UEFA Konferans Ligi nedir, Türkiye'den kaç takım katılıyor? İşte Konferans Ligi formatı

UEFA Konferans Ligi nedir, Türkiye'den kaç takım katılıyor? İşte Konferans Ligi formatı

2021-2022 futbol sezonunda hayata geçirilen Konferans Ligi, Avrupa kıtasının üçüncü UEFA turnuvası olarak yerini aldı. Türkiye'den Süper Lig'i üçüncü ve dördüncü bitiren takımların eleme turundan dahil olduğu Konferans Ligi'nin grup etabında 32 takım mücadele ediyor. İşte, Konferans Ligi hakkında bilgiler...

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi ile beraber düzenlenen Konferans Ligi, 2021-22 sezonundan itibaren başladı. 2021-2022 sezonunda Türkiye'yi temsil eden Trabzonspor ve Sivasspor eleme turlarını geçemeyince Kupa 3'te Süper Lig'den herhangi bir takım yer almadı. Avrupa Ligi'nde grubunu üçüncü tamamlayan Fenerbahçe, Konferans Ligi'nde play-off turundan dahil oldu. Slavia Prag ile eşleşen sarı-lacivertliler tur atlaması halinde son 16 turuna yükselecek.

Kıta Avrupasında üçüncü bir turnuvanın rekabetçi olmayacağına, izlenme oranlarının düşük olacağına ve dolayısıyla kısa süreli olacağına ilişkin eleştiriler yapılırken UEFA'nın cazibeyi artırmak için çeşitli sosyal ve ekonomik aktiviteler yapıyor.

KONFERANS LİGİ NEDİR, NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Avrupa'nın Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nin ardından üç numaralı kupası olarak düzenlenen Konferans Ligi, şimdilik 2021-2024 yılları arasında oynatılmak üzere planlandı. 2024 yılından sonra da devam etmesi öngörülen turnuvayla takımların gelirlerinin artırılması hedefleniyor. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) hayata geçirdiği Konferans Ligi, takımların Avrupa sahnesinde daha uzun süre boy göstermesini amaçlıyor.

Konferans Ligi'nin başlamasıyla birlikte 48 takımlı Avrupa Ligi'nde grup aşaması artık 32 takımla oynanıyor. Konferans Ligi'ni şampiyon olarak tamamlayan takım, bir sonraki sezon Avrupa Ligi grup aşamalarına doğrudan katılma hakkı elde ediyor.

2021-22 sezonundan itibaren düzenlenen Konferans Ligi'nde eleme maçları, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde olduğu gibi 2021 yılının haziran ayında oynanmaya başlanandı.

european-001.jpg

KONFERANS LİGİ FORMATI NASIL, KAÇ TAKIM KATILACAK?

UEFA Konferans Ligi gruplarında 32 takım mücadele ediyor. Konferans Ligi, her biri 4'er takımlı 8 gruptan oluşuyor.

Takımlar grup etabında deplasmanlı olmak üzere toplam 6 maça çıkıyor. Maçlar perşembe günleri Avrupa Ligi maçlarıyla aynı günde oynanıyor.

Avrupa Konferans Ligi'nde grubunu lider bitiren 8 takım son 16 turuna direkt yükseliyor. Grubu ikinci bitiren takımlar ise Avrupa Ligi grubunu üçüncü bitiren takımlarla play-off oynuyor ve bu etabın galipleri son 16 turuna adını yazdırıyor.

Son 16 turunun ardından çeyrek final, yarı final ve final maçlarıyla turnuvanın şampiyonu belli oluyor.

KONFERANS LİGİ'NE HANGİ ÜLKEDEN KAÇ TAKIM KATILACAK?

Ülke puanı sıralamasında;

* ilk 5 sırada olan ülkelerden 1'er takım,

* 6-15 arasındaki ülkelerden 2'şer takım,

* 16-50 arasındaki ülkelerden 3'er takım,

* 51-55 arasındaki ülkelerden 2'şer takım,

* Şampiyonlar Ligi'nden elenen 20 takım,

* Avrupa Ligi'nden elenen 26 takım turnuvada mücadele edecek.

Şampiyonlar Ligi'nin ön eleme ve birinci eleme turunda elenen takımlar, Avrupa Ligi'ne grup aşamasından önce veda eden takımlar ve Avrupa Ligi'nde gruplarını üçüncü sırada bitiren takımlar yoluna Konferans Ligi'nde devam edecek.

2021-2022 UEFA ÜLKE SIRALAMASINA GÖRE TURNVAYA GİDEN TAKIM SAYILARI

0001-001.jpg

TÜRKİYE'DEN KONFERANS LİGİ'NE KAÇ TAKIM GİDİYOR?

Süper Lig'den Avrupa Konferans Ligi'ne 2 takım katılıyor. Türkiye'de 2020-21 sezonunda ligi üçüncü ve dördüncü sırada bitiren takımlar, 2021-22 sezonunda Konferans Ligi'ne katılmaya hak kazandı.

Süper Lig'i üçüncü sırada tamamlayan takım, Avrupa Konferans Ligi'ne 3. ön eleme turundan katılıyor. Ligi dördüncü sırada bitiren takım ise turnuvaya 2. ön eleme turundan başlıyor.

Konferans Ligi'nde hiçbir takımın doğrudan grup etabında yer almayacağını, Kupa 3'ün kendi eleme etaplarında başarılı olan takımların yanı sıra Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi elemelerini geçemeyen takımların grup etabında yer alacağını belirtelim.

Türkiye Kupası şampiyonu, ligi ilk 2 sırada tamamlayıp Şampiyonlar Ligi'ne gitmeye hak kazanırsa, Avrupa Ligi'ne Süper Lig üçüncüsü gönderiliyor. Bu kez dördüncü ve beşinci olan takımlar Konferans Ligi'ne gidiyor.

Kupa şampiyonu olarak Avrupa Ligi'ne katılım hakkı elde eden takım, lig üçüncüsü olması durumunda ise yine dördüncü ve beşinci olan takımlar Konferans Ligi'ne yollanacak.

KONFERANS LİGİ FİNAL MAÇI NE ZAMAN, NEREDE OYNANACAK?

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nin ilk finali Arnavutluk'un başkenti Tiran'da oynanacak. Tiran'daki 21 bin 690 kapasiteli Ulusal Arena, 25 Mayıs 2022 tarihindeki final maçına ev sahipliği yapacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN