Sosyal mesafeye rüzgar ayarı! Prof. Dr. Tekin 'Eğer yoldan geçen biri öksürüyorsa' dedi ve uyardı

Sosyal mesafeye rüzgar ayarı! Prof. Dr. Tekin 'Eğer yoldan geçen biri öksürüyorsa' dedi ve uyardı

Kovid-19'la mücadelede hayati öneme sahip olan sosyal mesafe kuralında işler değişti. Prof. Dr. Recep Tekin özellikle rüzgarlı havalar için uyarıda bulunarak, 'Eğer yolda yürürken yanınızdan geçen biri öksürüyorsa mesafeyi 3 metreye kadar çıkarın' dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de eylül ayıyla birlikte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları yükselişe geçti. Mevsimsel geçişle beraber grip ve nezle vakalarında da yaşanması beklenen artışla, koronavirüsü ve gribi aynı anda geçiren hastaların ölüm riskinin yüzde 30'lara kadar arttığını belirten uzmanlar, hijyen, maske ve sosyal mesafe konusunda sürekli uyarıda bulunuyor.

KIŞ AYLARI İÇİN KRİTİK UYARI

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kovid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, koronavirüsün havada 1- 2 dakika asılı kalabildiğini ve kış aylarında taşınmasının daha kolay olduğunu ifade ederek, "Bizim için 1,5 metrelik mesafe ve maskeniz varsa salgın için yeterli koruyucu önlemi sağlamaktadır. Maske yoksa bu mesafeyi biraz daha uzatmak gerecektir" diye konuştu.

'EĞER RÜZGARLI HAVADA YANINIZDAN GEÇEN BİRİ ÖKSÜRÜYORSA...'

Prof. Dr. Tekin, rüzgarlı havalarda sosyal mesafenin biraz daha artırılmasının daha sağlıklı olacağını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu mesafeyi 2 metreye belki 3 metreye çıkarmak daha sağlıklı olacaktır. Normalde virüs ortalama 1- 2 dakika içerisinde havada asılı kalabiliyor. Eğer biri öksürüyorsa, hapşırıyorsa ve siz yakın bir sürede yanından geçiyorsanız çok zor bir ihtimal olmakla birlikte, eğer hava rüzgarlıysa size bulaşma ihtimali olabilir. Bunların önüne geçebilmek için mesafemizi 2 metreye, 3 metreye kadar çıkarabiliriz. Buna dikkat etmekte fayda olacaktır. Kış aylarında virüsün taşınması daha kolay olabilir."

TÜRKİYE'DE SON DURUM

Öte yandan Türkiye'de ağır hasta sayısı ve zatürre oranında düşüş devam ederken son 24 saatte Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı bin 442 olarak kayıtlara geçti. 63 kişi ise hayatını kaybetti. 

Toplam hasta sayısı 321 bin 512, vefat sayısı 8 bin 325, ağır hasta sayısı 1455, aktif hasta sayısı 30 bin 530 oldu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN