Son dakika! Reuters: Hafter güçleri Türk gemisine el koydu

Son dakika! Reuters: Hafter güçleri Türk gemisine el koydu

Son dakika haberi... Uluslararası haber ajansı Reuters, Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’nun Jamaika bandıralı bir Türk gemisini rehin aldığını iddia etti.

Libya'da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu arasında ateşkese rağmen son günlerde gerilim tırmanmaya başladı.

Sirte ve Cufra bölgelerinde askeri hareketlilik yaşandığı şu günlerde Misrata Limanı'nda bir Türk gemisinin rehin alındığı ileri sürüldü. 

Reuters'a açıklama yapan Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed el-Mismari, Misrata Limanı'na giden Jamaika bandıralı ticari kargo gemisi Mabrouka'nın, 9'u Türkiye vatandaşı olmak üzere 17 mürettebatıyla birlikte Derne Limanı yakınlarında alıkonulduğunu söyledi.  

Gemiye yaptıkları çağrılara geri dönüş olmadığını söyleyen Mismari, bunun üzerine botlarla gemiye yaklaşıp gemiye çıktıklarını ve geminin Misrata’ya götürülmek üzere ilaç yüklü olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Kaptan izlemesi gereken prosedürleri izlemedi ve izin almaksızın yasak olan bölgeye girdiler. Gemide herhangi bir silah olmadığı tespit edilmiştir.” 

AA: EL KOYMA DEĞİL CEZA  

AA'nın haberine göre ise işletmeci firma gemiye el koyanlarla temasa geçti ve mürettebatın durumunun iyi olduğunu öğrendi.  

Yaşananların rutin bir uygulama olduğu ve başka gemilere de aynı uygulamanın yapıldığı belirtilen haberde, gemiye el konulması gibi bir durumun söz konusu olmadığı ve yanlış bölgeye giriş nedeniyle bir ceza kesilmesinin öngörüldüğü bilgisi yer aldı.  

 El konulma iddiasına ilişkin, Türkiye’den henüz resmi bir açıklama yapılmadı. 

TARAFLAR CENEVRE'DE ANLAŞMA İMZALADI

Birleşmiş Milletler’den  (BM) Ekim ayında yapılan açıklamada, Libya'da tarafların kalıcı ateşkes için anlaşmaya varıldığı duyuruldu. BM ayrıca Libya genelinde varılan tam kalıcı ateşkesin derhal yürürlüğe gireceğini bildirdi. 

Libya'daki askeri müzakerelerde tarafların 'tarihi bir başarı' elde ettiği ifade edilen açıklamada,  anlaşmanın detaylarına yer verilmedi.   

Tarafların İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen törenle imzaladığı anlaşma sonrası BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Turco Williams açıklama yaptı. Kalıcı bir ateşkesin zorunlu olduğunu ifade eden Williams, “Umarım anlaşma Libyalıların acılarına son verir ve yurtlarından uzaklaşmak zorunda kalanlar evlerine dönebilir" dedi.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN