RAM piyasasında görülmemiş kriz: Fiyatlar 8 kat arttı

RAM piyasasında görülmemiş kriz: Fiyatlar 8 kat arttı

Bellek pazarında son 2 yılda yaşanan sert daralma, 4 GB DRAM modülü fiyatlarını 4,5 dolardan 2 GB için 20 doların üzerine taşıdı. Samsung, SK Hynix ve Micron ile yapılan görüşmelerde üretim garantisi alınamazken, Samsung DS birimi kendi MX bölümüne yüzde 70 zam yaptı. SK Hynix ise Apple için fiyat artışına hazırlanıyor. Şirketler 500 binlik siparişlerde bile üretim sırası bulamıyor.

Dünya genelinde donanım meraklılarının yakından takip ettiği en ucuz bilgisayar parçaları listeleri, geçerliliğini yitirdi.

Küresel RAM borsa fiyatları üzerinde yaşanan sert dalgalanma, teknoloji dünyasında bugün en çok konuşulan konu haline geldi.

Uzmanların paylaştığı donanım piyasası güncel verilerine göre, yarı iletken sektöründe son 2 yılın en büyük darboğazı yaşanıyor ve bu durum son kullanıcı ürünlerine yansımaya başladı.

BELLEK FİYATLARINDA 8 KATLIK ARTIŞ KAYDEDİLDİ

Profesyonel alım yapan şirketlerin saha verileri, bellek maliyetlerindeki korkunç tabloyu ortaya koydu.

Yaklaşık 24 ay önce 4 GB kapasiteli DRAM modülleri için 4,5 dolar seviyesinde anlaşmalar yapılırken, bugün 2 GB bellekler için 20 doların üzerinde fiyatlar talep ediliyor.

Deneyimli satın alma müdürleri, maliyetlerin kısa sürede katlanarak artmasının üretim planlamalarını tamamen bozduğunu ifade etti.

ÜRETİM KAPASİTESİNE ERİŞİM İMKANSIZ HALE GELDİ

Piyasayı domine eden üç büyük üretici Micron, SK Hynix ve Samsung ile yürütülen görüşmeler, tedarikçi değiştirmenin sorunu çözmediğini gösterdi.

Sektörde sadece fiyat artışı değil, üretim kapasitesine erişim sorunu da baş gösterdi.

Uzman isimler, fabrikaların mevcut siparişleri karşılamakta zorlandığını ve yeni talepleri geri çevirdiğini bildirdi.

PEŞİN ÖDEME BİLE TEDARİK GARANTİSİ VERMİYOR

Bugün gelinen noktada birçok büyük ölçekli şirket, ikisi Çin merkezli olmak üzere toplam 7 farklı üreticiyle eş zamanlı temas kuruyor.

Sipariş başına 300 bin ile 500 bin adet arasında değişen yüksek hacimli taleplere rağmen, firmalar üretim takvimine yeni iş eklemekte isteksiz davranıyor.

Ödemeyi peşin yapmayı teklif eden alıcılar dahi, kesin bir teslimat tarihi veya üretim garantisi alamıyor.

PAZARLIK DÖNEMİNDEN ÜRÜN BULAMAMA DÖNEMİNE GEÇİLDİ

Geçmiş dönemlerde 50 centlik farklar için kıran kırana pazarlık yapan üreticilerin, bugün bedeli kabul edilmesine rağmen satış yapmadığı görüldü.

Sahadan gelen bu bilgiler, durumun geçici bir dalgalanmadan ziyade kalıcı bir kriz olduğunu kanıtladı.

Deneyimli analizciler, bellek arzındaki bu daralmanın teknoloji dünyasında yeni bir dönemi başlattığını belirtti.

SAMSUNG BÜNYESİNDE DEVASA FİYAT ARTIŞI

Üretici kanadından gelen bilgiler, krizin boyutunu tescilledi.

Samsung bünyesindeki Cihaz Çözümleri (DS) birimi, kendi bünyesindeki Mobil Deneyim (MX) bölümüne sağladığı DRAM birim fiyatlarını yüzde 60 ile 70 oranında artırdı.

Aynı çatı altındaki birimler arasında gerçekleşen bu ölçekteki bir artış, dış pazara ve rakip firmalara yansıtılan zamların çok daha ağır olacağı şeklinde yorumlandı.

APPLE İÇİN MALİYETLER YÜKSELİYOR

Benzer bir hamle SK Hynix cephesinden geldi.

Güney Koreli üreticinin, Apple için sağladığı DRAM modüllerine yönelik fiyat artışı planladığı ve bu zamların kısa süre içinde devreye alınacağı öğrenildi.

Piyasanın Apple tedarik zinciri için beklediği iyimser beklentiler, üreticilerin agresif fiyat politikalarıyla yerini karamsarlığa bıraktı.

ELEKTRONİK ÜRÜNLERE ZAM BASKISI KAÇINILMAZ

Ortaya çıkan bu tablo, bellek maliyetlerinin doğrudan tüketici ürünlerine yansıma riskini kesinleştirdi.

Akıllı telefon, oyun konsolu ve bilgisayar gibi yüksek bellek yoğunluğuna sahip cihazlarda fiyat artışları kaçınılmaz hale geldi.

Bellek artık sadece bir bileşen değil, erişimi sınırlı stratejik bir kaynak konumuna yükseldi.

Yakın dönemde yeni bir arz dengesi oluşmadığı sürece, TL bazında fiyatların geri çekilmesine dair somut bir işaret bulunmuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN