Tayvan ve Çin arasında Trump yüzünden savaş çıkacak | Son dakika haberleri

Tayvan ve Çin arasında Trump yüzünden savaş çıkacak | Son dakika haberleri

Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in ABD Başkanı seçilen Cumhuriyetçi Donald Trump'ı tebrik etmesi, Çin-ABD ilişkilerini gererken, bir telefonla başlayan diplomatik kriz resmen boyut değiştirdi. Çin'de Komünist Parti kontrolündeki Global Times gazetesi, "Pekin Yönetimi'nin 'Tek Çin' politikasının altını oyan adımları 'askeri olarak cezalandırması' gerektiğini" yazdı.

İngiliz Guardian gazetesinin aktardığı habere göre; Global Times, “Çin’in Tayvan’ı ilhak planları yapması ve askeri istila için hızla hazırlıklara girişmesi gerektiğini” yazdı.
Geçen günlerde Fox News yayınına katılan Trump, ABD’nin ‘Tek Çin’ politikasına yönelik resmi yaklaşımını sorgulayan değerlendirmeler yapmıştı.

Trump, ABD’nin Çin’den ticaret ve başkaca meselelerde imtiyaz sağlamadan bu politikayı sürdürmesinin nedenini anlayamadığını söyledi.

Tayvan liderinden gelen telefona Pekin’in karar veremeyeceğini vurgulayan Trump, “Çin’in beni zorlamasını istemiyorum. Bu açılmış bir telefondu. Hoş bir telefondu. Kısa. Niçin bir başka millet kiminle görüşüp görüşemeyeceğimi söyleyebiliyor ki?” dedi.

DİPLOMATİK KRİZ NEDEN ÇIKTI

Bu ay başında Tayvan lideri Tsai, Trump’a telefon açmış ve başkanlık seçimlerindeki başarısından ötürü tebriklerini sunmuştu. Fakat bu görüşme, ABD’nin yıllarca süren diplomatik geleneğini bozmuştu. Çünkü ABD başkanları 1979’dan bu yana Tayvan liderleriyle doğrudan görüşme yapmamıştı. ABD’nin resmi politikası, Tayvan’ı kendi eyaleti olarak gören Çin’in yaklaşımına saygı çerçevesinde ilerliyordu.

Tüm bu gelişmeler ışığında, Pekin Yönetimi’nin görüşlerini yansıtan Global Times’ın bugünkü başyazısında, “Çin anakarası, Tayvan’ı söke söke alma kararlılığı göstermeli. Tayvan resmi bağımsızlığını ilan edecek olursa, Çin anakarası vakit kaybetmeden askeri olarak onları cezalandırabilir” ifadesi yer aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN