Son dakika! Zeytin Dalı operasyonunda tanklardan sonra TSK'ya bağlı komandolar da sınırı geçti

Son dakika! Zeytin Dalı operasyonunda tanklardan sonra TSK'ya bağlı komandolar da sınırı geçti

Son dakika! Türkiye'nin fiilen başlattığı Afrin operasyonu kapsamında Türk jetleri YPG hedeflerini vurdu. Bölgeden dumanlar yükseldi. TSK belirlenen 113 hedeften 108'inin 72 uçakla tam isabetle vurulduğunu açıkladı. AA ise Miniğ Havaalanı'nın da vurulduğu bilgisini geçti. Operasyondan önce havaalanındaki Rus askerlerinin çekildiği öğrenildi. ÖSO kuvvetleri ise Kilis'ten geçerek Afrin'e ilerledi. Genelkurmay Başkanlığı, harekatın adını 'Zeytin Dalı' olarak açıkladı. İlerleyen saatlerde Zeytin Dalı Operasyonu'nun kara ayağı da başladı, tanklar Suriye'ye geçti. Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'na gelen askeri konvoy, Suriye tarafına geçti. Özel kuvvetler ve komandolar 2 noktadan sınırı geçti. TSK'dan Zeytin Dalı Harekatıyla ilgili üçüncü açıklama geldi. Açıklamada, 153 hedefin ateş altına alındığı bilgisi yer aldı. CNNTürk'ün haberine göre asker 11.05'te Kilis Gülbaba'dan sınırı geçti. Şu ana kadar 17 tuzaklı mayın bölgesinin de temizlendiği iddia ediliyor. AA'nın geçtiği son haberde "Afrin bölgesine giren TSK kara kuvvetleri unsurları, ÖSO'yla ilerliyor" denildi. Askeri kaynaklar, kırsalda ciddi bir direnişle karşılaşılmadığını ve terör örgütü üyelerinin köy ve kasabalara çekildiğini belirtiyor. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında TSK desteğiyle ilerleyen ÖSO birlikleri Şengel köyünde kontrolü sağladı.

Sahadaki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, bu sabah Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) destek veren ÖSO birlikleri, Afrin topraklarına girerek ilerlemeye başladı. ÖSO'nun operasyonu başlatmasının ardından sınırın Kilis tarafından top sesleri duyuldu. ÖSO birlikleri sınırdan Afrin'deki noktalara ilerlemeye başlarken, sınırda konuşlu Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı birlikler de terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği alanlara top atışları gerçekleştirdi. Kilis-Hatay hudut hattındaki bazı köylerden top sesleri duyuldu.

TÜRK ASKERİ 11.05'TE SINIRI GEÇTİ, KARA HAREKATI BAŞLADI

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’da medya temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda, Türk askerinin saat 11.05’te Kilis’in Gülbaba Mevkii’nden Suriye’ye geçerek kara harekatını başlattığını açıkladı. Başbakan Yıldırım, "Buraya kadar kolay gelinmedi. Çok çetin mücadeleler verdik" dedi.

TÜRK ASKERİ İLERLİYOR

Anadolu Ajansı saat 12.03'te geçtiği haberde "Afrin bölgesine giren TSK kara kuvvetleri unsurları, ÖSO'yla ilerliyor" bilgisini paylaştı. 

BORDO BERELİLER BÖLGEYE SIZDI

Afrin operasyonunun dün akşam saatlerinde fiilen başlatılması üzerine, Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Afrin bölgesine giren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), örgüte yönelik geniş kapsamlı operasyon başlattı. ÖSO birliklerinin ilerleyişine Türk topçusu atışlarıyla sürekli bir destek veriyor. Top sesleri Kilis'ten duyuluyor. Özel kuvvetler ve komandolar 2 noktadan sınırı geçti. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın kara haraketının bugün başlayabileceğini ima etmesi ve Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan çok sayıda tank ve zırhlı aracın Azez bölgesine geçiş yapmasından sonra 'Bordo Bereli' olarak bilinen Özel Kuvvetler'den bazı öncü timlerin Afrin bölgesine sızdığı ileri sürüldü.

ZEYTİN DALI'NDAN SON KARELER

Dün Afrin'de başlayan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Türk savaş uçakları bölgedeki terör örgütü PYD/PKK hedeflerini vurmuştu. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kara harekatını başlattı. Özel kuvvetler ve komandolar 2 noktadan sınırı geçti.

18-01/21/dal.jpg

18-01/21/hhh-copy-1516522954.jpg

18-01/21/resimid_8752619-copy.jpg

DÜN NELER YAŞANDI

Cumhurbaşaknı Erdoğan'ın "Afrin operasyonu fiilen başladı" açıklamasından saatler sonra ÖSO kuvvetleri Kilis'ten Suriye'ye giriş yaparken 72 Türk savaş uçağı YPG hedeflerine bomba yağdırdı. Bombalanan hedeflerden dumanlar yükseldi. TSK 72 uçağın katıldığı hava harekatında 108 hedefin imha edildiğini açıkladı. Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan da tanklar Suriye'ye giriş yaptı. 

JETLER DİYARBAKIR'DAN HAVALANDI

Diyarbakır 8. Ana Jet üssünde konuşlu bulunan uçaklardan 8 adet F-16 tam teçhizatlı ve bomba yüklü olarak peş peşe havalandı ve Afrin'i bombalamaya başladı. Zeytin Dalı adı verilen harekat kapsamında terör örgütleri PKK/PYD ve DEAŞ hedefleri vuruluyor.

Hatay’ın Hassa ilçesinde savaş uçakları, saat 17.00 sıralarında Afrin’e geçip 6 noktaya bomba yağdırdı. Aynı zamanda Hassa ilçesinindeki sınır birlikleri ile Kilis’teki sınır birliklerinden Afrin’e top atışları yapıldı.

Öte yandan Özgür Suriye Ordusuna bağlı birliklerin bir kısmı, terör örgütü PYD/PKK'nın Afrin'de işgal ettiği alanlara girmeye başladı. ÖSO birliklerinin şu ana kadar herhangi bir direnişle karşılaşmadığı belirtildi.

TSK KARADAN DA GİRDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nda terör örgütü PKK/YPG'ye yönelik düzenlediği hava operasyonunun ardından sınır bölgesinde, kara unsurlarında yoğun hareketlilik gözlendi. 

HALKTAN YOĞUN İLGİ

Hassa ilçesinin Ardıçlı Mahallesi’nden Sugediği sınır bölgesine paletli tankların üzerinde Türk askerlerinin geçişini halk, coşkuyla, ellerinde Türk bayraklarıyla izledi. Askerlerin bulunduğu otobüslerin önünü kesen vatandaşlar, slogan ve alkışlarla moral verdi. Mehmetçik vatandaşlara el sallayarak, araç sürücüleri ise korna ve sirenlerle cevap vererek sınır bölgesine gitti.

18-01/20/5a637a6518c7731cd8292408.png

FÜZELER BÖYLE ATEŞLENDİ

TSK'dan yapılan açıklamada operasyona katılan 72 uçağın havaalanına döndüğü bilgisi verildi. Açıklama şöyle: 

7 BÖLGEDE HEDEFLER VURULDU

Harekâtın başlangıcında 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekâta katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir.

Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

JETLER VE FÜZELERLE 108 HEDEF VURULDU

İdlib'deki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, Türk savaş uçakları, Afrin'in Türkiye sınırı hattındaki Cinderis beldesine bağlı Celeme, Himdiye, Haclar, Freriye ve Tel Sellür köylerindeki PYD/PKK'ya ait gözlem noktaları ve hedeflerini bombaladı. TSK belirlenen 113 hedefden 108'i vurulduğnu açıkladı. Açıklamada "Belirlenen 113 hedefin 108’i vuruldu. Hastanelere getirilen ölü ve yaralıların tümü PKK/PYD’li" dedi. TSK'nın açıklamasına göre DEAŞ hedefleri de vuruldu.

RUS ASKERLERİ ÇEKİLDİ HAVAALANI DA VURULDU

AA ise Miniğ Havaalanı'nın da operasyon kapsamında vurulduğu bilgisini geçti. Operasyondan önce havaalanında bulunan Rus askerlerinin çekildiği öğrenildi. 

Bu arada önlemlerini artıran güvenlik güçleri, vatandaşları sınır bölgesinden uzak durmaları konusunda uyardı.

JETLERİN BOMBALAMA ANI

TSK'dan Zeytin Dalı Operasyonu ile ilgili yapılan açıklamada kritik bir noktaya dikkat çekildi. Açıklamada terör örgütü YPG/PYD'nin sosyal medya manipülasyon yaptığı belirtireler şöyle denildi: 

"PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ, vurulan teröristleri sivilmiş gibi göstermeye çalışıyor."

BAŞBAKAN YILDIRIM: HAVADAN HAREKAT BAŞLAMIŞTIR

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti'nin Bilecik kongresinde yaptığı konuşmada, "TSK havadan harekata başlamıştır" dedi. Afrin Operasyonu'nun başladığını duyuran TSK, harekatın adının Zeytin Dalı olduğunu açıkladı. 

TSK'DAN OPERASYON AÇIKLAMASI

TSK'dan yapılan açıklama şöyle:

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17:00'dan itibaren “Zeytin Dalı Harekatı” başlatılmıştır.

SİVİLLERE HASSASİYET GÖSTERİLECEKTİR

Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. 

Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

ANKARA-WASHINGTON-MOSKOVA HATTINDA YOĞUN DİPLOMASI TRAFİĞİ

Türkiye'nin Afrin operasyopnuna fiilen başlamasının hemen ardından üç başkent arasında telefon trafiği yaşandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüştü. ABD ve Rusya'nın Genelkurmay Başkanları da telefon görüşmesi yaptı. Orgeneral Hulusi Akar da harekat öncesi ABD ve Rus mevkidaşlarını aradı. Görüşme ABD'nin isteği üzerine gerçekleştirildi.

TSK'DAN ÜÇÜNÇÜ VE DÖRDÜNCÜ AÇIKLAMA

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, “Zeytin Dalı Harekâtı” 20 Ocak 2018 saat 17:00'de başlatılmıştır.

Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

Tespit edilen hedefler, kara ateş destek vasıtaları ile ateşle taarruz edilerek etkisiz hale getirilmeye devam edilmektedir. Bu kapsamda şu ana kadar PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütleri tarafından kullanılan sığınak, barınak, mühimmat deposu vb. 153 hedef ateş altına alınmış olup “Zeytin Dalı Harekâtı” planlandığı şekilde devam etmektedir.

Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Yapılan diğer açıklamada ise;

Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

Zeytin Dalı Harekâtı planlandığı şekilde devam etmekte olup, kara harekâtı başlamıştır.

Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

TERÖR ÖRGÜTÜ YPG KÖYLERE ÇEKİLİYOR

Askeri kaynaklar, kırsalda ciddi bir direnişle karşılaşılmadığını ve terör örgütü üyelerinin köy ve kasabalara çekildiğini belirtiyor.

ELE GEÇİRİLEN İLK KÖY

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Raco güzergahındaki Şengel Köyünü bölücü terör örgütü PYD ile çatışmalar sonucu ele geçirdi.

Şengel köyü, Raco bölgesi güzergahında yer alıyor. Şengel, Türkiye sınırından girince ilk köy.

Zeytin Dalı Operasyonu'yla ilgili son dakika ayrıntılar geliyor...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN