F-35'leri Türkiye üretti ama BAE satın alacak

F-35'leri Türkiye üretti ama BAE satın alacak

Üretim ortağı olduğu halde Rusya'dan alınan S-400'ler nedeniyle programdan çıkarılan Türkiye'nin almak istediği F-35 savaş uçakları, BAE hava kuvvetlerine dahil oluyor. ABD Senatosu, dikkat çeken bir karara imza attı.

ABD Senatosu, Birleşik Arap Emirlikleri'ne F-35 savaş uçağı ve MQ-9B Reaper Silahlı İnsansız Hava Araçları satışının engellenmesi için sunulan iki karar tasarısını reddetti. 

DIŞİŞLERİ'NİN ONAYINA KARŞI TASARI

Senato, ABD'nin New Jersey Senatörü Demokrat Bob Menendez, Kentucky Senatörü Cumhuriyetçi Rand Paul ve Connecticut Senatörü Demokrat Chris Murphy tarafından, BAE'ye F-35 dahil 23 milyar doları aşkın 4 paket silah satışını içeren Dışişleri Bakanlığı onayına karşı sunulan iki karar tasarısını oyladı. 

Her iki tasarıda yapılan oylamada gerekli çoğunluğa ulaşamayarak, Senato'dan geçemedi. 

Senatör Menendez red kararının ardından yaptığı açıklamada, "Bu tasarı bizim odaklanmamız gereken bir ulusal güvenlik endişesiydi. ABD'nin uzun vadeli güvenlik çıkarlarına yönelik ortada ciddi sorular var" diye konuştu. 

BAE'YE UÇAK SATIŞI

1976'da çıkarılan Silah İhracat Kontrol Yasası, Kongre üyelerinde teklif edilen silah satışlarını reddetme hakkı veriyor. 

ABD Temsilciler Meclisi ve Senato Silahlı Kuvvetler Komiteleri, bir silah satışını sözlü veya yazılı olarak durdurabiliyor. 

Geçen haftalarda, ABD’nin New York temsilcisi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Eliot Engel ile 11 temsilci, BAE'ye F-35 uçaklarının satışını engellemek için Temsilciler Meclisi'ne de yasa tasarısı sunmuştu.

TÜRKİYE İÇİN YAPTIRIM TALEBİ

Bu arada Türkiye'ye Rusya'dan S-400 aldığı için yaptırım uygulanmasını da içeren 740 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA), Temsilciler Meclisi'nde ezici bir çoğunluğun desteğiyle kabul edildi.

Tasarıda Türkiye ile ilgili de Rusya'dan S-400 füze savunma sistemlerinin alımı nedeniyle yaptırım düzenlemesi de yer aldı.

BBC'nin haberine göre, tasarıda Trump'tan Türkiye'ye 30 gün içinde ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası'nda (CAATSA) yer alan 12 yaptırımdan en az 5'ini uygulaması talep edildi.

GÖZLER ABD SENATOSU'NA ÇEVRİLDİ

CAATSA kapsamında yaptırım uygulanan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi, ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından kredi verilmemesi, mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi ve döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması gibi yaptırım maddeleri yer aldı.

Tasarının Senato'da da 3'te 2'den fazla bir çoğunlukla kabul edilmesi halinde ABD Başkanı Donal Trump, yaptırımları uygulamak zorunda kalacak.

TÜRKİYE'NİN F-35'LERİNİ KULLANACAKLAR

Tasarıda Türkiye ile ilgili bir diğer önemli madde de F-35 savaş uçaklarıyla ilgili.

NDAA, Türkiye'nin satın aldığı ancak S-400 sonrası programdan çıkartılmasıyla teslim edilmeyen 6 adet F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmasına da onay veriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN