Van'da iki köylünün helikopterden atıldığı iddiası Meclis'e taşındı

Van'da iki köylünün helikopterden atıldığı iddiası Meclis'e taşındı

CHP, Servet Turgut ve Osman Şiban'ın Van'ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından gözaltına alınıp işkence edildikten sonra helikopterden atıldığı iddialarını Meclis'e taşıdı.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Servet Turgut ve Osman Şiban'ın Van'ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından gözaltına alınıp işkence edildikten sonra helikopterden atıldığı iddialarını Meclis'e taşıdı.

"HELİKOPTERDEN ATILMA İDDİALARI ÇOK CİDDİ"

Karaca, söz konusu iddiaların araştırılması, sorumluların, cezalandırılması ve işkence yasağını düzenleyen mevzuatın eksiksiz uygulanması amacıyla araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. İşkence ve helikopterden atılma iddialarının çok ciddi olduğunu belirten Karaca "İşkence ve kötü muameleye ilişkin iddialar hızlı, etkin, tarafsız bir şekilde soruşturulmalıdır. Sorumlular da cezalandırılmalıdır. İşkence yasağının uygulanması ancak ve ancak cezasızlık kültüründen vazgeçerek olur" dedi.

"İŞKENCE KABUL EDİLEMEZ VE CEZASIZ BIRAKILAMAZ"

Karaca, verdiği araştırma önergesinde İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) 'Türkiye: Polis ve Bekçi İşkence ve Kötü Muamele Yapıyor' raporunu da hatırlatarak Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni en çok ihlal eden Avrupa Konseyi üyesi devlet olma rekorunu koruduğunu vurguladı.

Karaca şunları kaydetti: "Son günlerde gündemde önemli bir yer tutan iki vatandaşımızın işkenceye uğradığı iddialarının Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında kurulacak araştırma komisyonu ile araştırılmalıdır. İşkencenin hiçbir türlüsü kabul edilemez ve cezasız bırakılamaz. Kurulacak komisyon işkence yasağını düzenleyen mevzuatın eksiksiz uygulanması da sağlamalı."

NE OLMUŞTU?

Servet Turgut ve Osman Şiban isimli iki vatandaş, Van'ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından görgü tanıklarının aktardıklarına göre; 11 Eylül 2020'de gözaltına alınmış ve iki gün kendilerinden haber alınamamıştı. İki gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında oldukları ortaya çıkmıştı. Turgut ile Şiban'a işkence edilerek, askeri bir helikopterden atıldığı iddia edilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN