Türkiye İsrail katliamını protesto etti

Türkiye İsrail katliamını protesto etti

İsrail ve ABD'nin Gazze'deki katliamına tepkiler sürerken, Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşlar zulmü protesto etti. İstanbul ve İzmir'de yüzlerce kişi bir araya gelerek Filistin için seslerini yükseltti.

İSTANBUL

Kadıköy'de toplanan iki ayrı grup, Amerika Birleşik Devletleri'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve buna tepki gösteren Filistinliler'in İsrail askerleri tarafından öldürülmesini protesto etti.

18-05/15/kadikoy.jpg

KESK İstanbul Şubeler Platformu, DİSK, TMMOB ve TTB üyesi yaklaşık 200 kişi, saat 19.00'da Kadıköy İskele meydanında toplandı. Ellerinde pankart ve dövizler taşıyan grup, slogan atarak Amerika Birleşik Devletleri'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve buna tepki gösteren Filistinliler'in İsrail askerleri tarafından öldürülmesini protesto etti. Grup daha sonra meydandan Kadıköy İskele Meydanı'ndan ayrıldı. 

Öte yanda, Kadıköy Bahariye Caddesi'ndeki Süreyya Opera Binası önünde saat 19.30'da toplanan Emek Partisi üyeleri, yine Amerika Birleşik Devletleri'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve buna tepki gösteren Filistinliler'in İsrail askerleri tarafından öldürülmesini protesto etti. Grup, sloganlar eşliğinde Bahariye Caddesi'nden Altıyol Boğa'ya kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından grup dağıldı. 

Her iki protesto eylemi sırasından polis güvenlik önlemi aldı.

İZMİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu üyeleri, düzenledikleri basın açıklamasıyla, İsrail devletinin, ABD'nin İsrail'deki konsolosluk binasını Kudüs'e taşımasını protesto eden Filistinlilere yönelik saldırılarını protesto etti.

18-05/15/zmir.jpg

 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu üyesi yaklaşık 50 kişi, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya gelerek, ABD'nin Tel Aviv'de bulunan Başkonsolosluk binasını Kudüs'e taşımasını protesto eden Filistinlilere yönelik İsrail askerlerinin gerçekleştirdiği katliamı protesto etti. "Katil İsrail, Filistin'den Defol", "Emperyalizm kaybedecek Filistin kazanacak" yazılı dövizler taşıyan grup, "Filistin'de düşene, dövüşene bin selam", "Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi" sloganları attı. Grup adına basın açıklamasını okuyan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ulaş Yasa, 70 yıl önce yurtlarından sürülen Filistinli mültecilerin, topraklarına geri dönüş haklarını talep ettikleri 30 Mart Toprak Günü'nde başlayan İsrail vahşetinin, bugün onlarca kişinin öldürüldüğü, binlerce kişinin yaralandığı büyük bir katliama dönüştüğünü vurgulayarak, "ABD'nin Ortadoğu'daki şımarık çocuğu İsrail, katliama doymadığını bir kez daha göstermiştir. İsrail işgal güçlerinin Gazze'de silahsız sivillere gerçek mermi, plastik mermi, havan topları ve gaz bombalarıyla düzenlediği saldırı sonucu en az 60 Filistinli hayatını kaybetti, binlerce Filistinli yaralandı. Kanlı Pazartesi olarak tarihe geçen bu insanlık dışı saldırıda, basın emekçileri ve sağlık emekçileri de hedef alındı" dedi. 

Ulaş Yasa, nerenin başkent olacağına ABD'li ya da İsrailli politikacıların değil, orada yaşayan halkların karar vermesi gerektiğini belirterek, "Bu kanlı katliamdan fail İsrail devleti kadar, İsrail kışkırtıcılığı yaparak Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyan, bölgede büyük bir provokasyon yaratan ABD de sorumludur. Katliamın gerçekleştiği saatlerde ABD Başkanının İsrail'i kutlayan bir tebrik mesajı yayımlaması, asla unutulmayacak bir utanç belgesi olarak insanlık tarihine geçmiştir" dedi.

KAYSERİ

Kayseri-Filistin platformu tarafından düzenlenen etkinlikte, İsrail askerlerinin, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını protesto ede Filistinlileri katletmesi protesto edildi. Etkinlik öncesi Kayseri'deki tüm camilerden Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş'ın genelgesi uyarınca Filistin'de ölenler için sela okundu.

18-05/15/9c2ead68a4975d90f39d2cb4178001c0-1526389233.jpg

Bu arada Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından, "Kıymetli din gönüllüsü kardeşim. Mübarek Ramazanı şerifin arifesinde, Gazze'de elinde ve yüreğinde iman ve cesaretinden başka bir şey olmayan onlarca masum insan bütün dünyanın önünde hunharca katledilmiştir. Şehit olan kardeşlerimize Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ramazan ikliminde kalplerimizi ve dualarımızı Filistin için birleştirmenizi istirham ediyorum'' mesajı yayımlandı. 

18-05/15/5d10d37f330898ec114cb232b08d431e-1526389240.jpg

Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, 'Yıkılsın İsrail enkazını görelim, sana ülke diyenin yüzüne tükürelim' pankartı açtı, 'Kahrolsun İsrail, hain Amerika' sloganları attı.

18-05/15/51fd1d18393a4dece2c5094fbe3c9d6a-1.jpg

Etkinlikte, Büyükşehir  Belediyesi Başkanı Mustafa Çelik konuşma yaptı. Ak Parti İl Başkanı Fatih Hasyüncü, MHP İl Başkanı Serkan Tok ve BBP İl Başkanı Ali Saraçoğlu tarafından hazırlanan ortak bildiri okundu. Kur'anı kerim tilavetinden sonra, Kayseri Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, Filistin'de katledilenler için gıyabi cenaze namazı kıldırdı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'e de İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği katliamda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

18-05/15/741493070653606129164115e09d7384-1526389340.jpg

AK Parti tarafından 81 ilde düzenlenen basın açıklaması Eskişehir'deki Reşadiye Camii önünde yapıldı. Basın açıklamasına AK Parti İl Başkanı Murat Özcan, MHP İl Başkanı İsmail Candemir, BBP İl Başkanı Nurettin Aktepe ile çok sayıda kişi katıldı. AK Parti'li Özcan, yaptığı konuşmada, ABD'nin, Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

18-05/15/741493070653606129164115e09d7384-1526389340.jpg

Özcan, "Bu girişim bizim için yok hükmündedir. İsrail'in, şu ana kadar 55 Filistinli kardeşimizin şehadeti ve binlerce masum kardeşimizin yaralanmasıyla sonuçlanan eylemlerini şiddetle kınıyoruz. ABD ve İsrail'in coğrafyamızın gözbebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs'ü kana bulamasını, uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz. İsrail'in dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği bu katliama sessiz kalmayacağız. Kudüs, Müslümanların kırmızı çizgisi, insanlığın kadim silueti, bağımsız Filistin Devleti'nin başkentidir. Filistin ve Filistinliler asla yalnız değildir. Türkiye, Cumhurbaşkanı'mızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir" diye konuştu. 

Eskişehir Çarşı Camii önünde de öğle namazının ardından katliamda ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. 

18-05/15/373911cb3fab8b076a5a111314e43785-1526389460.jpg

ŞIRNAK

Protestoların adreslerinden biri de Şırnak oldu. Şırnak'ta, AK Parti İl Başkanlığı öncülüğü'nde bir araya gelen çok sivil toplum kuruluşu temsilci ve üyeleri basın açıklaması yaptı. "Filistin'e selam, direnişe devam", "Katil ABD, Ortadoğu'dan defol" ve “Kahrolsun İsrail" sloganlarının atıldığı basın açıklamasında Türk bayrağını taşıyan protostocular ABD ve İsrail'i protesto etti.

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ta da şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Namazın ardından düzenlenen protesto gösterisinde ABD ve İsrail bayrakları yakıldı.

18-05/15/84fc12a450ae0d82c4e597a14e9ceec5-1526389534.jpg

Öğle namazının ardından Ulu Cami avlusunda toplanan kalabalık, katledilen Filistinliler için saf tuttu. İl Müftüsü Celal Sürgeç'in kıldırdığı gıyabi cenaze namazının ardından kalabalık, ellerindeki Türk ve Filistin bayrakları ile tekbirler getirip sloganlar atarak Demokrasi Meydanı'na yürüdü. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş ile sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlardan oluşan kalabalık adına emekli imam hatip Ali Demirdöğen konuşma yaptı. ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etme kararının bütün Filistin'i işgal etme planının bir parçası olduğunu belirten Demirdöğen, kararının Kudüs'ün Müslümanların elinden çıkmasının 100'üncü yıl dönümünde alındığını söyledi.

ORDU

18-05/15/387adda71f2e0784ead53588d5bfbc65-1526389686.jpg

Ordu'da ise AK Parti İl Başkanlığı tarafından, ABD'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve yaşanan katliam protesto edilerek kınandı. Büyükşehir Belediyesi önündeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplananlar, İsrail ve ABD'yi protesto etti. 81 ilde AK Parti İl Başkanları tarafından aynı anda basın açıklaması yapıldığını hatırlatan, AK Parti Ordu İl Başkanı Uğur Çelenk, İsrail'in şu ana kadar 55 Filistinliyi şehit ettiğini, binlerce masum vatandaşın yaralanmasıyla sonuçlanan eylemlerini şiddetle kınadıklarını söyledi. 

ABD'nin Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımasını, İslam'ın ilk kıblesi, kadim Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Uğur Çelenk, "Bu girişim bizim için yok hükmündedir. Kudüs'ün, gerek Birleşmiş Milletler kararıyla, gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılması şarttır. ABD'nin içerisine düştüğü bu akıl tutumu ve izansız yaklaşım, ABD'yi dünya kamuoyunda ve devlet arenasında yalnızlığa mahkum ederken, işgal ve terör devleti İsrail'in zulmüne ve işlediği suçlara da ortak etmiştir. Filistin ve Filistinliler asla yalnız değildir. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir" dedi.

KARABÜK

Karabük Üniversitesi'nde öğrenim gören Filistinli öğrenciler, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını ve İsrail katliamını protesto etti. Katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

18-05/15/karabuk.jpg

AK Parti Ordu İl Başkanlığı tarafından, ABD'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve yaşanan katliam protesto edilerek kınandı. Büyükşehir Belediyesi önündeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplananlar, İsrail ve ABD'yi protesto etti. 81 ilde AK Parti İl Başkanları tarafından aynı anda basın açıklaması yapıldığını hatırlatan, AK Parti Ordu İl Başkanı Uğur Çelenk, İsrail'in şu ana kadar 55 Filistinliyi şehit ettiğini, binlerce masum vatandaşın yaralanmasıyla sonuçlanan eylemlerini şiddetle kınadıklarını söyledi.

ABD'nin Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımasını, İslam'ın ilk kıblesi, kadim Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Uğur Çelenk, "Bu girişim bizim için yok hükmündedir. Kudüs'ün, gerek Birleşmiş Milletler kararıyla, gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılması şarttır. ABD'nin içerisine düştüğü bu akıl tutumu ve izansız yaklaşım, ABD'yi dünya kamuoyunda ve devlet arenasında yalnızlığa mahkum ederken, işgal ve terör devleti İsrail'in zulmüne ve işlediği suçlara da ortak etmiştir. Filistin ve Filistinliler asla yalnız değildir. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir" dedi.

İZMİT

İzmit'te, ABD'nin, İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik saldırısı 'İşgale karşı ses ver' mitingiyle protesto edildi.

18-05/15/izmit.jpg

BALIKESİR

Balıkesir’de, İsrail’in Gazze’de yaptığı katliam ve ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması protesto edildi.

18-05/15/balikesir.jpg

Balıkesir’de Zağanospaşa Camii’nde İl Müftüsü Ramazan Topçam tarafından Gazze’de yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldırıldı. Yüzlerce kişi daha sonra Alihikmet Paşa Meydanı’na kadar, İsrail ve ABD karşıtı sloganlar atarak yürüyüş yaptı. 'İşgale karşı ses ver' yazılı pankartların açıldığı yürüyüşte, İsrail ve ABD karşıtı çok sayıda döviz taşındı. AK Parti İl Başkanlığı, İHH İnsani Yardım Vakfı ve MÜSİAD ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilere vatandaşlarda katıldı. Meydanda toplanan vatandaşlar, 'Kahrolsun İsrail', 'Kahrolsun ABD', 'Siyonizme hayır' gibi sloganlar attı.

‘ABD’NİN BÜYÜKELÇİLİĞİNİ TAŞIMASI BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU'

Meydanda açıklamalarda bulunan AK Parti Balıkesir İl Başkanı Hasan Demiraslan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni dünyadaki kargaşa ve adaletsizliğin müsebbibi olarak gördüklerini söyledi. Avrupa’nın merkezi Bosna’da, Suriye’de ve Arakan’da yapılan soykırımlara dikkat çeken Demiraslan, “Siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump, ilk kıblemiz Kudüs’ümüzü, işgalci Siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuştu. Bugün ise İsrail’in Kudüs tasallutunun meşrulaştıran bir adım olarak, ABD Büyükelçiliğini taşıması bardağı taşıran son damla olmuştur. Mescid-i Aksa’da hakkın daveti ezan susturulmaya çalışılırken; avluda savunmasız erkek ve kadınlar şehit edilirken, bu mezalimi dillendirmenin dahi antisemitizm olarak yaftalanması, güçlünün haklı olduğu çarpık uluslar arası hukuk ve siyaset sisteminin sonucudur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sloganlar atan katılımcılar, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

BİNGÖL

Bingöl'de, AK Parti İl Başkanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen eylemde, ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde Filistinlileri katletmesi protesto edildi. AK Parti İl Başkan Yardımcısı Yunus Sadunoğlu, "Filistin ve Filistinliler asla yalnız değildir. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir" dedi.

 18-05/15/bingol.jpg

Genç Caddesi'ndeki saat kulesi önünde AK Parti İl Başkanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen ve ABD ile İsrail'in protesto edildiği eyleme, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, AK Parti, MHP ve BBP üyeleri ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Filistin ve Türk bayraklarını taşıyan vatandaşlar, İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı. Ortak basın açıklamasını okuyan AK Parti İl Başkan Yardımcısı Yunus Sadunoğlu, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını, İslam'ın ilk kıblesi, kadim Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu girişim bizim için yok hükmündedir. ABD bu girişimiyle BM'yi, BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını göstermiş, bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil açıkça bir taraf olduğunu ilan etmiştir. Kudüs'ün, gerek Birleşmiş Milletler kararlarıyla, gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılması şarttır. BM Genel Kurulu'nun ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Kudüs konusundaki son kararları ortadayken, ABD'nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim, Ortadoğu'da kanı ve gözyaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir. Çok güçlü uluslararası meşruiyeti olan bunca karara rağmen hakları ihlal edilen Filistinli kardeşlerimizin, onurlu davalarını savunurken İsrail'in eli kanlı katilleri tarafından şehit edilişini içimiz kan ağlayarak takip ettik. ABD ve İsrail'in, coğrafyamızın gözbebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs'ü kana bulamasını, uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz."

Basın açıklamasının ardından grup dağıldı.

KİLİS

Kilis'te. Ak Parti İl Başkanlığı tarafından İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği katliam, protesto edildi.

18-05/15/kilis.jpg

Cumhuriyet Meydanı'nda öğleden sonra bir araya gelen Ak Parti yönetici ve üyeleri, toplu halde açıklama yaptı. Ellerinde Filistin ve Türkiye bayrağı taşıyan kalabalık adına konuşan Ak Parti İl Başkan Vekili Mehmet Canarslan, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasının, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, "Bu girişim bizim için yok hükmündedir. ABD bu girişimiyle BM’yi, BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını göstermiş; bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil, açıkça bir taraf olduğunu ilan etmiştir. Filistinli kardeşlerimizin, onurlu davalarını savunurken İsrail’in eli kanlı katilleri tarafından şehit edilişini içimiz kan ağlayarak medyada takip ettik. Türkiye, bu hukuksuzluğa karşı, dönem başkanı olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası platformlarda ve ikili temaslar vesilesiyle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. Müslümanlar olarak, Kudüs’ün namusunu korumak, tarihin bize yüklediği mukaddes bir sorumluluktur" diye konuştu.

Kalabalık, basın açıklamasının ardından İsrail ve ABD aleyhine sloganlar atarak dağıldı.

DÜZCE

Düzce'de, yaklaşık 3 bin kişi düzenlenen yürüyüşte İsrail'e tepki gösterdi.

18-05/15/duzce.jpg

Düzce'de, İsrail'e tepki gösteren yaklaşık 3 bin kişi Düzce Belediyesi'nin önünde toplanarak Anıtpark Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşe katılanlar, 'Katil İsrail, katil Amerika' sloganları attı. AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin yaptığı konuşmada, "Amerika Birleşik Devletleri'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını, İslam'ın ilk kıblesi, kadim Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu girişim bizim için yok hükmündedir. ABD bu girişimiyle BM'yi, BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını göstermiş, bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil, açıkça bir taraf olduğunu ilan etmiştir. Kudüs'ün, gerek Birleşmiş Milletler kararlarıyla, gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılması şarttır. BM Genel Kurulu'nun ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın, Kudüs konusundaki son kararları ortadayken, ABD'nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim, Ortadoğu'da kanı ve gözyaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir" dedi.

Düzce İl Müftüsü Hüseyin Can'ın okuduğu duanın ardından eylem son buldu.

ÇANKIRI

ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs’e taşıması ve İsrail askerlerinin Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde Filistinlilere saldırısı Çankırı’da protesto edildi.

18-05/15/ankiri.jpg

EDİRNE

Edirne'de, ABD'nin, İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin Filistinlere yönelik saldırısı protesto edildi.

18-05/15/edirne.jpg

AK Parti Edirne İl Başkanlığı öncülüğünde, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri üyelerinin katılımıyla ABD ve İsrail protesto edildi. İHH İnsani Yardım Vakfı Edirne Şubesi Başkanı Mücahit Güzey, ABD'nin büyükelçiliğini taşımasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Güzey, "BM Genel Kurulu’nun ve İslam Birliği Teşkilatı’nın Kudüs konusundaki son kararları ortadayken, ABD’nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim, Ortadoğu’da kanı ve gözyaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir. ABD ve İsrail’in, coğrafyamızın gözbebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs’ü kana bulamasını, uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz. Ümmetin onuru Kudüs’ün, bu tarz oldubittilerle işgal girişimine karşı Selahaddin Eyyubi gibi dimdik duracağız" dedi.

Konuşmanın ardından İsrail aleyhine slogan atan grup üyeleri, olaysız dağıldı.

 

SAMSUN

Samsun AK Parti İl Başkanı Hakan Karaduman, ABD ve İsrail'i kınayarak, “ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını, İslam’ın ilk kıblesi, kadim Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu girişim bizim için yok hükmündedir” dedi.

18-05/15/samsun-1526393902.jpg

ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs’e taşıması ve Gazze sınırında protesto gösterisi yapan Filistinlilerin İsrail askerlerince katledilmesi, Samsun'da siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı basın açıklamasıyla protesto edildi. Büyük Cami avlusunda düzenlenen açıklamaya Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti İl Başkanı Hakan Karaduman, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Büyükşehir Belediye eski Başkanı ve AK Parti Milletvekili aday adayı Yusuf Ziya Yılmaz, milletvekili aday adayları, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Basın açıklamasını okuyan AK Parti İl Başkanı Hakan Karaduman, “ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını, İslam’ın ilk kıblesi, kadim Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu girişim bizim için yok hükmündedir. ABD bu girişimiyle BM’yi, BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını göstermiş, bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil açıkça bir taraf olduğunu ilan etmiştir. Kudüs’ün, gerek BM kararlarıyla, gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılması şarttır. BM Genel Kurulu’nun ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kudüs konusundaki son kararları ortadayken, ABD’nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim, Ortadoğu’da kanı ve gözyaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir” dedi.

ABD ve İsrail’i şiddetle kınadıklarını ifade eden Karaduman, “Çok güçlü uluslararası meşruiyeti olan bunca karara rağmen hakları ihlal edilen Filistinli kardeşlerimizin, onurlu davalarını savunurken İsrail’in eli kanlı katilleri tarafından şehit edilişini içimiz kan ağlayarak takip ettik. İsrail’in, Filistinli kardeşlerimizin şehadeti ve binlerce masum kardeşimizin yaralanmasıyla sonuçlanan eylemlerini şiddetle kınıyoruz. ABD ve İsrail’in, coğrafyamızın gözbebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs’ü kana bulamasını, uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz” diye konuştu.

MANİSA

ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve bu durumu protesto eden Filistinlilerin İsrail askerleri tarafından katledilmesi, Manisa'da protesto edildi. 

18-05/15/manisa.jpg

ABD'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve bu durumu protesto eden Filistinlilerin katledilmesiyle ilgili Manisa'da AK Parti İl Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla protesto edildi. İlk olarak yaşamını yitiren Filistinliler için Hatuniye Camii'nde Manisa Müftü Vekili Osman Canpolat tarafından gıyabi cenaze namazı kıldırıldı. Cenaze namazına Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Ak Parti Manisa İl Başkanı Berk Mersinli, MHP Manisa İl Başkanı Erkan Öztürk, Ak Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Ak Partili Akhisar Belediye Başkanı  Salih Hızlı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve birçok vatandaş katıldı. Ardından 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na geçildi. Burada, Filistin'e destek verilip, ABD ile İsrail kınandı. 

Protestoya katılanlar ellerinde Türk ve Filistin bayrakları taşıyıp, sık sık tekbir getirdi. Ak Parti Manisa İl Başkanı Berk Mersinli, ABD'nin Büyükelçiliği'ni taşımasının yok hükmünde olduğunu söyleyip, kararı tanımadıklarını söyledi. Kudüs'ün statüsünü değiştirecek adımlardan kaçınılması gerektiğini dile getiren Mersinli, "ABD'nin yaptığının Ortadoğu'da kanı ve gözyaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir. Bunca karara rağmen hakları ihlal edilen Filistinli kardeşlerimizin onurlu davalarını savunurken, İsrail'in eli kanlı katilleri tarafından şehit edilişine içimiz kan ağlayarak şahit olduk. ABD ve İsrail'in mukaddes Kudüs'ü kana bulamasını, uluslararası hukuku çiğnemesini lanetliyoruz. Uluslararası arenayı ve Birleşmiş Milletleri harekete geçmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından açıklamaya katılanlar İstiklal Marşı'nı okudu ve dua edip alandan ayrıldı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da, ABD'nin, İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik saldırısı protesto edildi. 

18-05/15/diyarbakir.jpg

Diyarbakır'da faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, ABD ile İsrail'i protesto etmek için yürüyüş düzenledi. İstasyon Meydanı'nda toplananlar, İsrail ve ABD aleyhinde sloganlar attı. Yürüyüşün ardından katılımcı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin hazırladığı ortak basın açıklaması, Fikri Karavil tarafından okundu. İslam ülkelerinin İsrail ile tüm ilişkilerini kesmesi gerektiğini savunan Karavil, şunları söyledi: 

"Sessizliğimizden, suskunluğumuzdan, iç çatışmalarımızdan, ihtilaflarımızdan beslenen işgalciler, mukaddes Kudüs için direnen Gazze'de yine büyük bir katliam gerçekleştirdi. Sadece İslam ümmeti için değil, insanlık için de büyük bir felaket olan siyonizmin, 70 yıldır Müslümanların ilk kıblesinin olduğu kutsal topraklarda büyük bir barbarlık sergilemektedir. Kadın- çocuk demeden işlenen katliamlar, zorunlu göçler artık dayanılmaz bir duruma gelmiştir. Müslüman kardeşlerimiz acı içinde kıvranırken, bedenleri toprağa düşerken, bizim sessiz ve suskun kalmamız düşünülemez. Hem siyonistlerin zulmüne hem de İslam ülkelerinin zillet içerisindeki idarecilerinin takındığı tavra karşı başkaldırıyoruz. Buradan tüm dünyaya çağrıda bulunuyoruz. İslam düşmanları şunu bilsin ki bugün meydanlardayız; ama yarın cephelerde olacağız. Yaşanan vahşete herkes sessiz kalsa da biz sessiz kalmayacağız. Tüm benliğimizle Müslüman kardeşlerimizin yanında olacağız. Buradan İslam ülkeleri idarecilerine de çağrıda bulunmak istiyoruz. Artık dikkate alınmayan açıklamalar yapmaktan vazgeçin. Etkin, caydırıcı adımlar atın."

Yapılan konuşmaların ardından yürüyüş, duaların okunmasıyla sona erdi.

DENİZLİ

Denizli'de, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve bu durumu protesto eden Filistiller'in üzerine İsrail askerleri tarafından ateş edilerek katledilmeleri ve yaralanmaları, AK Parti Denizli İl Başkanlığı'nın düzenlediği basın açıklaması ile protesto edildi. Basın açıklamasına Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Büyük Birlik Partisi (BBP) ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katılarak destek verdi.

18-05/15/denizli.jpg

ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve bu durumu sınırda protesto eden Filistiller'in üzerine İsrail askerleri tarafından ateş açılarak çok sayıda kişinin katledilmesi ve yaralanmasını protesto için AK Parti tarafından 81 ilde eş zamanlı düzenlenen basın açıklaması Denizli'de de Delikliçınar Meydanı'nda yapıldı. Açıklamaya AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, MHP Denizli İl Başkanı Cafer Birtürk, BBP Denizli İl Başkanı İlhami Çiçek ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişi katıldı. Basın açıklamasına katılanlar ellerinde taşıdıkları dövizlerle, İsrail'in Filistin'de yaptığı katliamı protesto etti. İsrail ve ABD kınandı.

Grup adına açıklamayı okuyan AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, İsrail'in 60 Filistinliyi şehit ettiğini, binlerce kişiyi de yaraladığını belirterek, "ABD ve İsrail'in coğrafyamızın gözbebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs'ü kana bulamasını, uluslararası hukukun vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz. İsrail'e, böyle devam etmesi halinde, eninde sonunda akıttığı masumların kanında boğulacağını bir kez daha hatırlatıyoruz. İsrail'in dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği bu katliama sessiz kalmayacağız" dedi.

Açıklamanın ardından Denizli İl Müftüsü Mehmet Aşık, Filistin'de İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybedenler ve yaralananlar için dua etti. Basın açıklaması, dua edilmesinin ardından sona erdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN