NASA'dan eşsiz Artemis II fotoğrafları: 'Dünya'nın Batışı' böyle görüntülendi

NASA'dan eşsiz Artemis II fotoğrafları: 'Dünya'nın Batışı' böyle görüntülendi

Beyaz Saray ve NASA, Ay yörüngesinde tarihi bir yolculuğa çıkan Artemis II mürettebatı tarafından çekilen ilk büyüleyici fotoğrafları kamuoyuyla paylaştı. 1968'deki efsanevi Apollo 8 misyonuna rakip olan o karelerde; Ay ufkunda yavaşça kaybolan mavi gezegenimiz ve daha önce hiçbir insanın şahit olmadığı bir perspektiften çekilmiş nefes kesici bir Güneş tutulması yer alıyor.

İnsanlığın yarım asır sonra Ay'a dönüşünü temsil eden Artemis II misyonundan beklenen ilk görüntüler nihayet geldi. NASA ve Beyaz Saray tarafından paylaşılan fotoğraflar, Orion Uzay Aracı'nın içindeki dört astronotun gözünden uzayın derinliklerindeki muazzam manzaraları Dünya'ya taşıdı.

Yayınlanan ilk çarpıcı fotoğraf, tarihe "Dünya'nın Batışı" (Earthset) olarak geçti. Görüntü, astronotların Ay'ın karanlık yüzüne geçerek Dünya ile iletişimlerinin tamamen koptuğu 40 dakikalık radyo kesintisine girmelerinden sadece dakikalar önce çekildi.

Fotoğrafta, üzerinde tüm insanlığı barındıran mavi gezegenimizin, Ay'ın kraterlerle dolu cansız ufuk çizgisinde giderek alçalan sarmal bir mavi hilal şeklinde kayboluşu görülüyor. Bu tarihi an, 1968 yılında Apollo 8 astronotları tarafından çekilen ve ikonikleşen "Dünya'nın Doğuşu" (Earthrise) fotoğrafına verilen hüzünlü ve bir o kadar da büyüleyici bir veda niteliği taşıyor.

whatsapp-image-2026-04-07-at-18-28-46.jpeg

İletişim yeniden sağlandığında Artemis II Görev Uzmanı Christina Koch, o anki duygularını şu sözlerle ifade etti: "Biz her zaman Dünya'yı seçeceğiz. Ve her zaman birbirimizi seçeceğiz."

İNSAN GÖZÜNÜN GÖRDÜĞÜ İLK "AY ARKASI" GÜNEŞ TUTULMASI

Mürettebat Ay'ın karanlık yüzünden çıkıp yeniden iletişime geçtiğinde ise onları başka bir sürpriz bekliyordu: Daha önce hiçbir insanın o açıdan şahit olmadığı bir Güneş tutulması.

1-001.jpeg

Yayınlanan ikinci fotoğrafta, Ay'ın arkasına saklanan Güneş'in atmosferinden süzülen ışık huzmeleri ve Ay'ın kenarında oluşan devasa ışık halesi net bir şekilde görülüyor. Üstelik bu kozmik manzaraya, arka planda parlayan Venüs, Satürn ve sayısız yıldız da eşlik ediyor.

"BUNU GÖRMEK İÇİN EVRİMLEŞMEDİK"

Artemis II Pilotu Victor Glover, bu eşsiz anı kamerayla yakalamanın ne kadar zor olduğunu belirtti. Ancak Glover'a göre, Dünya'dan yansıyan ışık (Dünya parıltısı) Ay'ın yüzeyini o kadar yumuşak bir şekilde aydınlatıyordu ki, Ay'ın tepeleri ve vadileri bile çıplak gözle seçilebiliyordu.

2-001.jpeg

Glover, yaşadıkları o eşsiz anın insan algısını ne kadar zorladığını şu huşu dolu sözlerle anlattı: "İnsanlar muhtemelen şu an gördüğümüz şeyi görebilecek şekilde evrimleşmedi. Bunu tarif etmek gerçekten çok zor. Tek kelimeyle inanılmaz."

3.jpeg

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN