2018 Güneş tutulması ne zaman? Güneş tutulmasının etkileri nelerdir?

2018 Güneş tutulması ne zaman? Güneş tutulmasının etkileri nelerdir?

2018 Güneş tutulması ne zaman sorusunun yanıtını ve güneş tutulmasının etkilerini haberimizde bulabilirsiniz. Doğa olaylarını sıkı takip eden vatandaşlar güneş tutulmasının etkilerini ve zamanını merak ediyor. Bazı ülkelerde tutulma gözlemlenebilecek bazı ülkelerde de gözlemlenemeyecek. İşte binlerce meraklının gözlemlemek istediği ve merakla beklediği tutulmanın tarihi ve detaylı bilgiler

Binlerce kişinin gözlemlemek istediği 2018 güneş tutulması ne zaman? ve Güneş tutulmasının etkileri neler? Belirli bölgelerde kısmi zamanda görüntülenebilecek olan güneş tutulması, bu kez parçalı türüyle gözlemlenecek. Peki yengeç burcunda gerçekleşecek olan güneş tutulması ne zaman gerçekleşecek? Güneş tutulmasının erkileri burçlara göre değişiyor mu? İşte zaman zaman gerçekleşen doğa olayı ile ilgili merak edilen her şey...

2018 GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

2018 yılında ilk Güneş tutulması, 15 Şubat 2018 tarihinde gerçekleşmişti. 2018 yılının ikinci güneş tutulması ise 13 Temmuz cuma günü yine parçalı şeklinde oluşacak.

18-07/11/gunes-tutulmasi-tarihi.jpg

GÜNEŞ TUTULMASI NERELERDEN GÖZLEMLENEBİLECEK? 

Güneş tutulması (sırasıyla) Kuzey Amerika ve Güney Avustralya'dan görüntülenebilecek.

PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.

GÜNEŞ TUTULMALARI VE TARİHLERİ

Tutulma Tarihi Nereden Görülecek? Tutulma Türü

15 Şubat 2018 Kuzey Amerika Parçalı

13 Temmuz 2018 Güney Avustralya Parçalı

11 Ağustos 2018 Kuzey Avrupa Parçalı

6 Ocak 2019 Doğu Asya Parçalı

2 Temmuz 2019 Kuzey Amerika Tam

26 Aralık 2019 Kuzey Asya Halkalı

21 Haziran 2020 Kuzey Asya Halkalı

14 Aralık 2020 Kuzey Amerika Tam

30 Nisan 2060 Kuzey Afrika, Türkiye, Orta Asya Tam

18-07/11/gunes-tutulmasi.jpg

GÜNEŞ TUTULMASI PSİKOLOJİMİZİ NASIL ETKİLEYECEK?

Ender yaşanan gök olaylarından olan güneş tutulmasının psikolojik etkilerini tüm dünyayla birlikte bizler de mutlaka hissedeceğiz.

Uzmanlar güneş tutulmasıyla birlikte anksiyete seviyemizin artabileceğini, kendimizi gergin, öfkeli, dengesiz, kafası karışmış hissedebileceğimizi ancak bu durumun son derece normal olduğunu belirtiyorlar. Her değişim kendimizi biraz rahatsız hissetmemize neden olur ancak öğrenmenin ve gelişmenin tek yolu da budur.

1. Anksiyete seviyeniz hiç olmadığı kadar yükselebilir

Güneş tutulmaları filozofik açıdan da tüm dünyanın ilgisini çeken, son derece büyüleyici doğa olaylarıdır. Hatta güneş tutulması anksiyetesi olarak bilinen bu psikolojik durum astronomi tarihini de derinden etkilemiştir. Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasında konumlanarak gündüz saatlerinde günışığının tamamen kaybolmasına yol açan bu büyüleyici doğa olayı sırasında yaşanan duygusal değişimler, kimilerine göre modern astronominin gelişmesine de büyük bir katkı sağlamıştır. Bu nedenle bugün kendinizi biraz kaygılı hissedebileceğinizi ama bu durumun normal olduğunu unutmayın.

2. Kendinizi telaşlı hissedebilirsiniz

Güneş tutulması sırasında sanki bir süre birileri “ileri al” butonuna basmış gibi yaşamınızın tamamen kontrolünüzden çıktığını, size tanıdık gelen her şeyin muazzam bir hızla değiştiğini hissedebilirsiniz. Bu kuvvetli duygusal değişim sizi ertelediğiniz ya da hiç düşünmediğiniz kararlar almaya zorlayabilir. Kendinizi bu tür bir ruh hali içinde bulursanız birkaç dakika derin nefes alarak kendinizi sakinleştirmeyi ve özellikle önemli kararları daha dengeli olduğunuz bir zamana ertelemeyi düşünebilirsiniz.

3. Kontrolünüzü kaybettiğinizi düşünebilirsiniz

Anksiyete seviyemiz yükseldiğinde kendimizi normal hissedebilmek için çevremizde olup biten her şeyi kontrol etmek gibi bir zorunluluk hissedebiliriz. Özellikle de böylesine büyük duygusal değişimlerin yaşandığı zamanlarda kendimizi güvende hissedebilmek için büyük bir kaygı duyarız ve bu durum bir süre bir şeylerin yolunda gitmediği gibi bir duygu hissetmenize neden olabilir. Böyle anlarda kendinizi zorlayacak aktivitelerde bulunmamanız, kendinize sakinleşebilmek için biraz zaman tanımanız hem fiziksel hem de psikolojik sağlığınız için çok daha faydalı olacaktır.

4. Bunaldığınızı hissedebilirsiniz

Her şeye yetişebilmek için gece gündüz uğraşıyor, multitasking’in sizin işiniz olduğunu düşünüyorsanız güneş tutulması sırasında artık bardağın taştığını hissedebilirsiniz. Bu durumu yaşamınızı sadeleştirmek, size bir yük gibi görünen, enerjinizi harcayan gereksiz sorumluluklardan kurtulmak için bir fırsat olarak kullanabilirsiniz.

5. Duygusallaşabilirsiniz

Ay’ın alışılmışın dışındaki bu yörünge hareketi kendinizi fazla duygusal hissetmenize, bir süredir kapalı kapılar arkasında tuttuğunuz duyguların aniden ortaya çıkmasına ve engelleyemediğiniz ağlama krizlerine neden olabilir. Karar verme mekanizmalarınız da bu yoğun duygusal değişimden etkilenecektir. Bu nedenle yaşamınızı etkileyebilecek önemli kararlar almadan önce, eğer mümkünse, bir süre beklemenizde fayda olacaktır.

6. Aydınlanabilirsiniz

Güneş tutulmaları şiddetli duygu durum değişimlerini beraberinde getirdiği gibi yaşamınızı çıkmaza sokan konuların da bir anda çözümlenmesine, kendinizi psikolojik olarak rahatlamış hissetmenize de neden olabilir. Tıpkı bir parçası eksik kalmış bulmacalar gibi, aklınızın bir köşesinde sürekli tedirgin olmanıza neden olan problemlerin yanıtlarını bir anda bulduğunuzu hissedebilirsiniz. Bu pozitif değişimle yaşadığınız olaylara daha geniş bir perspektiften bakarak, çok uzak görünen değişimlerin bir anda gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN