Dünyanın en prestijli bisiklet yarışı olarak kabul edilen 113. Fransa Bisiklet Turu, Avrupa genelinde rekorlar kıran ve çok sayıda can kaybına yol açan aşırı sıcaklar yüzünden zorunlu olarak kısaltıldı.
Turnuvanın organizatör kurumu olan Amaury Sport Organisation (ASO), sosyal medya kanalları üzerinden yaptığı resmi duyuruyla, Correze kentinde gerçekleştirilmesi planlanan 9. etap parkurunda radikal bir güzergah değişikliğine gittiğini ilan etti.
Kırmızı alarm verilen bölgedeki ekstrem hava şartları, yarışmacıların sağlığını korumak adına parkurunu etkiledi.

9. ETAP PARKURUNDAN 30 KİLOMETRE SİLİNDİ
Meteorolojik acil durum ilan edilen Correze vilayetine bağlı Malemort ile Ussel şehirleri arasındaki mücadele öncesinde, 185,5 kilometre olarak belirlenen etap uzunluğu 155,5 kilometreye indirildi.
Yarış komitesi, zorlu parkuru 30 kilometre kısaltma hamlesinin, bölgede uygulanan en üst düzey hava alarmı kurallarına uyum sağlamak adına zorunlu bir güvenlik önlemi olduğunu duyurdu.
Alınan kararla birlikte, etap rotasının başlangıç kısmında yer alan engebeli ve sporcuları aşırı derecede zorlayacak dik bölüm müsabaka programından çıkarıldı.
Fransa basını, dev turnuvanın asırlık geçmişinde ilk kez sadece yüksek hava sıcaklığı kaynaklı bir parkur daraltma kararı alındığını manşetlerine taşıdı.

GEÇMİŞTEKİ SALGIN VE YANGIN ENGELİNİ DE AŞTILAR
Tarihi turnuvanın güzergahı geçmiş yıllarda ve yakın dönemde farklı olağan dışı gerekçelerle de revize edildi.
İçinde bulunduğumuz 2026 Mayıs ayında İspanya'da içinde koşulan ikinci etap, güzergah üzerindeki bir çiftlikte domuz vebası vakası saptanması sebebiyle 13,5 kilometre kısaltıldı.
Geçen hafta ise Fransa'nın güneybatı kesiminde başlayan büyük orman yangını nedeniyle organizasyon yetkilileri, yarışseverlerin üçüncü etabın finiş alanından uzak durması yönünde acil çağrı yaptı.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen 19. etap ise rota üstündeki büyükbaş hayvanlarda tespit edilen yumrulu deri hastalığı salgını yüzünden benzer şekilde daraltıldı ancak iklim krizi kaynaklı sıcak dalgası ilk defa bir etabı vurdu.

ŞAMPİYONLAR, ZORLU ŞARTLARI YORUMLADI
Cumartesi günü Dordogne bölgesindeki Perigueux ile Bergerac arasındaki 180 kilometrelik 8. etapta birinciliğe ulaşan Belçikalı sprinter Tim Merlier, komitenin aldığı karara tam destek verdiğini açıkladı.
Yaklaşık 1 haftadır 35 dereceyi aşan sıcaklıklar altında mücadele ettiklerini belirten Tim Merlier, "Destek araçlarından su, buz ve içecek almak bile başlı başına bir mücadele. Etabın kısaltılması bence doğru bir karar" diyerek yaşanan zorluğu özetledi.
Genel klasmanın zirvesinde yer alan ve son şampiyon unvanını koruyan Sloven bisikletçi Tadej Pogacar ise takım olarak her türlü ekstrem senaryoya hazırlandıklarını söyledi.
Tadej Pogacar, termometrelerin yine 35 ile 40 derece arasını göstereceğini bildiklerini, serin kalmaya odaklanarak günü gününe strateji belirleyeceklerini aktardı.

YARIŞTA YEŞİL MAYO HEYECANI YÜKSELİYOR
Kavurucu hava tartışmaları eşliğinde tamamlanan 8. etapta, son anlarda geride kalmasına rağmen harika bir geri dönüşe imza atan Tim Merlier güçlü atağıyla rakiplerini geride bıraktı.
Yarışta Etiyopyalı bisikletçi Biniam Girmay ikinci sırayı alırken, Hollandalı Olav Kooij ise podyumun üçüncü basamağına adını yazdırdı.
Fransa Bisiklet Turu kariyerindeki 5. etap zaferini kutlayan Tim Merlier, en iyi sprinterlerin taşıdığı yeşil mayo klasmanında liderlik koltuğunda oturan Danimarkalı rakibi Mads Pedersen ile arasındaki puan farkını 15 puana kadar indirdi.
Müsabaka esnasında Belçikalı Liam Slock bitime 40 kilometre kala tek başına kaçış gerçekleştirdi ancak finişe 1,3 kilometre kala ana gruba yakalanmaktan kurtulamadı.
Liam Slock, İsviçre'deki Gippingen Grand Prix yarışında bitiş çizgisi öncesinde erken kutlama yaparken düşüp yerde kayarak kazanmasıyla sosyal medyada yoğun şekilde konuşulmuştu.

