Vatandaş segment küçülttü markalar B planını devreye aldı

Vatandaş segment küçülttü markalar B planını devreye aldı

SUV araçlara olan talep her geçen gün artış gösterirken artan fiyatlar karşısında tüketici segment küçülttü. Geçen yıl toplam satışlara bakıldığında da büyüme hızı B-SUV’da daha seri oldu. Markalar da bir bir B planlarını pazara sunarken, rekabet iyice kızıştı. Hyundai Kona, Renault Captur ve Nissan Juke’tan sonra Opel Crossland ve Citroen C3 Aircross da sahneye çıktı.

ALİ YILDIRIM | KARAR

Otomobil pazarında tercihler her geçen gün değişirken, yerden yüksek araçlara olan ilgi de artış gösteriyor. Dünyada C-SUV ile başlayan değişim neredeyse A sınıfına kadar bulaşacak. Türkiye’de de ağırlık C segmentinde fakat düşen alım gücü ve artan ÖTV oranları yeni bir otomobile sahip olmayı zorlaştırıyor.  

Ayrıca yerden yüksek modellerden vazgeçmek istemeyen tüketici, yeni aracıyla segment düşürüyor. Rakamlara baktığımızda 2019 yılında Türkiye’nin toplam SUV pazarı satış adedi bazında 98 bin 509 olarak gerçekleşti. 2020’de bu segmentte yüzde 84’lük büyüme kaydedildi ve SUV satışları 181 bin 554 adede ulaştı. C-SUV modeller bu dönemde 2019’a göre yüzde 87’lik büyüme performansı sergiledi. B-SUV ise büyüme neredeyse 1.5 kat daha fazla oldu.  

Son 1 yıllık süreçte B-SUV araçlar yüzde 113’lük büyüme kaydetti. 2019 yılında C-SUV modeller SUV pastasından yüzde 72 pay alırken, B-SUV yüzde 14 seviyesinde kaldı. Tablo 2020’de C segmenti için hemen hemen aynı kalırken, B’de büyüme görüldü. B-SUV’lara talep gittikçe artınca yeni modellerde peş peşe gelmeye başladı. Böylece üreticilerin ‘B’ planı başladı.  

Bu segmentte en son yenilenen modellerden biri ise Nissan Juke ve Citroen C3 Aircross’tan sonra  Opel Crossland oldu. Yeni nesliyle birlikte ‘X’ takısından kurtulan model sadece Crossland ismiyle dikkat çekiyor. Almanya’da, geçtiğimiz aylarda tanıtımı yapılan yeni Opel Crossland, Türkiye’de aralık ayında satışa sunuldu. Yeni Opel’in ilk temsilcisi olan model, ocak ayında segmentinin lideri oldu.  

Yeni Opel Crossland, bağımsız olarak ileri-geri hareket eden ve yatırılabilen arka koltuklarıyla ileri seviyede esnek bir kullanım sunuyor. Bagaj alanı 410 litreden sınıfının en iyi değeri olan 520 litreye kadar çıkıyor. Araç, yüksek verimlilik seviyesine sahip yılın motoru ödüllü 1.2 litre benzinli ve yine yüksek verimlilik sağlayan 1.5 litre dizel arasında seçim yapabiliyor. Benzinli 130 HP ve dizel 120 HP güç seçenekleri bulunuyor. Aracın başlangıç fiyatı ise 216 bin 900 liradan başlıyor. 

BÜYÜK SAVAŞ ÇOKTAN BAŞLADI 

Kısa bir süre önce Türkiye pazarında yola çıkan Nissan Juke, B-SUV segmentinde boy gösteren modellerden biri. 229 bin 900 liralık lansman fiyatıyla dikkat çeken araç, 3 silindirli, 1.0 litrelik turbo motora sahip. Aracın bagaj hacmi ise 422 litre bagaj hacmi ile de öne çıkıyor.  

2020’nin sonunda pazara çıkan Hyundai Kona da dikkat çeken modellerden. Zengin donanımıyla dikkat çeken model, 136 beygirlik 1.6 litrelik dizel motor, yeni eklenen 48V hafif hibrit teknolojisiyle harman edilmiş. 1.6 litrelik benzinli motor ise ürettiği 198 beygir güç ile Hyundai KONA’yı sınıfının en güçlü otomobili yapıyor. Aracın satış fiyatı 230 bin 605 liradan başlıyor.  

Bu segmentte dikkat çeken modellerden birisi ise Renault Captur. Geçen yıl pazara adım atan yeni Captur, teknoloji odaklı tasarıma sahip. Aracın bagaj hacmi 536 litre. Türkiye’de 1.0 TCe 100bg, 1.3 TCe EDC 130 bg, 1.3 TCe EDC 155 bg olmak üzere 3 benzinli, 1.5 Blue dCi 95 bg ve 1.5 Blue dCi EDC 115 bg olmak üzere 2 dizel motorla dikkat çekiyor. Captur’un başlangıç fiyatı da otomatik benzinli seçeneğiyle 298 bin lira. 

HER İKİ ARAÇTAN BİRİ SUV OLACAK 

Opel Türkiye Genel Müdürü Alpagut Girgin, “Müşterilerimiz 2021’den itibaren daha modern bir Alman markası ile karşılaşıyor olacak. Artırdığımız müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesini, yapılacak olan dijitalizasyon ve yenilenen marka kimliği yatırımlarıyla 2022 sonuna kadar tüm bayilerimizde devreye alacağız. Opel’in Türkiye’de satacağı her iki araçtan birinin SUV segmentinden olmasını hedefliyoruz. Ocak ayında segmentinin lideri olan yeni Opel Crossland, bu hedefimiz doğrultusunda markamızın önemli oyuncularından biri olacak” dedi. 

C3 AIRCROSS’A HAFİF MAKYAJ 

PSA çatısı altında faaliyet gösteren ve gerçek bir Fransız markası olan Citroen de C3 Aircross modelini yeniledi. Yeni bir ön tasarım ve renklere kavuşan aracın konforu da artırıldı. Yenilenen alt gövde kaplaması ve çamurluk ağzı kaplamaları, ön ve arka koruma plakaları ve tam boy tavan barları ile benzersiz ve özgün bir görünüm sergiliyor.  

Modelin dinamik ve modern dış görünümünü her ikisi de elmas kesimli veya tamamen siyah olmak üzere 16 inç ve 17 inç jantlar tamamlıyor. Kızaklı koltukların sağladığı fonksiyonellikle 410 litre ile 520 litre arasında değişen bagaj hacmi, arka koltukların katlanmasıyla 1.289 litreye kadar çıkıyor. Araçta aynı zamanda, yüksek verimlilik seviyesine sahip PureTech benzinli ve BlueHDi dizel motorlarla sunuluyor.

Benzinli cephesinde PureTech 110 ve PureTech 130 motor seçenekleri, dizel cephesinde ise BlueHDi motor seçenekleri seçeneği de bulunuyor. Her iki motor seçeneğinde de otomatik ve manuel seçenekleri mevcut. Aracın mevcuttaki 2021 model başlangıç fiyatı ise 296 bin 500 lira. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN