Önce TFF sonra MHK Başkanı istifa etti, yeşil sahada kriz dinmiyor

Önce TFF sonra MHK Başkanı istifa etti, yeşil sahada kriz dinmiyor

TFF Başkanı Nihat Özdemir’in istifasından sonra MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu da görevi bırakma kararı aldı. Türk futbolunun üst düzey yöneticileri birer birer görevinden ayrılırken Gündoğdu’nun şantaj ile istifaya zorlandığı iddiası krizin boyutunu farklı bir noktaya taşıdı.

OĞULCAN ÇOKSAYAR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir’in ardından, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun da istifa etmesi Türk futbolunda krizin derinliğini artırdı. TFF’de vekil başkan Servet Yardımcı görev yaparken MHK’de ise seçim dönemine kadar Sabri Çelik göreve atandı. MHK, 8 Mart’ta Türk futbol tarihine geçecek bir karara imza atmış ve Süper Lig kadrosunda yer alan 11, A klasmanında yer alan 5, VAR’dan 1 hakem ile yollarını ayırdığını açıklamıştı. Başında Cüneyt Çakır’ın da bulunduğu ihraç listesinde, yine FIFA kokartlı hakemlerden Ali Palabıyık, Abdülkadir Bitigen ile birlikte, deneyimli Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek, Alper Ulusoy’un yanı sıra Bahattin Şimşek, Tugay Kaan Numanoğlu, Suat Arslanboğa, Mert Güzenge, Burak Şeker de yer almıştı. Tahkim Kurulu, bu kararı bozarken 18 hakem ve 3 gözlemciyi klasmanlarına iade etmişti. MHK, Tahkim Kurulu’nun bu kararına rağmen Cüneyt Çakır ve diğer hakemlere Süper Lig’in geri kalan maçlarında görev vermemişti. Hakemlerle alınan kararlar sonrası MHK Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg, görevinden ayrılmıştı. Uilenberg, 8 Mart tarihinde 13 hakemin maç yönetemeyeceği yönünde açıklanan kararın ardından MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’ya kararı desteklemeyeceğini söylediğini dile getirerek “Bu kararın alındığı gün Ferhat Gündoğdu’ya da böyle bir kararı, birçok hakemin kariyerini gerçek olgular ve açıklamalar olmadan öldüren bir kararı, desteklemeyeceğimi söyledim” ifadelerini kullanmış ve tartışmaya boyut atlatmıştı.

Son olarak FIFA kokartlı eski hakem Ahmet Çakar, MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun istifasının kendisine dinletilen bir ses kaydı sonrası yaşandığını öne sürdü. Beyaz Futbol programında konuşan Çakar “Aldığım bilgiyi söylüyorum. Beylerbeyi Tesisleri’nde Ferhat Gündoğdu ve MHK üyeleri atamaları yaparken, telefon geliyor. Ferhat Gündoğdu’na ses kaydı dinlettiler. Bu ses senin mi? diye sordular. Yarım saat sonra Ferhat Gündoğdu istifa etti. Bu tape yurt dışından bir sosyal medya hesabından ortaya çıkarsa Türk futbolunda depremi o zaman görün” açıklamasında bulundu. Söz konusu iddia için resmi bir açıklama gelmezken tüm kurumları istifa eden Türk futbolunun sahipsiz kaldığını yönündeki yorumlar da çoğaldı.

21 YILDA 11 FARKLI BAŞKAN

TFF Başkanı Nihat Özdemir’in ardından MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu da görevinden istifa ederken bu değişimle birlikte son 21 yılda MHK Başkanı 15. kez değişmiş oldu. MHK’de Ferhat Gündoğdu dönemi 5,5 ay sürdü. Serdar Tatlı’nın ardından 27 Ekim 2021’de göreve başlayan Gündoğdu döneminde, 13 hakemin görevleri askıya alınmış ve gündem yaratmıştı. Türk futbolunda son 20 yıllık süreçte MHK yönetimleri 15 kez değişirken 11 farklı isim başkanlık yaptı. Söz konusu süreçte 2000 yılından bu yana Bülent Yavuz, Sabri Çelik (2), Ufuk Özerten, Mustafa Çulcu, Hilmi Ok, Oğuz Sarvan, Yusuf Namoğlu (3), Zekeriya Alp (2), Kuddusi Müftüoğlu, Serdar Tatlı ve Ferhat Gündoğdu, Türk hakemlerini yöneten isimler oldu. Son 20 yıl MHK’yi yöneten başkanlardan Yusuf Namoğlu 3, Sabri Çelik ile Zekeriya Alp ikişer farklı dönemde görev aldı.

13 HAKEM GERİ DÖNECEK

Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus gibi çok sayıda hakemi liste dışı bıraktığı için ağır eleştirilere hedef olan Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu, baskılara daha fazla dayanamayarak istifa etti. Yeni MHK Başkanı olarak atanan Sabri Çelik, 16 Haziran’daki TFF Genel Kurulu’na dek bu görevi yürütecek. MHK’de yaşanacak değişim ile daha önce klasman düşürülen ancak Tahkim kararı ile geri dönen 13 hakemin yeniden görev alması bekleniyor. Geçici olarak MHK’nin başına geçen Sabri Çelik’in planlaması Tahkim Kurulu’nun aldığı kararı uygulamak olacak. Dışarıda kalan hakemlerin her an görev alacakmış gibi kendilerini hazır tuttukları ifade edilirken Sabri Çelik’in görevi devralışıyla beraber hakem atamaları kademeli olarak 8 Mart öncesindeki sisteme dönecek.

DENİZ ATEŞ BİNTEL: ZAMANSIZ İSTİFA KAOS GETİRİR

Merkez Hakem Kurulu’nda yaşanan istifa süreci aslında zamansız. Zamansız olmasının asıl sebebi ise, buraya aşamaya kadar istifanın gelmemiş olmasıdır. 8 Mart’ta alınan kararlar veya Tahkim Kurulu’nun iptal kararı sonrası Ferhat Gündoğdu ve yönetiminin istifa etmemesi... Atamalar sonrasında üst üste hata yapan hakemlerin devamlı görev almasıyla ‘Dört Büyükler’in isteğine rağmen istifa kararı gelmemesi, yönetimin kaos yaratmadan gideceği hissini uyandırmıştı.
Kulüpler tarafından TFF başkanına baskı yapıldı. Servet Yardımcı ve yönetimi tarafından bu baskı bertaraf edilebilirdi ancak bu istek geri çevrilmedi. Yardımcı ve yönetimindeki kişiler önümüzdeki seçimde aday olacak diye düşünüyorum. Kulüpler ‘ya siz ya da MHK’ diye bir diretmede bulunmuşlar, onlar da koltuğu sağlama almak için bu kararı aldı.

Ahmet Çakar’ın şantaj yapıldı iddialarına ait detayı bilmiyorum. Ancak Ferhat Gündoğdu’nun kendisi hakemlik dışında doktor ve akademisyen. Duyumlarıma göre doktora tezini hazırlarken yüzde 48 civarında bir intihal oranı olduğu ve geçersiz olması gerektiğini biliyorum. Geçmişte hakem camiasında yaşadığı sıkıtılar da vardı. Hakem camiasında yaşadığı sorunlardan TSK’de 3’lü konseye çağrıldığı ve istifa ile kovulma arasında bir tercih yapması gerektiği söylentisi mevcut. Ama dediğim gibi sadece duyum bu. Bu iddialardan dolayı Gündoğdu’nun önüne çıkan bir şeyler olabilir. Neden istifa etmek zorunda kaldılar, bunu bilmeliyiz. Yoksa söz konusu dönemdeki tüm icraatlar soru işareti olacak. Hakemlerin üzerine atılan şaibe-tartışmalı olma durumu da onlara kalacak. Daha önce tartışmalı ayrılanlar daha görev alamaz denmişti. Madem öyle Hikmet Öksüzoğlu listede nasıl kaldı, bu nasıl bir çelişkidir? Kamuoyu aydınlatılmalı.

BÜLENT TUNCAY: NELER OLMUŞ NELER

Türk futbolu, kaptanı olmayan ve akıntıda amaçsızca sürüklenen bir gemiye benziyor. Düşünebiliyor musunuz; bir geminin birinci kaptanı gemiyi terk etmiş, çarkçıbaşı gemiden ayrılmış, üstelik yakıtı tükenmek üzere olan geminin rotası da belirlenmemiş. Yemeği tükenen ve isyan halinde olan mürettebat da cabası. İşte Türk futbolu bu gemi gibi! Başkanı Nihat Özdemir istifa edip gitti. En önemli kurumu MHK’nin hakemlik sisteminde darbe/devrim yapmak isteyen başkanı Ferhan Gündoğdu gitti. Çarkı döndüren gelirin ana kaynağı yayın ihalesi hala belirsiz. Üstelik neredeyse tüm kulüpler isyanda ve aç biilaç.

“Bir sistem nasıl çökertilir”in en şatafatlı örneği Türk futbolu. Neredeyse hemen her şey yanlış planlandı, uygulandı, çıkan olumsuz sonuçlar ötelendi ve iş içinden çıkılamaz hale getirildi. Stat inşaatı yaparak Türk futbolunu yeniden inşa edeceğini düşünen zihniyet yerle bir oldu. Kulüplerin banka yapılandırma anlaşması ile aldığı suni nefes de bitti, geri ödemeler başlayacak ama kasalarda para yok! Ancak toplumun bekası için bu hasta yaşamalı. Ama nasıl ve ne pahasına? “Yeni” kulüpler kapıda, hadi hayırlısı olsun. Tüm bu hengame arasında bir de Ahmet Çakar’ın iddiası gündeme geldi. Diyor ki Çakar, MHK başkanı ses kaydı şantajı ile istifaya zorlandı. Çok ciddi bir iddia. Bu iddia doğruysa bu şantajı yapan/yapanlar kim? Daha da vahimi Gündoğdu’nun pes etmesine yol açan büyük günahı ne? Şeffaf olmayan yapılarda, kapalı kapılar ardından dönenlerin hep orada kalacağını sanır güç sahipleri. Anlaşılan o ki, Türk futbol gerçeğini anlamakta çok uzun zaman beklemeyeceğiz. Biz de fonda Ahmet Kaya’nın “Nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan ahmakça” şarkısı eşliğinde Han-ı yağma sofrasının haramilerini izlerken zihin terazimizde hükmümüzü vereceğiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN