Son dakika! Trump gezisini iptal etti, uçak gemisi Akdeniz yolunda

Son dakika! Trump gezisini iptal etti, uçak gemisi Akdeniz yolunda

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın Latin Amerika gezisini, Suriye’deki kimyasal silah kullanımına ilişkin gelişmeleri izlemek için iptal ettiğini bildirdi. Sözcü Sarah Sanders, "Başkan, Suriye’ye karşı Amerikan tepkisini izlemek ve dünyadaki gelişmeleri takip etmek için ye Suriye’ye Amerikan’ın tepkisini denetlemek ve dünyadaki gelişmeleri izlemek için ABD’de kalacak" dedi. Gelen son dakika haberine göre, ABD donanması Harry Truman uçak gemisi taarruz grubunu Akdeniz'e sevk ediyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’deki kimyasal silah kullanımına ilişkin Amerikan’ın tepkisini ve dünyadaki gelişmeleri izlemek için Cuma günü çıkacağı Latin Amerika gezisini iptal ettiğini bildirdi.

Sanders, "Başkan Trump başlangıçta planlandığı gibi Peru’nun başkenti Lima’da gerçekleştirilecek olan 8’inci Amerika Zirvesine katılmayacak ve Colombiya’nın başkenti Bogota’ya gitmeyecek. Başkanın talebi üzerine, başkan yardımcısı onun yerine Güney Amerika gezisine katılacak. Başkan, Suriye’ye karşı Amerikan tepkisini izlemek ve dünyadaki gelişmeleri takip etmek için ye Suriye’ye Amerikan’ın tepkisini denetlemek ve dünyadaki gelişmeleri izlemek için ABD’de kalacak" dedi. 

SAVUNMA BAKANI DA İPTAL ETTİ

Öte yandan, bir iptal de ABD Savunma Bakanı Mattis'ten geldi. Haftasonu Nevada ve San Francisco'ya yapacağı ziyaretleri iptal etti.

TRUMP ESAD'A SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Trump, askeri liderler ve yabancı liderler ile birlikte Suriye’de hafta sonu gerçekleştirilen saldırıya tepki gösterdi ve bu konu hakkında bir kararın bir kaç gün içinde verileceğine işaret etti.

Trump’ın Güney Amerika gezisi başkan olarak gerçekleştirdiği ilk ziyaret olacaktı. Trump’ın her iki ülkedeki temaslarında ABD ile Latin Amerika ülkeleri arasındaki ekonomik, kültürel ve tarihi bağların güçlendirilmesine yönelik adımların konuşulacağı ve Trump’ın bölgesel güvenliği ilgilendiren konuları da masaya getireceği vurgulanmıştı.

18-04/10/32557.jpg

UÇAK GEMİSİ YARIN YOLA ÇIKIYOR

Açıklamadan dakikalar sonra ABD donanmasının Harry Truman uçak gemisi ve beraberindeki filoyu, Akdeniz'e sevk ettiği duyuruldu. Çarşamba günü yola çıkacak Amerikan savaş gemilerine Alman fırkateyni Hessen eşlik edecek.

Harry Truman uçak gemisinde, yaklaşık 6 bin 500 Amerikan askeri bulunuyor.

PLANLI SEVKİYAT AÇIKLAMASI

ABD yönetimi, Suriye rejiminin abluka altındaki Duma kasabasında kimyasal saldırı düzenlemesine cevap verme hazırlıkları yaparken USS Harry Truman uçak gemisi grubunun bölgeye sevkedilmesi, geminin Suriye’ye karşı muhtemel bir operasyona katılmak üzere gönderildiği yorumlarına neden oldu. 
ABD Donanmasından yapılan açıklamada, söz konusu sevkiyatın “planlı bir sevkiyat” olduğu savunuldu.

ABD Donanmasından yapılan yazılı açıklamada, "USS Harry Truman" uçak gemisinin beraberindeki gemilerle yarın Norfolk limanından demir alacağı ve ABD’nin 5 ile 6’ncı filo bölgelerinde görev icra etmek üzere yola çıkacağı ifade edildi.

ALMAN FIRKATEYNİ DE KATILACAK

Açıklamada, uçak gemisine güdümlü füze kruvazörü "USS Normandy"nin yanı sıra güdümlü füze destroyerleri "USS Arleigh Burke", "USS Bulkeley", "USS Forrest Sherman" ve "USS Farragut"un eşlik edileceği belirtildi.  "USS Jason Dunham" ve "USS The Sullivans" destroyerlerinin de daha sonra gruba dahil olacağı belirtildi.

6 bin 500 personel ve Birinci Hava Kol Komutanlığına bağlı savaş uçakları ile yola çıkacak gemi grubuna bir süre Alman Fırkateyni FGS Hessen’in de eşlik edeceği kaydedildi.

USS Harry Truman uçak gemisi grubu, 2016 yılında DEAŞ ile mücadeleye destek vermek üzere Akdeniz’e gönderilmişti.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon ise, Başkan Trump'a Suriye'deki kimyasal saldırıya yanıt için bir dizi askeri seçenek sundu. ABD ordu sözcüsü Albay Patrick Ryder, "Askeri seçenek kesinlikle değerlendiğimiz bir şey. Potansiyel askeri seçeneklere bakıyoruz ve bunu Başkan Trump'a sunuyoruz" dedi.

'AĞIR BEDEL ÖDEYECEK'

Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarına en sert tepkiyi verenlerden biri de ABD Başkanı Donald Trump olmuştu. Trump pazar günü Twitter'dan yaptığı açıklamada "hayvan" nitelendirmesini yaptığı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ağır bedel ödeyeceğini söylemişti. 

48 SAAT SÜRE VERMİŞTİ

Trump, dün yaptığı açıklamada Suriye için 24 veya 48 saat içerisinde kritik bir karar alacaklarını söylemişti.

Suriye'deki kimyasal saldırıdan sonra askeri operasyon sinyali verilmesine, Şam rejiminin koruyucusu Rusya tepki gösterdi. Gerilimin doruk noktasına ulaştığı bölgede, bir çatışmanın çıkmasından endişe ediliyor. ABD ve Rusya Birleşmiş Milletler'deki oturumda birbirine girdi, Rus temsilci muhtemel bir saldırının çok ağır sonuçları olacağı tehdidini savurdu. ABD'nin yeni tasarısı bu akşam BM'de oylanacak.

RUSYA'DAN YENİ TEKLİF

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, saldırının gerçekleştiği Duma'nın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (OPWC) denetçilere açılması için BMGK'ya bir tasarı sunacaklarını açıkladı.

Suriye hükümeti de, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nü Doğu Guta’daki kimyasal saldırı iddialarını araştırmak üzere ülkeye davet etti.

ABD TEK BAŞINA DEĞİL

ABD lideri Donald Trump, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'la gece saatlerinde Suriye'yi görüştü. Liderlerin telefon randevusunda atılacak adımlar ele alındı.

Amerikan ve İngiliz dışişleri bakanlıkları da görüşme trafiğinde. Taraflar, Suriye'deki kimyasal saldırıya verilecek yanıtı masaya yatırdı.

Fransa'dan bu sabah gelen son dakika açıklamasında, kimyasal saldırının kırmızı çizgi olduğu ve bir yanıt geleceği uyarısında bulunuldu.

MAY VE TRUMP GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Donald Trump ile İngiltere Başbakanı Theresa May telefonda Suriye'deki kimyasal saldırıyı görüştü. Beyaz Saray'dan, Trump ile May arasındaki telefon görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Başkan Donal Trump, bugün İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider, Suriye Devlet Başkanı Esed'in insan hayatını hiçe saymasını kınadı. Başkan ve Başbakan, kimyasal silah kullanılmasının devamına izin vermeme konusunda mutabık kaldı."

SURİYE ORDUSU ALARMDA

Suriye ordusu ve milisleri, bir saldırı ihtimaline karşı kırmızı alarma geçti. Alman haber ajansı, hedef olabilecek bazı askeri üslerin boşaltıldığını bildiriyor.

ABD, geçen yıl Han Şeyhun'da 80'i aşkın insanın öldüğü Sarin gazı saldırısının ardından Suriye'de rejime ait askeri hedefleri füzelerle vurmuştu. Onlarca Tomahawk füzesi Akdeniz'deki savaş gemilerinden fırlatılmış, Rusya savaşın kıyısından dönüldüğünü duyurmuştu.

GÜNEY ÇİN DENİZİ'NE DE UÇAK GEMİSİ

Öte yandan ABD Donanması'na bağlı USS Theodore Roosvelt uçak gemisinin Pasifik Okyanusu'nun kuzeyinde Çin ve kıyı komşusu ülkeler arasında egemenlik ihtilaflarına konu olan güney Çin Denizi'ne girdiği bildirildi.

Associated Press'in gemiden bildirdiği habere göre, USS Theodore Roosvelt Uçak Gemisi, müttefik ülke Filipinler'den generaller, sivil yetkililer ve gazetecilerden oluşan bir heyeti Güney Çin Denizi açıklarında misafir etti.

SAVAŞ UÇAKLARI GÜÇ GÖSTERİSİ YAPTI

Muhrip gemi filosu eşliğinde seyreden uçak gemisinin pistinden gösteri amaçlı savaş uçakları kalktı.  ABD'nin Çin'in tek taraflı egemenlik ilan ettiği sularda savaş gemileri ve uçaklarıyla gövde gösterisi yapması Çin'e karşı bölgesel müttefiklerine destek olarak yorumlandı.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan uluslararası sularda Çin başta olmak üzere kıyı ülkeleri Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ediyor.

Çin, 1947'de yayımladığı 9 kesik çizgili haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı bölgenin yaklaşık yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunmuştu. Pekin'in, tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu üsleri silahlandırdığına yönelik iddialar bölge ülkeleri ile arasında gerginliğe sebep oluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN