Son dakika |KKTC’de ilk turda ipi Ersin Tatar göğüsledi, seçimler ikinci tura kaldı

Son dakika |KKTC’de ilk turda ipi Ersin Tatar göğüsledi, seçimler ikinci tura kaldı

Son dakika haberi... KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 50'nin üzerinde hiçbir aday oy alamayınca, seçimler ikinci tura kaldı.

KKTC bugün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Ersin Tatar, seçimi önde götürdü. YSK’nın verdiği sonuçlara göre Başbakan Ersin Tatar yüzde 32.35 oy, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da yüzde 29.84 oy aldı. İki adayda oyların yarısından bir fazlasını alamayınca seçimler ikinci tura kaldı. Gelecek Pazar, bugünkü seçimde en çok oyu alan iki aday tekrar yarışacak.

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası açılan toplamda 738 sandığın tamamı sayıldı. 

Sonuçlar şu şekilde: 

Ersin Tatar: % 32.35

Mustafa Akıncı: % 29.84

Tufan Erhürman: % 21.68

Kudret Özersay: % 5.73

Erhan Arıklı: % 5.37

Serdar Denktaş: % 4.37

Alpan Uz: % 0.13

Mustafa Ulaş: % 0.07

Ahmet Boran: % 0.07

Arif S.Kırdağ: % 0.27

Fuat Çiner: % 0.30

SANDIKLAR KAPANDI 

Kuzey Kıbrıs'taki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Anayasa değişikliği referandumunda oy verme süresi doldu, sandıklar saat 18.00’de kapandı.

18 yaşını doldurmuş ve seçmen listelerinde yer alan 198 bin 867 vatandaşın ülke genelinde kurulan 738 sandıkta oy kullanma hakkına sahip olduğu seçim ve halkoylaması için bu sabah 08.00’de başlayan oy verme işlemi 17.00'de sona erdi.

Saat 17.00 itibarıyla ülke genelinde seçime katılım oranı yüzde 54.72 oldu. Saat 18.00 itibarıyla sandıklarda bekleyen seçmen olması halinde sandık kurulu başkanı tarafından sayım yapılarak oy kullanmalarına imkan verildi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarını değerlendirmeye başlıyor. İlk olarak sandık kurulları oy pusulalarının ayrımını yaparak cumhurbaşkanlığı ve halkoylaması pusulalarını ayıracak. Ardından cumhurbaşkanlığı seçimi pusulaları sayılacak ve oylar, YSK formlarına işlenerek YSK’ya telefonla veya Whatsapp hattından iletilecek. Ardından aynı işlem, halkoylaması için de yapılacak.

YSK, yayın yasağını saat 19.00’dan itibarıyla kaldırdı. 

SEÇİMLER İKİNCİ TURA KALDI

KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 50'nin üzerinde hiçbir aday oy alamayınca, seçimler ikinci tura kaldı.

Seçimlerin 18 Ekim’de yapılacak ikinci turunda, Başbakan Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yarışacak.

SEÇİMDE 11 ADAY YARIŞTI

Ülkede 11 aday Cumhurbaşkanlığı için yarıştı. Oy pusulasında yer alan adayların isimleri ise Ersin Tatar (Ulusal Birlik Partisi), Tufan Erhürman (Cumhuriyetçi Türk Partisi), Erhan Arıklı (Yeniden Doğuş Partisi), Fuat Çiner (Milliyetçi Demokrasi Partisi), Arif Salih Kırdağ (Bağımsız), Ahmet Boran (Bağımsız), Mustafa Ulaş (Bağımsız), Alpan Uz (Bağımsız), Kudret Özersay (Bağımsız), Mustafa Akıncı (Bağımsız), Serdar Denktaş (Bağımsız) oldu.

TATAR’DAN TEŞEKKÜR MESAJI

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, aday olduğu Ulusal Birlik Partisi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu yüzde 33'e yakın oranla tamamlayarak bir zafer elde ettiğini söyledi.

Lefkoşa'daki parti binasında açıklamalar yapan Tatar, 'Cumhurbaşkanı Tatar', 'Alemin kralı geliyor' sloganları ile birlikte konuşmasına başladı. Yanında eşi Sibel Tatar da olan Başbakan Tatar, "Bize oy vermiş veya vermemiş tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

“BU HAFTA UYKU YOK”

"Halkımız bizleri Saray'a götürecektir" diyen Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın zaferi kendisi kazanmış gibi konuşma yaptığını ifade etti. Başbakan Tatar, "Zafer bizimdir, Akıncı'nın değil. Bu hafta uyku yoktur. Sandığa gitmeyenleri sandığa götüreceğiz. Bütün dünyaya KKTC'nin demokrasisinin en iyi şekilde çalıştığını göstereceğiz. Cumhurbaşkanı olarak tüm halkı kucaklayacağım" dedi.

NE YAŞANMIŞTI? 

KKTC'de koalisyon ortaklarından Halkın Partisi, Ulusal Birlik Partisi (UBP)-HP hükümetinden çekildiğini duyurmuştu. 

HP Genel Başkanı Yenal Senin, hükümetten çekilme kararı aldığını duyururken, "Yeni hükümet kurulana kadar sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz, memleketimize hayırlı olsun" demişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN