Sosyal medya yasası yürürlüğe girdi

Sosyal medya yasası yürürlüğe girdi

Sosyal ağ sağlayıcılara Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getiren sosyal medya yasası bugün yürürlüğe girdi. Buna göre, Türkiye'de temsilcilik açmayan Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal ağ sağlayıcılara yaptırım uygulanacak.

Temmuz ayında Meclis'te kabul edilen sosyal medya yasası bugün yürürlüğe girdi. Yasaya göre, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook, Instagram gibi şirketler Türkiye'de temsilcilik açacak. 

Temsilcilik açmayanlara, para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar uygulanacak.

KİŞİLİK HAKKI İHLALELLERİ CEZALANDIRILACAK

Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak.

Temsilcinin, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor. Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında.

Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde uygunsuz içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.

Sosyal medya yasasıyla unutulma hakkı da getiriliyor. Kişilerin isminin geçtiği ve 'kişilik haklarına saldırı' olarak nitelendirdiği paylaşımlar arama motorlarında görülmeyecek.

HAKARETE DE CEZA

Sanal ortamda hakaret etmenin de artık cezası olacak. Tehdit, taciz ve yalan haber yaymak eskisi kadar kolay olmayacak.

Cep telefonunda internet kullanımına ilişkin bir düzenleme de yapıldı. Cep telefonlarında artık IP bilgisinin yanı sıra PORT kaydı da yer alacak. Aynı IP adresi ile internete giren kullanıcılara ait ayrı ayrı bilgi tutulacak. Böylelikle, olası mağduriyetlerin önüne geçilecek.

TWITTER VE FACEBOOK'TAN SES YOK

Dünyanın en popüler sosyal medya uygulamalarından Twitter, Facebook ve Instagram yasa çıktığından bu yana Türkiye'de temsilcilik açmak için girişimde bulunmadı. Instagram'ı da içinde barındıran Facebook geçtiğimiz ocak ayı başında Türkiye'de 8 ofis açacağını duyurmuş fakat, yasa yürürlüğe girdiğinden bu yana herhangi bir girişimde bulunmamıştı.

Bugün yürürlüğe giren yasayla birlikte Türkiye'de ofis açmayan sosyal medya servis sağlayacılarına ne tür yaptırımlar uygulanacağı merak konusu oldu.

GOOGLE OFİS AÇACAĞINI DUYURMUŞTU

Temmuz ayı sonunda yasalaşan İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun sorasında ilk adım Google'dan gelmişti. Yasanın kabulünün ardından Türkiye'de ilk olarak Google, ofis açacağını duyurmuştu.

"TÜRKLER KENDİNİ VPN'LE DONATIYOR"

Sosyal medyaya düzenleme getiren yasanın TBMM’de kabul edilmesinin ardından erişim engellerinin aşılmasını sağlayan hizmetlere talep artmıştı. Önde gelen sanal özel ağ şirketlerinden biri olan NordVPN, Türkiye’den taleplerin bir gecede yüzde 20 arttığını bildirmişti. Şirketin Kurumsal İletişim Yöneticisi Laura Tyrell “Türkler kendini VPN ile donatıyor” diye konuşmuştu.

SOSYAL MEDYA YASASINA TEPKİLER

CHP'den 'sosyal medya' tepkisi: Unutturmak istedikleri 18 yılın birikmiş kiri!

Meclis'ten geçen sosyal medya düzenlemesini sert sözlerle eleştiren CHP Sözcüsü Faik Öztrak, sosyal medyaya yasak ve sansür getirilerek bazı şeylerin unutturulmak istendiğini, buna da 'unutulma hakkı' dendiği söylemişti. Öztrak 'Avrupa'da da var bu hak ama bizimkine baktığınız zaman oldukça geniş tutulmuş. Neyi unutturacaklar? Unutturmak istedikleri 18 yılın birikmiş kiri' demişti.

Davutoğlu: Özgür sosyal medyadan korkuyorlar

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Meclis'te kabul edilen sosyal medya düzenlemesine tepki göstererek, "Siz bu yasayı sosyal medyada yaşanan çirkinliklerden dolayı değil, korkularınız dolayısıyla çıkarıyorsunuz. Özgür düşünceden, özgür basından, özgür sosyal medyadan korkuyorsunuz. Ne kadar korkarsanız korkun, toplumsal vicdandan kurtulma şansınız yok!" ifadelerini kullanmıştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN