Kaya tuzunda insan vücudundaki gibi 84 farklı element bulunuyor. Astım, bronşit gibi alt solunum yolları hastalıklarına iyi gelen kaya tuzu, cildi güzelleştirmesi, aknelerin giderilmesi ve antidepresan özellikleriyle dikkat çekiyor.
Kaya tuzunda insan vücudundaki gibi 84 farklı element bulunuyor. Astım, bronşit gibi alt solunum yolları hastalıklarına iyi gelen kaya tuzu, cildi güzelleştirmesi, aknelerin giderilmesi ve antidepresan özellikleriyle dikkat çekiyor.
Rafine edilmiş tuz ise böbreklerde ciddi bir yük oluşturarak ödemlere hatta kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Eklemlerde birikerek çeşitli rahatsızlıklara da neden olan rafine tuz, böbrek ve safra kesesi taşlarının da sebebi.
Polonya’da tuz madeni işçilerinin alt solunum yolları hastalıklarına yakalanmaması üzerine yapılan bilimsel araştırmalar, tuzun solunum yoluyla da şifa verdiğini gösterdi. Bunun üzerine bugün dünyanın birçok yerinde tuz odaları ve tuz mağaralarında terapiler yapılıyor.
Uzmanlara göre tuz lambaları da odanın içindeki elektrik dengesini sağlayarak ruhsal sorunlara engel oluyor. Isı ve ışıkla ortaya çıkan iyonlar psikolojik rahatlık yanında havadan tozu, poleni de temizliyor. Evdeki elektronik cihazların verdiği zararları engelliyor.
Evde tuz kristalini eriterek içerisinde 20 dakika kadar durmak bacaklarda ve kollardaki ağrıların giderilmesini sağladığı gibi ferahlık da veriyor.
Bir tuzun doğal tuz olup olmadığını anlamak da evde yapılacak kolay bir testle mümkün. Evde bir bardak sirkenin içerisine tuz kristalini atıp bir süre bekletin. 10 dakika sonra alttan üste doğru gaz kabarcıkları çıkıyorsa o tuz doğal değildir. Kabarcık çıkmıyorsa doğaldır.
Vücudumuza yiyecekler ve içtiğimiz su ile aldığımız iyot, yaşam için çok önemli minerallerden birisi. Günlük iyot ihtiyacının yüzde 90'ı gıdalardan, yüzde 10'u içme suyundan karşılanıyor. Gebelikte iyot eksikliği anne karnındaki bebeğin hem beyin hem de beden gelişimini olumsuz etkiliyor.
İyot eksikliği ayrıca düşüklere, ölü doğumlara, bebeğin özürlü doğmasına, bebeklerde zeka geriliğine ve cüceliğe sebep oluyor.
Çocukluk ve gençlik dönemindeki iyot yetersizliği bedensel ve zihinsel gelişme geriliğine neden olabiliyor. Yetişkinlerde iyot yetersizliği guatrın yanı sıra beden ve zihin fonksiyonlarında dengesizliklere ve bozukluklara neden oluyor.
Son yıllarda popüler hale gelen Himalaya Tuzu da insan sağlığı açısından s-on derece faydalı bir tuz türevi. Pakistan’ın doğu Karakoram civarından çıkarılan ve içinde bir insanın ihtiyacı olan 84 elementin tümünü içeren özel bir kristal türü. Masalarımızda bulunan ve beyaz zehir sodyum klorürden ibaret olan rafine tuz ile ilgisi yok.
300 milyon yıl önce oluşmuş bu kristal yapı, aslında bir besin. İçeriğindeki elementler, vücudun temel ihtiyacı olan ve okyanusta var olan elementler.
Tuz Terapsi’nin kurucusu Dr. Wilhelm Schüssler, daha 1800’lerde, insanın yandıktan sonra külü kalan bedeninde bile tuzun bulunduğunu ve yok olmadığını ispatlayarak, tuzun yaşamsal önemini göstermiş.
Günlük iyot kullanımı erişkinlerde en az 50 mikrogram, ortalama 100-300 mikrogram, en fazla 1000 mikrogramdır. Günde 5-15 gram tüketilen iyotlu tuz ile ortalama 150 mikrogram iyot alınır. Bu miktarlarda kullanılan iyotlu tuz sağlığa zararlı değildir ve yan etkisi yoktur.
Sodyum klorür vücudun PH dengesini doğal şekliyle tutmak için sürekli savaşan bir element. Bu etkiyi yerine getirmek içinse tamamlayıcı elementlere ihtiyaç duyuyor. Bunların eksikliğinde kişi enerjisiz ve cansız oluyor. İşte Himalaya tuzu bu kadar önemli.