Eski telefonlar yürüyen robota dönüşüyor: PhoneBot geliştirildi

Eski telefonlar yürüyen robota dönüşüyor: PhoneBot geliştirildi

UCLA araştırmacıları, eski Android telefonları algılama ve hareket kontrolü için kullanan PhoneBot adlı insansı robotu geliştirdi. Telefon hariç donanım maliyeti yaklaşık 400 dolar olarak hesaplanan robot, iki ayak üzerinde yürüyebiliyor, insanları takip edebiliyor ve yüzüstü düştüğünde yeniden ayağa kalkabiliyor.

UCLA araştırmacıları, eski Android telefonları algılama ve hareket kontrolü için kullanan PhoneBot adlı insansı robotu geliştirdi. Telefon hariç donanım maliyeti yaklaşık 400 dolar olarak hesaplanan robot, iki ayak üzerinde yürüyebiliyor, insanları takip edebiliyor ve yüzüstü düştüğünde yeniden ayağa kalkabiliyor.

Tech Xplore’un haberine göre, Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles (UCLA) araştırmacıları akıllı telefonların donanımından yararlanan açık kaynaklı bir robot platformu geliştirdi. Eğitim ve araştırma çalışmalarında kullanılmak üzere tasarlanan PhoneBot’a ilişkin çalışma, 6 Ekim’de arXiv’de ön baskı olarak paylaşıldı.

cep-telefonu-robot-2.jpg

AKILLI TELEFON ROBOTUN KONTROL MERKEZİ OLUYOR

Robotun gövdesine yerleştirilen telefon; kamerası, hareket sensörleri ve işlemcisiyle çevrenin algılanmasını ve hareketlerin kontrol edilmesini sağlıyor.

Sistemde her bacakta altışar, gövdeyi döndürmek için de bir motor bulunuyor. Toplam 13 motorla hareket eden PhoneBot, ayakları yerde sabitken gövdesini ve telefonun kamerasını yana çevirebiliyor.

TELEFON HARİÇ YAKLAŞIK 400 DOLARLIK DONANIM

Yaklaşık 48 santimetre boyundaki robot, telefon dahil 1,8 kilogram ağırlığında. Araştırmacılar, telefon dışındaki donanım maliyetini yaklaşık 400 dolar olarak hesaplıyor.

Sistem, aralarında 2017 model Honor 9’un da bulunduğu dört Android telefonla test edildi. Denenen telefonların tamamı temel algılama, hareket kontrolü ve görüntü işleme işlevlerini destekledi.

robot.jpg

YÜRÜYEBİLİYOR VE DÜŞTÜĞÜNDE AYAĞA KALKABİLİYOR

Gösterimlerde PhoneBot’un yürüdüğü, kamerasıyla bir kişiyi takip ettiği ve yüzüstü konumdan doğrulduğu görüldü.

Mevcut prototipin kolları bulunmuyor ve hareket kontrol sistemi düz zeminde eğitildi. Araştırmacılar, sonraki çalışmalarda engebeli zeminde yürümeyi ve nesneleri tutabilmesi için robota hafif kollar eklemeyi incelemeyi planlıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN