2026 Formula 1 güç ünitesi kuralları onaylandı! Porsche ve Audi istediğini alabildi mi?

2026 Formula 1 güç ünitesi kuralları onaylandı! Porsche ve Audi istediğini alabildi mi?

Özellikle de Porsche ve Audi'nin iple çektiği 2026 Formula 1 güç ünitesi kuralları geçtiğimiz gün açıklandı. Yapılan konseydeki kurallar FIA Dünya Motor Sporları Konseyi'nin de onayını alarak resmi olarak paylaşıldı. O kurallarda ise bazı detaylar 'ilgi çekici' olarak yorumlandı.

Formula 1, devrim yaratan 2022 araçlarıyla beraber motor gelişimini Red Bull'un ısrarları sayesinde 2026'ya kadar dondurmuştu. Dün gerçekleştirilen konseyde ise spora girmek isteyen Porsche ve Audi'nin merakla beklediği 026 Formula 1 güç ünitesi kuralları yayınlandı.

Aynı zamanda 2023 yılı için gelecek olan belli başlı değişiklikleri de onaylayan konsey, belli başlı Teknik, Sportif ve Finansal kurallarda değişikliklere gitti. Önceden beklendiği üzere yeni yapılan kural değişikliklerinde bariz bir şekilde inovasyon ve sürdürülebilirliğin birinci öncelik olarak merkeze alındığı görüldü.

Yeni kurallarla gelecek olan değişiklikler ise şunlar:

Yüksek Güç:

  • Yeni motorlar 1000 beygirin üzerinde güç üretecek.
  • Elektrik ile sağlanan güçte artış yaşanacak.
  • Yeni MGU-K eskisinin 3 katı güç üretecek.
  • MGU-H kaldırılacak.

Sürdürülebilirlik:

  • Tamamen sürdürülebilir olan bir yakıt kullanılacak.
  • Karbon salınımı. Yakıt üretiminde kullanılan karbon emisyonlara uyacak.
  • Ekstra karbondioksit salınımı olmayacak.
  • Aynı yakıt yol araçlarında da kullanılabilecek.

Sürüş İnovasyonları:

  • 2013'teki güç ünitelerinin yarısı kadar yakıt tüketecek.
  • Yüksek voltajlı ekipmanlar için güvenlik zorunluluğu.
  • Batarya malzemeleri geri dönüştürülebilir olacak.

Kısacası özetlemek gerekirse ise kurallar bu şekilde revize görecek:

  1. Gösterinin devamı: 2026 Güç Ünitesi; yüksek güçlü, yüksek devirli V6 içten yanmalı motorlar kullanılmaya devam edilecek ve daha iyi bir seyir zevki arttırılmaya çalışılacak.
  2. Çevresel sürdürülebilirlik: 2026 Güç Ünitesi, elektrik gücünün dağıtımında %50'ye varan bir artış içerecek ve %100 sürdürülebilir bir yakıt kullanacak.
  3. Finansal sürdürülebilirlik: Güç Ünitelerine ilişkin mali düzenlemeler, Formula 1'in merkezinde yer alan en son teknolojik vitrini korurken, takımların genel giderini azaltacak.
  4. Yeni üreticiler için çekicilik: Düzenlemeler, yeni başlayanların spora rekabetçi bir düzeyde katılmasını mümkün ve çekici hale getirmeyi amaçlıyor.

eng2.jpg

AUDİ VE PORSCHE İÇİN UYGUN ŞARTLAR FAZLASIYLA SAĞLANDI

Özellikle de 4. maddede yer alan değişiklikler VW grubu bünyesindeki Porsche ve Audi için özel olarak getirildi. Porsche'nin Red Bull ile bir işbirliği yapacağı kesin olarak bilinirken Alman üretici kurallar açıklanana kadar son kararı vermeyeceklerini dile getirmişti.

Porsche ve Audi spora katılmak için MGU-H adlı ünitenin kaldırılmasını talep etmişti ve beraberinde de elektrik gücünün arttırılması talebinde bulunmuştu. Aynı zamanda sürdürülebilirlik de isteyen VW grubu bünyesindeki iki dev, tam olarak istediklerini elde etmiş gibi görünüyor.

eng1.jpg

GÜÇ ÜRETİMİNDEKİ DAĞILIM ARTIK DEĞİŞTİ

Mevcut motorlarda yaklaşık 1000 beygir güç üretiliyor ve bunun büyük bir kısmı içten yanmalı motor ile sağlanıyor. Yeni motorlarda ise durum değişecek. Her ne kadar yine 1000 beygir güç üretilecek olsa da içten yanmalı motorun gücü bir hayli düşecek ve elektrik motoru ile neredeyse eşit oranda bir güç üretimine sahip olacak.

MOTORLARA BÜTÇE SINIRI

1 Ocak 2023 itibariyle yürürlüğe girecek olan başka bir kural ise güç ünitelerinin de belli bir bütçe sınırına sahip olmasını gerektirecek. Bu bağlamda, 2022-25 yılları arasında güç üniteleri için 95 milyon dolar harcanabilecekken 2026 yılı ve sonrası için ise gün ünitelerine 130 milyon dolar harcanabilecek. Bu bütçe sınırının içerisinde ise müşteri takımlarına sağlanan tedarik, mevcut çalışmalar ve pazarlama yer almayacak.

"YENİ KURALLAR İLERLEMEYE DEVAM ETTİĞİMİZİN GÖSTERGESİ"

FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem yeni kurallar hakkında, "FIA, tüm motor sporları portföyümüzde yenilik ve sürdürülebilirlik konusunda ilerlemeye devam ediyor, 2026 Formula 1 Güç Ünitesi Kuralları bu misyonun en yüksek profilli örneğidir."

"Sentetik sürdürülebilir yakıtlarla birlikte gelişmiş güç ünitesi teknolojisinin piyasaya sürülmesi, karayolu kullanıcıları için fayda sağlama ve 2030 yılına kadar net sıfır karbon hedefimize ulaşma hedefimizle uyumlu."

"Formula 1 şu anda muazzam bir büyüme yaşıyor ve bu kuralların, mevcut büyümenin ve 2022 değişikliklerimizin yarattığı heyecanın üzerine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu süreçte yer alan tüm FIA yönetimine ve teknik personeline; bunu gerçekleştirmek için tüm Formula 1 paydaşlarımızla birlikte çalışma konusundaki titizlikleri ve bağlılıkları için teşekkür etmek istiyorum. WMSC üyelerimize de bu düzenlemeleri dikkate aldıkları ve onayladıkları için teşekkür etmek istiyorum." yorumlarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN