Steinmeier Almanya’nın yeni cumhurbaşkanı oluyor | Son dakika haberleri

Steinmeier Almanya’nın yeni cumhurbaşkanı oluyor | Son dakika haberleri

Almanya’da Hristiyan Birlik partilerinden CDU/CSU'nun da destek vereceği sinyalini vermesiyle Frank Walter Steinmeier’in cumhurbaşkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Dışişleri Bakanlığı'na ise son aylarda Türkiye'ye yönelik sözleriyle dikkati çeken AP Başkanı Martin Schulz'un adı geçiyor.

Almanya’da haftalardır süren yeni cumhurbaşkanının kim olacağı konusundaki tartışma sona erdi. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel tarafından aday gösterilen Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’e uzun süre direnen Hristiyan Birlik partilerinden CDU/CSU destek sinyali geldi.

ORTAK HAREKET

Dün (Pazar) ortak aday belirleme konusunda CDU Genel Başkanı Angela Merkel, CSU Genel Başkanı Horst Seehofer ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel arasında yapılan toplantıda sonuç alınamamıştı. Basına yansıyan haberlere göre, bu sabah parti yönetimiyle yapılan görüşmelerin ardından Merkel’in partisi CDU, Steinmeier’i destekleme kararı aldı. Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU’nun da Steinmeier’i desteklemesi bekleniyor. CSU Genel Başkanı Horst Seehofer’in “Birlik partileri olarak ortak hareket edeceğiz” sözü dolaylı destek olarak yorumlanıyor.

GAUCK ADAY OLMAYACAK

Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in 12 Şubat’ta yapılacak seçimde koalisyon ortaklarının CDU/CSU-SPD oylarıyla Almanya’nın 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Cumhurbaşkanını seçecek olan 1260 delegeli Federal Seçiciler Kurulu’nda Birlik Partilerinin 542, SPD’nin ise 386 oyu bulunuyor. Steinmeier’in Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için 631 oy yeterli olacak. Şimdiki Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle yenden aday olmama kararı almıştı.

SCHULZ DIŞİŞLERİ'NE Mİ GEÇİYOR?

Steinmeier'in 2017 şubatında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde hükümetin ortak adayı olarak açıklanmasının ardından Almanya'daki siyasi kulislerde Steinmeier'ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yerine kimin Dışişleri Bakanı olacağı konuşulmaya başlandı.

Steinmeier'in Dışişleri Bakanlığı'nı bırakması halinde yerine geçecek en güçlü isim olarak, son aylarda Türkiye'ye yönelik eleştirileriyle dikkati çeken Avrupa Parlamentosu'nun Başkanı Martin Schulz'un adı geçiyor. Schulz'un da Almanya'nın Dışişleri Bakanlığı görevine sıcak baktığı biliniyor. Avrupa Parlamentosu'nda yıllardır sürdürdüğü çalışmalarıyla önemli tecrübeler edinen Schulz'un Dışişleri Bakanlığı görevine Sosyal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in karşı çıkmayacağı tahmin ediliyor.

BERLİN/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN