Teröre kayyum önlemi

Teröre kayyum önlemi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, teröre destek veren belediyelerle ilgili “Yönetimleri Kandil’den milli iradeye geçecek” sözlerinden sonra 28 belediyeye kayyum atandı. 24 belediye için PKK-KCK, 4’ü için de FETÖ soruşturmaları gerekçe gösterildi.

İçişleri Bakanlığı, ‘PKK-KCK ve FETÖ’ye yardım ve destek verdiği’ gerekçesiyle, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında görevden alınan 28 belediye başkanının yerine Kanun Hükmünde Kararname gereği 28 kişiyi görevlendirdi. Bu kişiler sabah 09.00 itibariyle görevlerine başladı.

Diyarbakır’ın Sur ilçe Belediyesi de kayyum atanan belediyelerden biri. Belediye binasının etrafı polis tarafından çevrildi. Giriş çıkışlara izin verilmedi. Öte yandan, görevden alınanlar arasında AK Parti’den seçilen üç, MHP’den seçilen bir belediye başkanı olduğu öğrenildi.

İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yapılan açıklamada, 1 Eylül’de yürürlüğe giren 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Belediye Kanunu’nda düzenleme yapıldığı, terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçuyla hakkında soruşturma açılan veya görevden uzaklaştırılan belediye başkan ve meclis üyelerinin yerine 15 gün içerisinde görevlendirme yapılmasının hüküm altına alındığı hatırlatıldı.

1 MHP’Lİ 3 AK PARTİ’Lİ

Bu kapsamda, PKK-KCK ve FETÖ örgütlerine yardım ve destek vermekten dolayı haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında, 24’ü PKK-KCK, 4’ü FETÖ olmak üzere, 28 belediye başkanının daha önce görevinden uzaklaştırıldığı ifade edildi.

Bu belediye başkanlarının 2’sinin il, 24’ünün ilçe, 2’sinin belde belediye başkanı olduğu ve 12’sinin halen tutuklu olduğu belirtilen açıklamada, “Demokrasi ve hukuk devleti anlayışında millet iradesinin yerel yönetimlere yansıması esastır. Ancak belediyeler; vatandaşımızın kullandığı oyu, verdiği vergileri ve demokrasinin sunduğu iklimi istismar ederek ülkemizin birlik ve bütünlüğüne kasteden terör örgütlerinin etkisi altına giriyorsa, milli iradeyi gasp edenlere karşı tedbir almak devletin asli görevidir. Vatandaşlarımızın verdiği vergilerle oluşan kaynaklar ve verdiği oyla oluşan siyasi irade, terör örgütlerine devşirilemez” denildi.

DEMOKRASİYİ KORUMAK DEVLETİN GÖREVİ

İçişleri Bakanlığı açıklamasında kayyum atamasının gerekçeleri de sıralanarak yapılanın demokrasiyi korumak olduğu vurgulandı:  “Seçimle iş başına gelip, milletin hür iradesini suç işlemek için kullanmanın meşruiyeti yoktur. Elbette hiçbir hukuk düzeni hakların açıkça kötüye kullanılmasını korumaz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünü işletmek devletin görevidir. Milletin beklediği de budur.

Terör örgütleri karşısında ülkenin birlik ve beraberliğini, milletin ferasetiyle, işleyen demokrasi, işleyen hukuk ve işleyen devlet tesis edecektir. Bu işleyişi sağlamayı teminen, görevlendirme yapılan belediyelerde, kaynaklar terör örgütlerine değil o yörede yaşayan vatandaşlarımıza sunulacağı için, hizmetler en iyi şekilde yürütülecektir. Kanun Hükmünde Kararname gereği söz konusu 28 belediye başkanlığına görevlendirilen kişiler, bu sabah (Pazar) saat 09.00 itibarıyla görevlerine başlamıştır.”

ABD: GEÇİCİ OLMASINI UMUT EDİYORUZ

Kayyum atamalarına yurtdışından ilk tepki ABD’den geldi. Ankara Büyükelçiliği’nin resmi sosyal medya hesabından yapılan “Türkiye’nin Güneydoğusu’nda Bugün Gerçekleşen Olaylarla İlgili Açıklama” başlıklı yazıda şu ifadeler yer aldı: “Hükümetin bazı seçilmiş yerel yetkilileri terörizmi destekledikleri iddiasıyla görevden alma ve yerlerine kayyum atama kararını takiben Türkiye’nin Güneydoğu’sundaki çatışma haberlerinden endişe duyuyoruz. ABD terörizmi lanetlemekte ve Türkiye’nin kendisini savunma hakkını desteklemektedir. Türk mercileri bazı yerel yetkililerin terörist gruplara katıldığı veya maddi destek sağladıkları yönündeki iddiaları araştırırken, hukuki süreç ve Türk Anayasası’nda saklı olduğu şekilde barışçıl politik ifade hakkını da içermek üzere, kişisel haklara saygının önemine işaret ederiz. Kayyum atamalarının geçici olacağını ve vatandaşların yakında Türk yasasına uygun bir şekilde yeni yerel yetkililer seçmelerine izin verileceğini ümit ediyoruz.”

HDP’DEN TEPKİ

 HDP Merkez Yürütme Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, düzenlemenin Anayasa’nın birçok maddesine, uluslararası anlaşmalara, evrensel hukuka ve temel insan haklarına aykırı olduğu belirtildi. Düzenlemenin seçmen iradesini yok saydığı, seçilmiş yerel yöneticileri ve kurulları işlevsiz kıldığı savunulan açıklamada, “İktidar, 15 Temmuz’u fırsat bilerek, attığı bu vahim adımdan bir an önce vazgeçmelidir” denildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Cuma günü, 15 gün içerisinde 28 belediyeye kayyum atanacağını açıklamıştı.

3 AK PARTİLİ 1 MHP’Lİ  24 DBP’Lİ

Görevlerine başlayan belediye başkanlarının isim ve görev yerleri şöyle:

1- Batman İl Belediyesi
Ertuğ Şevket Aksoy (Vali Yard.)

2- Hakkâri İl Belediyesi

Cüneyt Epçim (Vali Yardımcısı)

3- Adana-Pozantı İlçe Belediyesi Mahmut Sami Baysal

4- Ağrı-Diyadin İlçe Belediyesi Mekan Çeviren (Kaymakam)

5- Batman-Beşiri İlçe Belediyesi Mustafa Maslak (Kaymakam)

6- Batman-Gercüş İlçe Belediyesi Ünal Koç (Kaymakam)

7- Diyarbakır- Silvan İlçe Belediyesi Murat Kütük (Kaymakam)

8- Diyarbakır-Sur İlçe Belediyesi

Bilal Özkan (Vali Yardımcısı)

9- Erzurum-Aşkale İlçe Belediyesi Şenol Polat

10- Erzurum-Hınıs İlçe Belediyesi Bülent Ay (Kaymakam)

11- Giresun-Çamoluk İlçe Belediyesi Musa Varıcı

12- Iğdır-Tuzluca İlçe Belediyesi İbrahim Civalek (Kaymakam)

13-Konya-Ilgın İlçe Belediyesi Mehmet Karahan

14-Mardin-Dargeçit İlçe Belediyesi Mehmet Yaşar Yeşiltaş (Kaymakam)

15-Mardin-Derik İlçe Belediyesi

M. Fatih Safitürk (Kaymakam)

16-Mardin Mazıdağı İlçe Belediyesi Halit Benek (Kaymakam)

17-Mardin Nusaybin İlçe Belediyesi Ergün Baysal (Kaymakam)

18-Muş-Bulanık İlçe Belediyesi Ömer Şahin (Kaymakam)

19-Siirt -Eruh İlçe Belediyesi

Murtaza Dayanç (Kaymakam)

20-Şanlıurfa-Suruç İlçe Belediyesi Tarık Açıkgöz (Vali Yardımcısı)

21-Şırnak-Cizre İlçe Belediyesi Ahmet Adanur (Kaymakam)

22-Şırnak-Silopi İlçe Belediyesi

Savaş Konak (Kaymakam)

23-Van-Edremit İlçe Belediyesi İbrahim Özkan (Vali Yardımcısı)

24-Van-Erciş İlçe Belediyesi

Mehmet Şirin Yaşar (Kaymakam)

25-Van-İpekyolu İlçe Belediyesi Önder Can (Vali Yardımcısı)

26-Van-Özalp İlçe Belediyesi

Serdar Karal (Kaymakam)

27-Batman-Beşiri-İkiköprü

Belde Belediyesi

Mustafa Maslak (Kaymakam)

28-Iğdır-Merkez- Belde

Hoşhaber Belediyesi

Bilgehan Karanfil (Vali Yard.)

İMRET GÖZALTINDA

 Görevden alınan Şırnak’ın Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Leyla İmret gözaltına alındı.  İmret’in evine sabah saatlerinde polis baskın yaptı. Baskın sırasında evde bulunan DBP PM üyesi Yunus Durdu ile Leyla İmret’in gözaltına alındığı belirtildi.   

BELEDİYELER KANDİL’İN GÖLGESİNDE

Güvenlik kaynakları kayyum kararının gerekçelerini Karar’a açıkladı: Eş başkanı dağ kadrosundan işe alınan çaycı denetliyor. Belediye araçları bombalı eylemlerde kullanılıyor. Ihaleler örgütün işaret ettiği firmalara veriliyor.

İçişleri Bakanlığı 28 belediyeye PKK ve FETÖ’yü destekledikleri gerekçesiyle yeni yönetici atadı. Karar, bu kararların gerekçelerine ulaştı.  Karar’a bilgi veren üst düzey bir güvenlik bürokratı, PKK ve FETÖ bağlantıları nedeniyle kayyum atanan belediyelerle ilgili “Eğer doğru işlerse PKK’ya büyük darbe vurur” dedi. PKK’nın belediyelerde KCK temsilcileri aracılığıyla yerel yönetici sıfatını kazandığını anlatan güvenlik bürokratı şunları anlattı: “Belediyelerin örgüte olan desteği EYP döşenen yollarda belediye araçlarının kullanılması veya bombalı araç haline gelen belediye kamyonlarından ibaret sanılıyor. Oysa o belediyenin yetki alanındaki  her mahalle her sokak örgüte güç kazandırıyor. Ekonomik veya lojistik destek dışında bölge halkı üzerinde psikolojik eksi de çok büyük. Ihaleler aracılığıyla belediyelerin bütçeleri örgütlerin istediği isimlere yani örgütlere aktarılıyor. Dolayısıyla seçilmiş irade değil örgütün iradesinin ortadan kaldırılacak olması PKK ve taraftarlarının tepkisini çekiyor.” HİLAL ÖZTÜRK / KENAN BUTAKIN

BAYDEMİR ÖRNEĞİ

Diyarbakır Belediye Başkanı olduğu dönemde Osman Baydemir belediye binasında dağ kadrosundan gelen PKK’lılara savunma verdiğini hatırlatan güvenlik bürokratı “Eğer atanan kayyumlar işini doğru şekilde yaparsa devleti en iyi şekilde temsil ederlerse bölge halkı üzerindeki etkisi 3-4 kat fazla olacak. PKK öncelikle Avrupa’dan destek almak için kara propaganda yapacak ardından kayyumlara saldıracak, iş yapamaz hale getirmeye çalışacak. Bu nedenle o kayyumlar asla yalnız bırakılmamalı, devleti temsil ettikleri unutulmamalı” dedi. 

ÇAYCI EŞ BAŞKANI DENETLİYOR

HDP’li belediyelere kayyum atanmasını eleştiren HDP’liler, seçilmiş kişilerin koltuklarından edilemeyeceğini belirtmeye başladılar. Ancak bölgede görev yapan bir yerel yönetici, HDP’li 25 belediyede seçilmiş olan belediye başkanları dışında bir de seçilmeyen eş başkan sisteminin uygulandığına dikkat çekerek, “PKK da eş başkanları denetlemek için belediyelere çaycı, işçi veya çok farklı bir konumda birini yerleştiriyor. Sözde seçilmiş idare ama bir terör örgütünün üyesi eş başkanları sürekli denetliyor. Eş başkanlar alacakları herhangi bir kararı ilk olarak ona iletiyor. Kararı da bu terörist örgüte bildirerek veriyor. Öyle ki kurdukları sistemde eş başkanları denetleyen bu kişi YDG-H üyesi genç bir örgüt üyesi bile olabiliyor.” dedi.

GERÇEK BELEDİYECİLİĞİ YAKINDA GÖRECEKLER

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 28 belediyeye yeni görevlendirme yapılmasına ilişkin, “Biz özellikle o terör örgütüne destek veren, çukurlar kazarak o örgütü cesaretlendiren, belediyelere karşı bu tedbirleri almış bulunuyoruz” dedi. Aylardır bu konunun tartışıldığını anımsatan Özhaseki, “Bundan sonra oralarda hizmet eden arkadaşlar, gerçek belediyeciliğin ne olduğunu meslekleri olmamasına rağmen gösterecekler. Ankara’dan merkezden gönderilen paraları, hizmete döndürecekler.  Bu farkındalığı insanlar yakında görecekler.”    

SEÇİLMEK SUÇ İŞLEME HAKKI VERMEZ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 28 belediyeye kayyum atanmasıyla ilgili olarak konuştu. Bozdağ, “Seçilmiş olmak, seçilene suç işleme hak ve yetkisi vermez” dedi. Sosyal medya hesabından kayyum atamaları ile değerlendirmelerde bulunan  “Belediye başkanları ve meclis üyeleri, halka hizmet için gönderilen paraları terör örgütüne aktararak terörü finanse ederse, belediyenin araçlarını, ekipmanlarını ve imkanlarını terör örgütünün eylemlerinde kullandırırlarsa, demokratik meşruiyetlerini kaybederler” dedi. Bozdağ kayyum atamasının demokratik hukuk devletine sahip çıkmak olduğunu söyledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN