Uygur kadınlar, Han Çinlileri ile zorla evlendiriliyor

Uygur kadınlar, Han Çinlileri ile zorla evlendiriliyor

Çin'in kuzey batı bölgesinde uyguladığı en rahatsız edici politikalardan biri de "toplu tecavüz" ile ilişkilendirilen Han Çinlileri ile Uygur kadınlarının birlikte yaşamaya zorlanmaları.

Çin hükümeti bunun farklı kültürel gruplar arasında uyum tesis edeceğini söylese de aktivistlerin aktardıkları bu olayın tamamen zıttı.

Kasım ayında batı medyasında Han Çinlilerine mensup erkeklerin, eşleri kamplarda tutuklu kadınların evlerini gözetlemek için görevlendirildiği haberleri yer buldu.

Rapor Özgür Asya radyosu ile röportaj yapan ve ismini açıklamak istemeyen bir görevlinin olayı doğrulaması ile ortaya çıktı. Olayı doğrulayan görevli uygulamanın doğru olduğunu fakat herhangi bir kötü amacı olmadığını belirtti.

19-12/22/cinden-asimile-zulmu-uygur-turk-kizlari-zorla-cinlilerle-evlendiriliyor-h1528216076-bf5b45.jpg

Birleşin ve Aile Olun programının parçası olarak Han Çinlileri'ne mensup erkekler Uygur kadınları ile aynı evde kalıyor ve aynı yatakta uyuyorlar.

Çin hükümetine göre program etnik birlikteliği teşvik için dizayn edildi.

Fakat ailesi bir yıldan fazladır Sincan kamplarında tutuklu olan Rushan Abbas'a göre uygulama Çin'in etnik temizlik programının bir parçası olarak sistematik bir tecavüzden başka bir şey değil.

19-12/22/screenshot_2018-11-19-21-33-54.png

news.com.au'ya konuşan Abbas, "Bu kitlesel bir tecavüz. Hükümet Han Çinlilerine uygur kadınları ile evlenmeleri için para, ev ve iş teklif ediyor."

"Ne kızlar ne de aileleri bu evlilikleri reddebiliyor cunku aksi takdirde Çin yönetimi bu aileleri atheist Han Çinlileri ile evlenme istemedikleri için köktencilikle suçluyor. Sonuç olarak evlenmekten başka çareleri kalmıyor."

"Han çinlileri evlilik adı altında uygur kadınlarına yıllardır tecavüz ediyor. Sadece son bir yıldır medyada bu durum görünür oldu"

Çin hükümetine programın amacının birlikteliği teşvik olduğunu belirtirken, yetkililer uygurların onlarca yıldır artan bir gözetim altında olmasına göz yumuyorlar.

İnsan hakları kuruluşları ailelerin bu ziyaretleri reddedebildiklerine dair herhangi bir kanıt yok, şeklinde eleştirirken, bunun sinsice işletilen bir etnik temizlik olduğunu belirtiyorlar.

Geçtiğimiz ay Özgür Asya radyosuna programın amacı ile ilgili konuşan bir hükümet yetkilisi, programın ailelere ideolojilerini yaymakta ve yeni fikirler konusunda yardım ettiğini; aile üyelerinin birbirleriyle yaşam hakkında konuşuktuklarını zamanla birbirlerine karşı iyi duygular beklediklerini belirtti."

Açıklamasının devamında "Normal olarak bir ya da iki kişi bir yatakta uyuyabilir, hatta hava soğuksa üç kişi de uyuyabilir." "artık kadınlar için normal olarak değerlendiriliyor yani eşleştiği erkek ile uyuması normal".

Russsan Abbas bunların tümünün yalan olduğunu belirtirken, pek çok hamileliğin kapıda olduğunu, pek çoklarının kürtaja zorlandığını; Tecavüzün "evlilik" maskesi altına gizlendiğinini belirtiyor. Uygurlu kızların hükümet teşviki ile Han Çinlileri ile evlendirildiğini belirtiyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN