Üç noktada üç kritik hamle

Üç noktada üç kritik hamle

Türkiye, terör örgütlerini kaynağında yok etme kararlılığını Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı ile gösterdi. Harekatların nihai hedefe ulaşması için Afrin sonrası üç kritik nokta olarak belirlenen Tel Rıfat, Sincar ve Menbiç’in PKK’dan arındırılması planlanıyor.

Ulusal güvenliğini tehdit eden teröristleri kaynağında yok etme kararlılığıyla önce Fırat Kalkanı sonra Zeytin Dalı Harekatlarını gerçekleştiren Türkiye, şimdi üç kritik noktada tam kontrol hedefiyle ilerliyor. İlk hamle Afrin harekatının ikinci aşamasında Tel Rıfat bölgesine yapılacak askeri operasyon. Terör örgütü YPG/PKK’yla anlaşarak bölgeye giren rejim milisleri çekilmezse bu noktada çatışma ihtimali yüksek. Örgütün Suriye-Irak bağını koparacak ve Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlayacak Sincar ise  ikinci hedef. Irak, sürekli üniforma değiştiren ve Sincar’ı YBŞ adıyla kontrol eden PKK’yı bölgeden temizlemezse askeri harekat gündemde. Fırat’ın tamamını teröristlerden temizleme hedefindeki ilk aşama örgütün varlığını sürdürdüğü batıdaki tek bölge Menbiç. ABD ile anlaşma yapılsın ya da yapılmasın bölgedeki terör örgütü varlığının çok da uzun sürmeyecek bir operasyonla yok edilmesi planlanıyor.

TEL RIFAT: PKK’NIN YANINDA DURAN TERÖRİSTTİR

KARAR’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre ilk olarak Afrin’de harekatın tamamlanması için terör örgütü YPG/PKK ve rejim milislerinin kontrolündeki Tel Rıfat bölgesinde tam kontrol sağlanması için askeri operasyon sürdürülecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki günkü açıklamasıyla kararlılığın bir kez daha en üst seviyede vurgulandığı Tel Rıfat bölgesiyle ilgili Türkiye, Rusya ile görüşmelerini sürdürüyor. Rusya’nın rejimi bu bölgeyi terk etmeye zorlaması isteniyor. Şu ana kadar terör hedeflerinin vurulduğu Tel Rıfat’tan rejim çekilmezse ‘teröristlere destek verenlerin de terörist kabul edileceği’ mesajı doğrultusunda kara birlikleri operasyonlarını sürdürecek. Bu noktada rejimle TSK ve ÖSO arasında çatışma yaşanabileceği belirtiliyor. Tel Rıfat operasyonu için TSK İdlib’in kuzey batısında Nubul ve Zehra’nın hemen aşağısındaki Anadan bölgesine konuşlandı.

SİNCAR: TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜNİFORMA OYUNU

Türkiye’nin terör örgütünün Suriye ve Irak bağını kesecek, sözde yeni karargahını dağıtacak ve sınırlardan saldırı tehtidini ortadan kaldıracak ikinci hamlesi ise Sincar’a yönelik. Kaynaklar bu bölgede PKK’nın ‘çekildik’ açıklamasının gerçeği yansıtmadığını, bunun aynı Menbiç’teki gibi dünya kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu belirtti. Terör örgütünün Suriye’de YPG, Sincar’da YBŞ adı altında yapılandığını ifade eden kaynaklar, Kandil’den gelen yüzlerce teröristin Ezidiler başta olmak üzere yerel halka zorla silah eğitimi vererek, bu kişileri ‘askere’ aldığını bildirdi. YBŞ adını verdikleri yapılanmada sözde komutanların PKK’lı olduğunu vurgulayan kaynaklar, halktan kendilerine karşı çıkanları sürgün edip hatta bazılarını öldürdüklerini, kaçanların bir kısmının Türkiye’de olduğunu dile getirdi. Terör örgütünün sürekli ünforma değiştirdiğini söyleyen kaynaklar, bazen sivil, bazen peşmerge, bazen de ABD arması kullandığını, bölgeyi terk etmemek için her yolu denediklerini belirtti. Türkiye’nin Iraklı yetkililere bu bölgedeki PKK’nın hangi adla olursa olsun varlığına son verilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiğini belirten kaynaklar, bu durum sahada gerçekleşine kadar Sincar’ın takip edileceğini bildirdi. Sincar’da Menbiç’te olduğu gibi kontrol amaçlı bir TSK varlığının bulundurulması da gündemde.

MENBİÇ: ABD ÇEKİLMESSE DE OPERASYON

Tel Rıfat ve Sincar’dan sonra üçüncü kritik bölge ise Menbiç. Kaynaklar Tel Rıfat’ın kontrol altına alınması ve bölgenin Fırat Kalkanı ile birleşmesi sonrası Menbiç operasyonunun çok uzun sürmeyeceği değerlendirmesini yaptı. Afrin’den kaçan teröristlerin Kobani’ye çekildiğine dikkat çeken kaynaklar, PKK’lıların Menbiç’te göstermelik bir direniş sergilemesi öngörüsünde bulundu. Terör örgütünün Menbiç’ten çıkarılması konusunda ABD ile görüşmelerin sürdüğünü belirten kaynaklar, bu anlaşma gerçekleşmese de TSK’nın burada kısa sürede kontrolü sağlayacağını düşünüyor. Kaynaklar, terör örgütünün Afrin’den sonra Fırat’ın batısında uzun süre direnemeyeceğini gördüğünü, bunun ABD için de hayal kırıklığı olduğunu vurguladı. 

RUS YARDIMIYLA ELE GEÇİRDİLER

PKK, 2016 başlarında Fırat Nehri’nin doğusunda işgal ettiği topraklar ile batısında bulunan Afrin’i karadan birleştirmek için arada kalan bölgeleri ele geçirmeyi amaçladı. Teröristler, o dönem Türkiye ile ilişkileri krizde olan Rusya’nın yoğun hava desteğini alarak, Afrin’den güneydoğuya doğru yayıldı. Afrin’den çıkan örgüt, muhaliflerin kontrolündeki Tel Rıfat ilçesi ve çevre köylerini hızla ele geçirdi. PKK, Tel Rıfat’ı işgali sırasında yaklaşık 250 bin Arap sivili göçe zorlandı. Halihazırda ilçede 15-20 bin civarı Kürt ve Arap yaşıyor. Tel Rıfat, Türkiye sınırına 18 kilometre mesafede. 

ABD DESTEĞİYLE KONTROL

Terör örgütü YPG, Haziran 2016’da ABD’nin hava desteğiyle Menbiç’e saldırı başlatmıştı. Üç aylık çatışmalar ve yoğun şehir savaşlarının ardından Menbiç ağustos ayında terör örgütünün kontrolüne geçmişti. Bölge çoğunlukla Arapların yaşadığı bir yer. ABD, şehrin alınmasından sonra YPG unsurlarının çekileceği yönünde Türkiye’ye verdiği sözü tutmadı. Menbiç, Suriye’de Ankara-Washington arasındaki anlaşmazlık bölgelerinin başında geliyor. 

2015’TE IŞİD’DEN ALDILAR

2014’te terör örgütü IŞİD tarafından ele geçirildiğinde Sincar’ın nüfusu 90 bine yaklaşıyordu. IŞİD tehdidinden kaçanlar arasında en kalabalık grup Ezidilerdi. Yerleşim yeri, bir yıl sonra PKK ile işbirliği yapan örgütler ve Peşmerge’nin katıldığı operasyonla ele geçirildi. Bunlar PKK’nın öncülüğünde birleşip ‘YBŞ -Şengal Direniş Birlikleri’ adını aldı. Irak ordusunun yerleştiğinin açıklandığı Sincar bölgesinde teröristlerin çok sayıda eğitim kampı bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN