Türkiye aşılamada geri kaldı: Nüfusun yüzde 70'ine aşı yok

Türkiye aşılamada geri kaldı: Nüfusun yüzde 70'ine aşı yok

Bloomberg'in derlediği verilere göre Avrupa Birliği ülkeleri ve Kanada nüfuslarının iki katına yetecek kadar aşı siparişi verirken Türkiye halen nüfusunun yüzde 70'i için aşı siparişi verebilmiş değil.

Koronavirüs salgınına karşı dünya genelinde aşılama çalışmaları başladı. Şimdiye kadar 10,8 milyondan fazla doz aşı insanlara uygulandı. Bazı ülkeler nüfusunun iki katına kadar yetecek dozda aşı temin ederken Türkiye'nin aşı siparişi ise nüfusundan yüzde 70 eksik.

ABD'de aşı uygulaması 14 Aralık'ta sağlık çalışanlarıyla başladı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden alınan verilere göre şimdiye kadar 3.49 milyon doz yapıldı.

74cd3a15-1de4-4093-9db7-400e810a37b5.jpg
Kaynak: Our World in Data / Grafik: Zeki Berk  

TARİHTEKİ EN HIZLI BULUNAN AŞI

Koronavirüs aşıları, rekor bir hızla piyasaya çıktı ve tipik geliştirme süresinden çok önce kullanıma sunuldu. Bu hız ABD gibi zengin ülkeler tarafından finanse edildi.

Zenginlik, bazı ülkeleri aşı tedarikinde ön saflara taşıdı. Bu ülkeler, çeşitli üreticilerin aşılarından daha üretilmeden milyonlarca doz satın aldı. 38 milyonluk nüfusu ile Kanada'nın 112 milyon kişiye yetecek kadar aşı için en az yedi şirketle sözleşmesi var ve buna Covax konsorsiyumu aracılığıyla almayı kabul ettiği aşılar dahil değil.

RUSYA VE ÇİN KENDİ AŞILARINI KULLANACAK

Rusya ve Çin bu tür anlaşmalara girmiyor. Bunun yerine, Moskova merkezli Gamaleya Center tarafından yapılan Sputnik V veya Çin'in devlete ait ilaç devi Sinopharm tarafından geliştirilenler gibi yerel olarak üretilen aşılara güvenecekler. Çin, hükümetin yerel üreticilerden kaç doz sipariş verdiğini açıklamazken, bu şirketlerin nüfusun ihtiyacı kadar sağlayacağı varsayılıyor.

equ72idxmai6kpo-002.jpeg
Kaynak: Bloomberg / Grafik: Zeki Berk  

Kanada ve İngiltere nüfusunun iki katına yetecek kadar aşıyı şimdiden sipariş etti. Türkiye ise aşı sürecinde geride kalan ülkelerden. Henüz aşılamanın başlamadığı Türkiye'nin aşı siparişi ise nüfusundan yüzde 70 eksik. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca farklı şirketlerle görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN