Terör örgütü bağlantılı şirketler TMSF'ye devredilecek

Terör örgütü bağlantılı şirketler TMSF'ye devredilecek

Yeni KHK’lar ile getirilen düzenlemelere göre daha önce mahkeme kararıyla şirketlere atanan kayyumların görevleri sona erecek, bu kayyumların yetkileri TMSF’ye devredilecek

Resmi gazete’de yayımlanan 673 ve 674 sayılı iki KHK ile FETÖ ile mücadele kapsamında pek çok yeni düzenlemeye gidildi. OHAL kapsamında yayımlanan yeni kararnameler uyarınca teröre ve terör örgütlerine yardım yataklık suçları nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının yerine büyükşehir ve il belediyeleri için İçişleri Bakanı, ilçe belediyeleri için de valiliklerce yeni atama yapılabilecek. Milliyet'in haberine göre, söz konusu düzenleme Meclis’in tatili öncesi yasalaştırılan torba kanun bünyesinden iktidar ve muhalefetin uzlaşması ile çıkarılmıştı. Muhalefetin yoğun itirazı üzerine yasal düzenleme yoluyla hayata geçirilmesinden vazgeçilen düzenleme KHK ile getirilirken, yeni KHK kapsamında teröre destek amacıyla kullanılan belediye taşınırlarına el konulmasının önünü de açıldı. Yeni KHK’lar ile getirilen düzenlemeler şöyle:

BELEDİYELERE KAYYUM: Terör nedeniyle görevden uzaklaştırılan, tutuklanan ya da kamu hizmetinden yasaklanan belediye başkanı, başkanvekili ya da belediye meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve valiliklerce görevlendirme yapılacak.

GERİYE DOĞRU DA UYGULANACAK: 1 Eylül 2016 tarihi öncesinde söz konusu nedenle görevden uzaklaştırılan belediye başkanları, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine, belediye meclis üyeleri arasından seçim usülüyle belirlenerek atanan isimler de bu düzenlemeden etkilenecek. KHK uyarınca bu seçimler yok sayılacak ve 15 gün içinde bu görevlere İçişleri Bakanlığı ya da valiliklerce yeni isimler görevlendirilecek.

VALİLİK YAPTIRACAK: Belediye veya bağlı idarelerde; hizmetlerin aksatılmasının terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğinin veya etkileyeceğinin valilik tarafından belirlenmesi halinde, valilik söz konusu kamuya yaptıracak.

EL KOYMA YETKİSİ: Belediye ve bağlı idare imkânlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla kullanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda, kullanılan belediye veya bağlı idare taşınırlarına mahalin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulacak.

DERSHANEDEKİ ÖĞRETMENLER: 14 Mart 2014 itibariyle en az 6 yıldır çalışıyor olmak şartıyla özel dershaneler ve etüt merkezlerinde eğitimcilik yapanlar, KPSS şartı aranmaksızın Milli Eğitim Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, 6 ay içinde yapılacak sözlü sınavda başarılı olmaları halinde kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelere sözleşmeli öğretmen olarak atanabilecek.

SÖZLEŞMELİ STATÜSÜ: Yeni KHK ile Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında kadrolu olarak atanmış araştırma görevlilerinin statüleri sözleşmeli statüsüne geçirildi. Statüleri değiştirilen araştırma görevlilerinden yeniden ataması yapılmayanların üniversiteleri ile ilişiği kesilecek. Başka bir üniversitede bulunanlar ÖYP’liler, üniversitenin talebi üzerine 15 gün içinde kendi üniversitelerine dönmek zorunda olacak. Dönmeyenlerin atamaları iptal edilecek.

EMEKLİ HÂKİM VE SAVCILARA DÖNÜŞ: Kendi isteğiyle emekli olan hâkim ve savcılar, 2 ay içinde başvurmaları ve meseleğe kabulde aranan nitelikleri kaybetmemiş olmaları şartıyla, mesleğe geri dönebilecek.

KÜÇÜK HİSSEDARLAR: FETÖ ile bağlantılı kişilerin taşınır ve taşınmazlarına, ortaklık paylarına el konulabileceği gibi hakim kararıyla el konulan taşınmaz, hak ve alacaklar ile malvarlığı değerinin yönetimi amacıyla kayyum da atanabilecek, halka açık çok ortaklı şirketlerin tamamına el konulmasının yol açabileceği sorunların önüne geçilecek. Küçük hissedarların zarar görmemesi için yalnızca FETÖ ile bağlantılı kişilerin hisselerine el konulabilecek.

TMSF KAYYUM OLUYOR: Daha önce mahkeme kararıyla şirketlere atanan kayyumların görevleri sona erecek. Bu kayyumların yetkileri TMSF’ye devredilecek. Bundan sonra da CMK uyarınca şirketlere ve varlıklara kayyum atanmasına karar verildiği takdirde, TMSF bu görevi üstlenecek. TMSF, kayyum olarak atandığı şirketleri ya da varlıklarının satılmasına ve feshi ile tasfiyesine karar verebilecek.

SİT ALANLARI HARİÇ: Bir ve ikinci derece arkeolojik sit alanları ile doğal sit alanları hariç olmak üzere, orman, milli park, kıyı, Gelibolu, Boğaziçi gibi özel kanunlar kapsamındaki yerlerde, Maliye Bakanlığı’nca Adalet Bakanlığı’na tahsis edilen arazilerde cezaevi kurulabilecek.

CEZAEVİ İZLEME KURULLARI: Yeni KHK’nın yayımıyla birlikte ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının başkan ve üyelerinin görevleri sona erdi. Bunların yerine 10 gün içinde seçim yapılacak.

İFLAS ERTELEME YOK: OHAL süresince iflas erteleme kararı verilemeyecek. Yine OHAL süresince herhangi bir tedbir kararı da verilemeyecek, verilmişse derhal kaldırılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN