Türk Telekom, kamu ve özel sektörden yerli paydaşlarla iş birliği yaparak yerli akıllı telefon, cihaz ve haberleşme ekipmanları geliştirmek üzere yeni bir proje başlattı. Şirket, 5G uyumlu yerli teknolojilerin artırılmasıyla Türkiye’nin teknoloji alanındaki dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.
Türk Telekom, haberleşme teknolojilerinde dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerli ve milli cihazların geliştirilmesine yönelik yeni bir proje başlattı. Kamu ve özel sektörden yerli paydaşlarla yapılan iş birliği kapsamında; yerli akıllı telefonlar, cihazlar, işletim sistemleri ile haberleşme ekipmanlarının, donanım ve yazılımlarının geliştirilmesi ve üretilmesi hedefleniyor.
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dijital dönüşümünü yerli çözümlerle desteklemenin öncelikli hedeflerinden biri olduğunu belirterek, "Sadece ülkemizin değil, bölgemizin teknoloji taşıyıcısı olma misyonuyla çalışıyoruz. Bu stratejik iş birliği, Türkiye’nin teknoloji alanındaki dışa bağımlılığını azaltacak ve yerli üretimi güçlendirecek" dedi.
70’İN ÜZERİNDE ULUSLARARASI PATENT
Şirketin iştirakleri olan Argela ve Netsia’nın ileri teknoloji alanlarında 70’in üzerinde uluslararası patente sahip olduğunu hatırlatan Önal, geliştirilen çözümlerin ticarileşme sürecine girdiğini vurguladı. Net Insight iş birliğiyle geliştirilen senkronizasyon ürününün piyasaya sunulduğunu, Open RAN çözümleri ile SEBA ve RIC gibi teknolojilerin yurtdışında da kullanıldığını belirtti.
5G’YE YERLİ YATIRIM
Yerli 5G teknolojilerine yönelik yatırımlara da değinen Önal, bugüne kadar yapılan altyapı yatırımlarının tamamının 5G ile uyumlu olacak şekilde planlandığını ifade etti. Türk Telekom’un SEBA teknolojisini kendi bünyesinde aktif olarak kullandığını ve kullanım oranının giderek arttığını belirtti.
Yeni başlatılan "Yerli ve Milli Haberleşme Cihazı" projesiyle, özellikle 5G ekosisteminde kullanılan cihazlardaki yerlilik oranının artırılması hedefleniyor. Türk Telekom, bu adımı Türkiye’nin küresel teknoloji rekabetinde daha güçlü bir konuma gelmesi yönünde stratejik bir hamle olarak değerlendiriyor.