Trump, Temsilciler Meclisi’nde ikinci defa azledilen ilk başkan

Trump, Temsilciler Meclisi’nde ikinci defa azledilen ilk başkan

ABD Başkanı Donald Trump görev süresinin dolmasına bir hafta kala, Temsilciler Meclisi’nde hakkında ikinci azil kararı alınan ilk başkan olarak tarihe geçti.

SELÇUK ACAR | KARAR.COM

Temsilciler Meclisi, Başkan Trump’ı geçen haftaki Kongre Binası isyanında “ayaklanmayı kışkırtmak” suçlamasıyla Başkan hakkında azil oylaması gerçekleştirdi. 

Oylamada Trump hakkında bir kez daha azil kararı kabul edildi. Böylelikle ABD tarihine ilk kez bir başkan hakkında ikinci defa azil kararı alınmış oldu. 

231 “evet”, 197 “hayır” oyunun kullanıldığı oylamada, başta Liz Cheney’in olmak üzere 10 civarında Cumhuriyetçi Partili de "azil"den yana oy kullandı. 

TRUMP NEYLE SUÇLANDI?  

Oylamanın yapıldığı oturumda konuşan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi hakkında azli görüşülen Başkan Trump’la ilgili, “ABD Başkanı, hepimizin ortak ülkesine karşı bu ayaklanmayı, silahlı isyanı kışkırttı… Defalarca başkanlık seçim sonuçlarının hileli olduğunu ve kabul edilmemesi gerektiğini iddia eden yanlış beyanlarda bulundu” ifadelerini kullandı. 

Trump’ın “Kalabalığa kasıtlı olarak Kongre Binası’nda kanunsuz eylemi teşvik eden ve öngörülebilir şekilde sonuçlanan açıklamalar” yapmasının, şiddete ve can kaybına yol açtığını ifade eden Pelosi ayrıca, “Başkan Trump, ABD’nin ve hükümet kurumlarının güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attı, demokratik sistemin bütünlüğünü tehdit etti, iktidarın barışçıl geçişine müdahale etti” ifadelerine yer verdi.

KARARIN ÖNEMİ 

Temsilciler Meclisi’ndeki Başkan olan Trump’la ilgili bu karar, Kongre’nin nihai bir kararı olmasa da, azlin eşiğine gelindiği anlamına geliyor. Aynı zamanda, Cumhuriyetçi Parti’de arkasında, önemli bir çoğunluğu hala seçimde hile yapıldığına inanan 74. milyon gibi rekor düzeyde bir seçmen kitlesi bulunan Trump’ın siyasi geleceğine darbe vurulması açısından önem arz ediyor. 

Trump’ın azliyle ilgili kararın Senato’daki ilk görüşmesi ise 19 Ocak’ta yapılması bekleniyor. Azil tasarısının Kongre’nin Senato ayağında da kabul edilmesiyle azil kararı onaylanırken, Başkan Trump’ın yapılacak Başkanlık seçimlerine girmesi de engellenmiş olacak. 

Trump daha önce Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy’e, Joe Biden’ın Ukrayna’da bir gaz şirketinin yönetiminde görev alan oğlu Hunter hakkında soruşturma başlatılmaması durumunda ülkesine yönelik 400 milyon dolarlık askeri yardımı askıya alacağı tehdit iddiaları yüzünden, önceki yıl Demokratların çoğunlukta bulunduğu Temsilciler Meclisi’nde hakkında azil kararı alınmıştı. Trump, bu mecliste hakkında azil kararı alınan 3. Başkan olarak tarihe geçmişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN