İstenmeyen SMS engelleme nasıl yapılır? Spam SMS şikayet sayfası

İstenmeyen SMS engelleme nasıl yapılır? Spam SMS şikayet sayfası

İzinsiz gönderilen SMS'leri engellemenin yolu, Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'ne (İYS) giriş yaparak şirketlere engellemek mümkün. Spam SMS'lerden yaka silken vatandaşlar, e-Devlet üzerinden ya da www.iys.org.tr internet adresinden SMS ve sesli aramaları onaylayabilecek veya reddedebilir. İşte, spam SMS engelleme sayfası...

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen SMS, e-posta ve sesli aramalarla ilgili rahatsızlıkları ortadan kaldıran Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'nin (İYS) hayata geçirildiğini açıkladı. Vatandaşların böylece tüm ticari elektronik ileti onaylarını tek bir noktadan görebileceği ve reddetme hakkını kullanabileceği belirtildi. Sosyal medya kullanıcısı Fatih Türkoğlu, spam SMS engelleme yöntemini adım adım anlattı. e-Devlet bilgileriyle İYS'ye giriş yapıldıktan sonra cep telefonu numarasını kaydettikten sonra açılan sayfada yer alan şirketlerin SMS göndermesini veya arama yapmasını engellemek mümkün.

İZİNSİZ GÖNDERİLEN SMS MESAJ NASIL ŞİKAYET EDİLİR?

Tüketicilerin istenmeyen SMS, e-posta ve sesli aramalar gibi ticari elektronik iletilerle ilgili maruz kaldığı rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amacıyla İYS oluşturuldu. Ticaret Bakanlığı, söz konusu sistem ile onaysız ticari elektronik iletilerin tüketicilere gönderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılmasının amaçlandığı belirtilerek, "İYS ile tüketicilerimiz verdiği tüm ticari elektronik ileti onaylarını tek bir noktadan görebilecek, kontrol edebilecek ve reddetme hakkını kullanabilecektir" denildi.

İSTENMEYEN SMS VE ARAMA NASIL İPTAL EDİLİR?

Vatandaşlar, ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını e-Devlet üzerinden veya www.iys.org.tr adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilir.

150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS'ye yüklemeleri için verilen süre ise 31 Mayıs 2021 tarihinde sona erdi. Tüketiciler söz konusu onaylarını Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'nden (İYS) kontrol edebilir.

SPAM SMS MESAJ ENGELLEME

Vatandaşlar tarafından ret hakkının kullanılmaması halinde, hizmet sağlayıcılar tarafından İYS'ye aktarılan veriler onaylı sayılıyor. Mevcut onayların kontrolüne ilişkin tüketiciler diledikleri tarihte İYS üzerinden ticari elektronik ileti tercihlerini değiştirebilir.

İSTENMEYEN MESAJ SMS İPTAL

* www.iys.org.tr sitesini açın. Sağ üst köşede 'Vatandaş Girişi' bağlantısına tıklayın.

2021-01-07-161933.jpg

* Açılan sayfada ister 'e-Devlet ile Giriş Yap' bağlantısını seçin ister 'İletişim Bilgileriyle Giriş' başlığı altındaki 'Telefon Numaranız' bölümünü doldurarak giriş yapın. İki seçenekten birini seçin.

2021-01-07-162008.jpg

* İstenen bilgileri doldurduktan sonra açılan sayfada, telefon numaranızın yanındaki 'İzinleri Yönet' başlığına tıklayın.

2021-01-07-162043.jpg

* Açılan sayfada, size SMS göndermeye ve sesli aramaya izni olan firmaların adları yere alacak. Yanlarındaki kutucuklara tıklayarak 'RET' ya da 'ONAY' şeklinde değiştirmeniz mümkün. Bu sayfayı zaman zaman kontrol ederek, listeye yeni eklenen firma adlarını takip etmek mümkün.

2021-01-07-162124.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN