamentosu’nun Dış İlişkileri Komitesi’nde yaptığı konuşmada ateşkes için ilk görüşmenin yarın Cenevre’de, ikinci görüşmenin de 12 Ekim Pazartesi günü Moskova’da yapılacağını söyledi.

Görüşmelerin Fransa, Rusya ve ABD tarafından yapılacağı belirtildi. Le Drian ayrıca Türkiye’yi Azerbaycan’ın yanında çatışmalara “askeri anlamda dahil olmakla” suçladı.

Le Drian, “Buradaki yeni olan unsur, Türkiye’nin askeri olarak dahil olmuş olması ve bu da çatışmanın uluslararası bir boyuta ulaşması riskini beraberinde getiriyor” dedi.

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANI CENEVRE’YE GİDİYOR

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'un Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları ile Ermenistan'ın işgali altında bulunan Dağlık Karabağ’ı görüşmek üzere yarın (8 Ekim) İsviçre'nin Cenevre kentini ziyaret edeceği duyuruldu.

Bakan Bayramov'un ziyaretinde Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunda ülkesinin tutumunu karşı tarafa ileteceği belirtildi.

RUSYA’DAN ERMENİSTAN MESAJI

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) yükümlülükleri kapsamında Ermenistan’ı savunabileceğini ancak bu yükümlülüklerin tanınmayan Dağlık Karabağ’ı kapsamadığını söyledi.

DAĞLIK KARABAĞ'DA NE YAŞANDI? 

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimin esas sebebi ise Dağlık Karabağ… Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir gerilim bölgesi haline geldi. Karabağ Ermenileri, Karabağ’ın Sovyet Azerbaycan’dan Sovyet Ermenistan’a geçmesi gerektiğini talep etmesiyle tırmanan gerilim 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.

27 Eylül'de başlayan çatışmanın 10 günü aşkın bir süredir devam etmesi, “1990'lardan beri iki ülke arasındaki en sert çatışma” yorumlarının yapılmasına sebep oldu.

Taraflar arasındaki ateşkese rağmen Azerbaycan ve bölgeyi işgal eden Ermenistan sınırında sık sık çatışma yaşanmaya devam ediyor. Bölgedeki gerilim bölgedeki doğalgaz ve petrol boru hattı koridoru dolayısıyla uluslararası kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN