Washington Post: Uygurlu Türkler Çin'de zorla çalıştırılıyor

Washington Post: Uygurlu Türkler Çin'de zorla çalıştırılıyor

Çin yönetimi tarafından, toplama kamplarında zorla çalıştırılan Uygurlu Türkleri'nin arasında; eski iş adamları, entelektüeller ve bilim adamlarının olduğu ortaya çıktı.

Washington Post gazetesinde yer alan haberde Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki kamuoyunun tepkisini çeken kamplarda Uygurlu Türklerin zorla çalıştırıldığı belirtildi.

Haberde, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki gelişmelere ilişkin yeni detaylara yer verildi.

Çin'in, bölgedeki toplama kamplarında "mesleki eğitim verilen kişilerin hepsinin mezun olduğu ve mutlu bir yaşam sürdürdükleri" iddiasına atıfta bulunulan haberde, kamplardan ayrılan bir çok kişinin ciddi kısıtlamaların olduğu fabrikalarda zorla çalıştırılmaya başlandığı kaydedildi.

Komünizm Kurbanlarını Anma Vakfı'nda Çin araştırmaları uzmanı olarak görev yapan Adrian Zenz tarafından hazırlanan bir raporun kaynak alındığı haberde, fabrikaların bazılarının söz konusu toplama kamplarının içinde yer aldığı ve Uygur Türklerinin neredeyse hepsinin burada polis ve kamera gözetiminde çalıştığı vurgulandı.

Haberde konuya dair şu ifadelere yer verildi:

"Xinhe Endüstri Parkı'nda bulunan bir tekstil fiması, Xinhe semt kampından gelen 500 Uygur Türkünü çalıştırmaya başladı. Devlet ise bu fabrikaya polis ve özel eğitmenler yollayarak yarı askeri bir yönetim oluşturdu. Bir firma, oradan kaçmak isteyenleri zorla tutmak amacının haricinde neden polise ihtiyaç duyar ki?" Haliyle geleneği, dini ve aile hayatını yıkmayı amaçlayan zorunlu işçilik, şu an Uygur toplumunun her köşesine yayılıyor."

washington post Adrian Zenz ile ilgili görsel sonucu

Bununla beraber, söz konusu Uygurlu Türklerin ayda 175 dolar aldığı kaydedilen haberden, bu fabrikalardaki Uygurluların arasında eski iş adamları, entelektüeller ve bilim adamlarının olduğu belirtildi.

ENDONEZYA'DAN ÇİN'E ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Ma'ruf Amin, Uygur Türklerine kötü muamele edildiği iddialarına karşı Çin’e daha açık olma çağrısında bulundu.

Endonezya ajansı Antara’nın haberine göre, Amin yaptığı açıklamada, Endonezya hükümetinin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri konusunda insan haklarını koruma çabalarının devam ettiğini belirtti.

Amin, insan haklarının korunmasına yönelik Endonezya’nın tutarlı bir tavır sergilediğini belirterek, ''Çin’i insan haklarını korumaya davet ediyoruz. Myanmar ve Çin de dahil dünyadaki tüm tarafların insan hakları konusunda daha açık ve şeffaf olmalarını istiyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Çin’in ''eğitim merkezi'' adını verdiği kamplardaki zorbalık iddialarını inkar ettiğini Amin, ''Halen insan haklarını koruma ilkelerini destekliyoruz. Uygur Türklerine insanlık dışı davranış sergilendiği iddiaları konusunda Çin’in açık olmasını istiyoruz.'' diye konuştu.

Öte yandan Amin, Muhammadiyah ve Nahdlatul Ulama gibi Endonezya’daki İslami kuruluşların, Uygur konusunda ‘’sessiz kalmaları’’ yönünde Çin tarafından maddi olarak desteklendiği iddialarını da ilgili kuruluşların yalanladığını kaydetti.

ÇİN'İN UYGUR POLİTİKASI

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde "mesleki eğitim merkezi" adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, 11 Temmuz'da, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısında bulunan mektubu imzalamıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporunda, son 2 yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbiri" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi bakımdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın toplama kamplarına gönderildiği belirtilmişti.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN